Hoppa till sidans innehåll

Pressmeddelande: ÄNTLIGEN GP-GULD till Martin Pacek

21 NOV 2014 13:19
Efter 9 brons och 1 silver var det äntligen dags för Martin Pacek att få kliva högst upp på pallen.

Foto: Tamas Zahonyi
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:24

PRESSMEDDELANDE

21/11 2014

JUDO

ÄNTLIGEN GULD -

efter 1 silver och 9 brons på Grand Prix och Grand Slam tog Martin Pacek guld!

Qingdao, Kina, 19-21 november

Det började bra igår med en bronsmedalj för Robin Pacek. Idag blev det så mycket bättre!

Vår klart största stjärna sedan en tid – Martin Pacek – har de senaste åren samlat medaljer på hög på Grand Prix och Grand Slam, 10 stycken har det blivit. Men han har inte lyckats ta det sista steget högst upp på pallen, ett antal semifinaler har ”bara” lett till en final och ett silver inför dagens Grand Prix i Qingdao.

Men idag var det dags, det blev inte ”bara” final…det blev en guldmedalj efter seger på kast i förlängningen mot tyske världsfemman Karl-Richard Frey. Pacek klev därmed också upp från 11:e plats i världsrankningen till preliminärt 8:e plats.

Lite i skuggan av guldmedaljen var det en helsvensk bronsmatch i -90 kg mellan Joakim Dvärby och Marcus Nyman, med Dvärby som segrare. Det var dock ett steg framåt för den tidigare europamästaren Nyman, hans första medaljmatch efter att comebacken inleddes tidigare i höst.  

Martin Pacek, -100 kg

Martin Pacek stod som fjärdeseedad över första omgången. Hans första motståndare blev japanen Ryosuke Takahashi. Det blev en kamp, där Pacek hade övertaget. När slutsignalen löd hade ingen poäng delats ut, men Paceks enda shido (varning) mot Takahashis två shido gav svensk seger.

I semifinalen väntade OS- och VM-bronsmedaljören, samt nyblivna Grand Slam-segraren, Dimitri Peters från Tyskland, 7:a i världsrankingen och andraseedad här. Pacek och Peters har mötts en gång tidigare, finalen på Grand Prix i Abu Dhabi för ganska precis ett år sedan. Nu fick dock Pacek revansch, när han dominerade matchen och Peters drog på sig 3 shido. Men det var genom benkastet o uchi gari som Pacek belönades med en waza ari (mellanpoängen) och gick till final.    

Finalen mot Karl-Richard Frey innebar deras fjärde möte. Pacek hade 2-1 i inbördes möten och vann deras senaste möte i våras. Men många såg toppseedade världsfemman Frey som favorit.

Det var Pacek som inledde offensivt, men som vanligt blev det lite väl passivt emellanåt och Pacek fick en shido. Efter 1.45 kastade Pacek på offerkast som kunde ha gett en yuko (lägsta poängen), istället fick han en shido till…

Det såg alltså ut som ännu en missad guldmedalj när matchuret tickade ner, men med 34 sekunder kvar gav Paceks forcering resultat, Frey fick en shido. Pacek fortsatte att sätta press på tysken som med blott 7 sekunder kvar försöker Frey hålla sig undan med en skenattack som leder till en andra shido. Därmed var det helt lika när ordinarie matchtid var slut.

I förlängningen (golden score) fortsätter Pacek att trycka på och efter 24 sekunder kommer läget, ännu en o uchi gari ger waza ari och guldet till en lycklig Pacek!

Det blir också 300 rankingpoäng och ett kliv från 11:e till 8:e plats i världsrankingen/OS-kvalet.

Grand Prix, Qingdao, - 100 kg

  1. Martin Pacek, Sverige
  2. Karl-Richard Frey, Tyskland

3:or Dimitri Peters, Tyskland och Ryosuke Takahashi, Japan

 

Joakim Dvärby och Marcus Nyman, -90 kg

En av bronsmatcherna i -90 kg blev alltså helsvensk med de båda klubbkamraterna i SPIF, Joakim Dvärby och Marcus Nyman. Att de känner varandra väl var uppenbart i bronsmatchen som slutade med en seger för Dvärby på en shido.

Dvärby inledde mot amerikanen Colton Brown med att vinna på ippon (full poäng) på fasthållning.

Kvartsfinalen gick mot fjärdeseedade ryssen Grigrii Sulemin, som Dvärby inte har mött tidigare. Det blev som väntat en fysisk kamp där shido blev avgörande, två stycken för Sumein och en för Dvärby, och Dvärby vidare till semi.  

I semifinalen blev världsfemman Noel van t End från Nederländerna för svår, efter knappt fyra minuter ippon till T End, som senare tog guldet.

Därmed väntade bronsmatch, se mer nedan…

Nyman, som efter frånvaron är rankad 121, inledde mot andraseedade Komronshoh Ustopiriyon från Tajdjikistan. En kontring gav waza ari och en kvartsfinalplats.

Där väntade Alon Sasson från Israel, som Nyman besegrade i Tashkent förra månaden på ippon. Nu fick Sasson revanch, ippon-seger efter 41 sekunder.  

I återkvalet väntade ryske Magomed Magomedov, som vann deras senaste möte före OS i London. Ryssen har slagit igenom ordentligt i år med två bronsmedaljer på GP och Grand Slam, men mot rutinerade Nyman räckte han inte till. Några poäng blev det inte, utan shido avgjorde: en till Nyman och tre till Magomedov.

Då blev det en helsvensk bronsmatch, den andra i GP-sammanhang inom loppet av ett år: Anna Bernholm och Mia Hermansson möttes i bronsmatch på Jeju 2013.

Det var tydligt att Nyman och Dvärby, som tränar tillsammans, känner varandra utan och innan.

Nyman drar på sig en shido efter 1.10 för defensiv greppning.

Efter 2.15 kom en sekvens där båda klev in på kropp och det blev en kort men intensiv kamp där Nyman såg ut att ha kontrat och fick waza-ari av domaren, som dock tas bort av kantdomarna. Repriser visar också att Nyman verkar vara i luften när han vänder och därmed inte kan kontra. Direkt efter kastet tar Nyman fasthållning, men båda två är starka nere i mattan och Dvärby tar sig loss.

När matchen är slut blev den tidiga shidon avgörande och Dvärby tar sin första GP/Grand Slam-medalj.

Genom segern tar sig Dvärby upp på 31:a plats på rankningen och en OS-kvalplats är nära. För Nyman var detta ett kliv uppåt, sett till ranknigen runt 30 platser, och han lär klättra mer…mycket mer.

Grand Prix, Qingdao, - 100 kg

  1. Noel van T End, Nederländerna
  2. Alon Sasson, Israel

3:or Joakim Dvärby, Sverige, och Altanbagana Gantulga, Mongoliet      

Nu fortsätter Asienturnén och medaljjakten för landslaget på Jeju, Sydkorea nästa vecka.

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link