Hoppa till sidans innehåll

Pressmeddelande: En semi och tre medaljmatcher på Grand Prix i Samsun

30 MAR 2014 18:40
En riktigt stark årspremiär.
  • Skapad: 30 MAR 2014 18:40

PRESSMEDDELANDE 

30/3 2014

 JUDO

Så när en succéhelg med en semifinal, när tre bronsmatcher gav tre femteplatser på Grand Prix

28-30 mars, Samsun, Turkiet

”Den som väntar på något…” känns klockren efter årspremiären för vårt A-landslag. En ovanligt sen årspremiär denna helg på Grand Prix-turneringen i Samsun, efter en mycket lång och hård träningsperiod, förefaller vara ett utmärkt recept.

 

-100kg MARTIN PACEK

Världstian Martin Pacek, Kristianstad, svarade upp mot sin position som fjärdeseedad i -100kg och tog sig till semifinal efter en inledande seger på ippon (full poäng) på armlås mot mongolen Byeryedmurat.

I kvartsfinalen väntade revanschmöte mot höstens stjärnskott i viktklassen, tyske Karl-Richard Frey. Det blev jämt, men när de fem effektiva minuterna summerades räckte en yuko (lägsta poängen) för Pacek med ett av favoritkasten: offerkastet yuko tomoe nage.

I semifinalen väntade en bekanting: förstaseedade värdsfyran Cyrille Maret, Frankrike. Maret är den judoka som Pacek har mött flest gånger internationellt, det här var nionde gången, varav de fyra senaste har gällt semifinaler eller bronsmatcher på storturneringar. Fram till december 2011 hade Pacek fyra raka segrar, därefter idel Maret-segrar. Tyvärr blev det inte revansch, Maret vann på waza-ari (mellanpoängen).

I bronsmatchen stod iranierna Javad Mahjoud, regerande asiatisk mästare och världssjua för motståndet. Och det blev tyvärr en kort match. Efter en snabb men svag kastattack från Pacek tog Mahjoud över i mattan och ett halslås avslutade matchen.

 

-90 kg JOAKIM DVÄRBY

Även vår VM-femma Joakim Dvärby, SPIF, tog sig till bronsmatch i -90kg efter en stark start med seger mot Mehmet Basol, Turkiet, på ippon med en fasthållning. I andra matchen nådde Dvarby såväl yuko som waza-ari på olika kast mot mongolen Gantulga.

I kvartsfinalen väntade en skräll, fransmannen Alexandre Iddir, och han fortsatte sin perfekta dag med att besegra Dvärby på ippon med halslås.

I återkvalet väntade en till överraskning Peter Paltchik från Israel. Dvärby vann på ippon och i bronsmatchen blev det en tredje överraskning, urstarke Magomed Magomedov. Det blev en hård kamp om greppet, och efter 1,30 kom en blixtrande snabb tai otoshi från Magomedov som gav waza-ari. Trots att Dvärby tog över allt mer mot en tröttnande ryss som drog på sig ett par varningar blev waza-ari avgörande.

 

-73 kg TOMMY MACIAS     

Igår gjorde Tommy Macias, Saltsjö, en synnerligen imponerande debut i dessa sammanhang. Han inledde i -73 kg mot rutinerade rumänen Danculea somt og ledningen med en yuko, men Macias kastade sig till en ipponseger efter halva matchen. I andra omgången fick Nartey från Ghana flyga efter drygt en minut, ippon.

Kvartsfinalen mot Hansan Vanlioglu, Turkiet, slutade med turkiskt seger med waza-ari, men Macias pressade honom till tre varningar (en fjärde varning betyder diskvalifikation).

I återkvalet fortsate Macias att kast sig till en waza-ari ledning mot belgaren Jean Yves Bottieau. Matchen tog slut med en minut kvar då belgaren drog på sig en fjärde varning.    

I bronsmatchen väntade 33-årige mångmedaljbehängde OS-silvermedaljören från London, Miklos Ungvari från Ungern. Macias gjorde dock en synnerligen imponerande insats, efter varsin varning under den första minuten drog Ungvari på sig tre varningar till redan efter halva matchen. Ledning alltså för Macias, men så var Ungvari snäppet smartare i mattan och en fasthållning avslutade matchen med ungersk ippon. Ett stort överbetyg blir det till Macias, femma på sin första GP-turnering, och det med glans!

 

-63 kg MIA HERMANSSON

Igår imponerade även Mia Hermansson stort i -63 kg. Det räckte inte riktigt fram till medaljmatch, men en sjundeplats är mer än godkänt med hennes tuffa lottning. Hermansson inledde mot Urdabayeva från Kazakstan och hamnade i stora svårigheter. Efter drygt en minut hade Urdabayeva två yuko och en waza-ari. Men är det något som utmärker Hermanssons judo så är det kampviljan, hon viker aldrig ner sig, och inte heller denna gång. Efter 2.21 stod det ippon på poängtavlan och det för Hermansson.

Därefter väntade världsåttan Mariana Barros från Brasilien. Hermansson hamnade i underläge med en varning och en yuko, men kom tillbaka med en yuko på ett benkast. Med 1.25 kvar blev matchen helt utjämnad när Barros drog på sig en varning. Det som skulle visa sig avgörande blev sedan ännu en varning till Barros med 16 sekunder kvar.

Kvartsfinalen mot afrikanska mästarinnan Rizlen Zouak från Marocko tog slut efter 12 sekunder, med Zouak till semi och Hermansson till återkvalet. Där blev det stopp mot världsfemman Martyna Trajdos. Det var poänglöst med 16 sekunder kvar av matchen, men med tyskan i ledning pga två varningar för Hermansson. Då kastar Trajdos, får yuko och följer upp i mattan med en fasthållning för en ipponseger.      

För Anna Bernholm, Frövi, i -63 kg och Robin Pacek i -81 kg tog det stopp direkt.

  För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link
Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link