Hoppa till sidans innehåll

Pressmeddelande: Europacupen/SWOP i Borås

25 OKT 2013 08:00
Det bjuds på riktigt bra internationell judo i Boråshallen i helgen. Vi hoppas inte minst på vårt framgångsrika VM-lag, men de får hårt motstånd.
  • Skapad: 25 OKT 2013 08:00

PRESSMEDDELANDE 

24/10 2013

 JUDO

 Efter det näst bästa VM:et någonsin för svensk del är det dags för landslaget att ta sig an tuffa utmanare på hemmaplan i Borås

SWOP/Europacupen i Boråshallen

26-27 oktober

Efter VM i slutet av augusti där bröderna Pacek nådde åttondelsfinaler och Joakim Dvärby nådde först kvartsfinal, innan återkvalet tog honom ända fram till en bronsmatch, den tredje svenska medaljmatchen i VM någonsin. Lite extra krydda var att våra svenska judoka passade på att besegra flera tyngre namn.

Ett slitet VM-lag deltog även i GP i Rijeka strax efter VM, där Martin Pacek visade att han är en medaljplockare av rang. Han nådde semifinal och vann sedan bronsmatchen. Hans tredje tunga internationella bronsmedalj i år.

När det nu är dags för Europacuptävling på hemmaplan är det två landslagsmedlemmar som har guldmedaljer att försvara sedan förra året:     

-  Martin Pacek, som efter två raka guld i Borås i sin ordinarie viktklass -100 kg kliver upp en viktklass till +100 kg.

Senast han tävlade i + 100 var i VM-uppladdningen på en Europacuptävling i somras, då räckte det till ett imponerande silver. Några av motståndarna i +100 kg i helgen är tyske Heinle som var i medaljmatch i GP i Tashkent för tre veckor sedan, och unge österrikaren Allerstorfer, tidigare J-EM-mästare, flerfaldig världscupmedaljör i år och regerande mästare i Borås.

- Mia Hermansson, vann förra året tvekampen i -63 kg i Borås mot den mer meriterade Anna Bernholm, och tog av bara farten även guldet, medan Bernholm tog en bronsmedalj. I år kommer de inte att mötas eftersom Bernholm går i -70 kg.

Hermansson kan exempelvis få möta 35-åriga tidigare europamästarinnan från Storbritannien, Sarah Clark. Clark kom inte med i OS-truppen och har haft ett uppehåll men gör nu sin tredje internationella turnering efter comebacken i höst.

- Bernholm kan få möta den regerande europamästarinna i U-23, Davydova från Ryssland. Inte mindre än tre ryskor är med i -70 kg.

- En av de judoka som mycket väl kan komma att lysa mest i Borås är ryske Khasan Khalmurzaev. Denne 20-åring har vunnit EM-guld både som ungdom och junior och så sent som för fyra veckor sedan tog han hem guldet på GP i Almaty i -81 kg.

- För Robin Pacek betyder det tufft motstånd i -81 kg, men kan Robin hitta tillbaka till den toppjudo som han presterade på VM, finns det ingen anledning att inte sikta på guldet i Borås.     

- Vår främste VM-deltagare Joakim Dvärby kliver också upp en viktklass till -100 kg från sin ordinarie -90kg. I -100 kg hittar vi unge Minaskin från Estland. En judoka som kan bjuda på spektakulär judo när det stämmer, efter en bronsmatch i Universiaden har det blivit två Europacupmedaljer för estländaren i höst.

- En annan som kan sätta ordentligt avtryck i Borås är den mycket välmeriterade Euan Burton. Den 34-årige britten, med två VM-brons i samlingarna kommer från ännu en världscupseger så sent som i söndags. Den numera -100 kg judokan vann -81 kg här i Borås för fyra år sedan.

Det blir två fullmatade dagar i Boråshallen.

 

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link, mobil 070 719 61 21

 

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link