Hoppa till sidans innehåll

Pressmeddelande: FJÄRDE finalen i rad, nu med Anna Bernholm

11 OKT 2014 23:46
Denna osannolika finalhöst bara fortsätter, och fortsätter och fortsätter...
  • Uppdaterad: 11 OKT 2014 23:53

PRESSMEDDELANDE

11/10 2014

JUDO

FJÄRDE FINALEN i RAD i -63 kg

Denna osannolika finalhöst bara fortsätter och fortsätter och…

Nu GP-final för Anna Bernholm

- denna tjejernas höst!

 

Astana 11-12 oktober

Efter VM i augusti har fyra tävlingar på världscupen arrangerats, två Grand Prix och två ”vanliga” European Open. På de fyra tävlingarna har vi varje gång haft en svensk finalist i -63 kg.

Och inte bara det, alla våra tre landslagstjejer i -63 kg har nått finalerna! Det började med Mia Hermansson som nådde finalen på Grand Prix, därefter Anna Bernholm som nådde final i Tallin och Emma Barkeling som nådde final i Glasgow, och idag nådde Bernholm ännu en final och det på Grand Prix i Astana.

 

Nu på GP hade vi Hermansson, SPIF, och Bernholm, Frövi, på plats. Resultatet en final och en bronsmatch!

Bernholm, final

Bernholm inledde mot brittiska Jodie Mullen och det blev både waza-ari och ippon för Bernholm.

I andra matchen lyckades amerikanska Hannah Martin inte rubba Bernholm som fixade en waza-ari på benkastet o soto gari, vilket gav en kvartsfinalplats.

Motståndare i kvarten var världsåttan Martyna Trajdos, Tyskland. Där tog Bernholm segern med offerkastet sumi gaeshi.

Semifinalmotståndare var andraseedade världssexan Kathrin Unterwurzacher från Österrike. Där räckte Bernholms stabila och greppskickliga judo till seger, en yuko blev avgörande.

I finalen blev det tufft, mot förstaseedade världstvåan Yarden Gerbi, Israel, världsmästarinna 2013 och silvermedaljörska 2014 hade inte Bernholm mycket att sätta emot. Efter 1.18 var finalen över.

Tyvärr fortfarande ingen seger trots fyra finaler i -63 kg, men att hela tiden nå så långt – för Bernholm för andra gången på ett par veckor och nu på GP – är imponerande. Nu blir det att försöka etablera sig på denna nivå och då även rubba storstjärnor som Gerbi. Samtidigt återtog Bernholm titeln som högst rankade svenska, poängen tog henne upp på runt 17:e plats på världsrankningen.

Hermansson, bronsmatch.

Hermansson öppnade starkt med en seger mot amerikanska Leilani Akiyama en waza-ari redan efter 39 sekunder följdes upp med en till efter 2 minuter, och två waza-ari är lika med ippon (full poäng),  

I andra matchen väntade brittiska Gemma Howell, som vann den jämna finalen mot Emma Barkeling för en vecka sedan. Även denna gång blev det en jämn, match men fotkastet ko ouchi gari gav en yuko (mellanpoängen) för Hermansson och seger.

Motståndare i kvartsfinalen blev förstaseedade storstjärnan Gerbi, Israel. Visserligen lyckades inte Gerbi ta poäng mot Hermansson, men det blev en svensk diskvalificering efter fyra passivitetsvarningar.

Medan Gerbi nådde final fick Hermansson chans i återkvalet österrikiska Hilde Drexler, 13:e på världsrankningen. Efter att som vanligt ha dragit på sig en inledande shido (varning) kom Hermansson ikapp när även Drexler blev varnad. Med dryga minuten kvar hittade Hermansson rätt med benkastet o uchi gari, och den waza-ari hon fick för kastet blev avgörande.   

Så bronsmatch, men där var Bernholms semimotståndare Unterwurzacher från Österrike för stark och med två waz-ari var matchen över efter tre minuter.

Men ännu en medaljmatch och värdefulla rankingpoäng, och ett kliv upp på 20-i topp i världsrankningen.

-63 kg

1. Yarden Gerbi, Israel

2. Anna Bernholm, Sverige

3:or Kathrin Unterwurzacher, Österrike, och Edwige Gwend, Italien

5:or Mia Hermansson, Sverige och Martyna Trajdos, Tyskland

 

Robin Pacek, -81 kg till semifinal

Lite i skymundan för tjejernas framgång imponerade dagens enda svensk kille på mattan, Robin Pacek i -81 kg.  

Det tog 3.45 innan Pacek hade avgjort nere i mattan med en fasthållning mot kazaken Bekzhan Abdualiyev.

I andra omgången mötte han Ambako Avaliani, Georgien, och det blev riktigt tufft. En uchi mata efter knappt två minuter resulterade i waza-ari, en ledning som Pacek höll.

I kvartsfinalen mot andraseedade ungraren Szabolcs Krizsan, 13:e på världsrankningen gjorde Pacek sin bästa match för dagen och erövrade både waza-ari och senare ippon efter drygt tre minuter.     

Semifinal, och då mot en lite underlig herre, ryske 21-årige Khasan Khalmurzaev. Han har svårt att ta en plats i det ryska a-landslaget, men när han väl tävlar internationellt så blir det ofta finaler, senast räckte det till guld på GP i Budapest. Men efter 2.50 var Pacek i ledningen, det var två ryska varningar och en svensk. Därefter drog Pacek på sig varningar och blev till slut kastad och med 30 sekunder kvar var matchen över.

I bronsmatchen mot Benjamin Moennich tog de två ut varandra greppmässigt. Efter en knapp minut kastade Moennich och fick waza-ari. Pacek försökte nå ikapp men en yuko räckte inte och Pacek fick nöja sig med en femteplats.    

 

Tre tävlande och tre medaljmatcher på en GP är onekligen imponerande, och det finns förhoppningar om en fortsättning under söndagens tävlande då vår världstia Martin Pacek kliver upp på mattan.  

 

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link