Hoppa till sidans innehåll

Pressmeddelande EM: Det började i alla fall bra för Martin Pacek

27 APR 2013 16:00
Vårt största medaljhopp Martin Pacek fck ge sig i åttondelsfinalen.
  • Uppdaterad: 27 APR 2013 16:06

PRESSMEDDELANDE 

27/4 2012

 

JUDO

 

Det började i alla fall bra för Martin Pacek

EM 25-27 april i Budapest, Ungern

 

Kontrollerat och säkert, så kan man sammanfatta den första matchen för vårt största medaljhopp detta Europamästerskap. Martin Pacek, Kristianstad, hade inga större problem att vinna mot Radu Malcic, Moldavien, i inledningsmatchen i -100 kg. Avgörandet kom efter knappt två minuter, ippon (full poäng) genom halslås.

I åttondelsfinalen mot belgaren Toma Nikiforov var det mycket högre tempo och mer händelserikt med ordentliga kastförsök från båda. Paceks försök kändes emellertid farligare och Nikiforov fick en varning. Lite senare varnades även Pacek. En bit in i matchen kommer Pacek in på benkastet o uchi gari och öser på. Det är ett kast som inte sällan ger ippon, och det var på väg…men belgaren lyckas vrida sig en aning och landar mer på sidan är ryggen. En yuko (lägsta poängen) till Pacek, men kastet kunde mycket väl ha gett waza-ari (mellanpoängen).

Matchen går vidare med försök från båda, en varning till för Pacek för neddragning, men fortsatt ledning. Med drygt minuten kvar kommer en ödestiger attack från Pacek där han bara kliver in utan att ha fått belgaren ur balans och kontringen blir perfekt. Ippon till Nikiforov och Pacek blev utslagen.

Det såg så bra ut, och seger hade lett till kvartsfinal - där förloraren får chans på brons.

I -90 kg fick Joakim Dvärby, SPIF, som väntat svårt mot slovaken Milan Randl, men stod upp bra och när matchen var över var det poänglöst, men tyvärr hade Dvärby dragit på sig två varningar, vilka blev avgörande.

Därmed kan man summera EM för svensk del. Topprestationen blev Anna Bernholms 7:e plats i -63 kg, och kanske än mer den judo, vilja och beslutsamhet hon visade på mattan. Bl.a. pressade Bernholm den då blivande europamästarinnan, världstvåan Agbebnenou rejält och var den enda som gick tiden ut på fransyskan. 22-åriga Bernholm är bara i början av karriären och detta EM måste ha stärkt henne och visar att hon är på rätt väg. Paceks åttondelsförlust är en missräkning, men så sent som i februari visade han toppresultat, så det här blir mer ett hack på vägen framåt.

Övriga i detta unga landslag visade på en tuffhet och en rejäl satsning, så det finns all anledning till framtidstro.

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link

 

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link