Hoppa till sidans innehåll

Pressmeddelande: GP-brons till Robin Pacek och därmed en OS-kvalplats

20 NOV 2014 14:02
För andra GP-turneringen i rad har vi en Pacek på bronsplats, förra gången var det storebror Martin (som kan ta en till medalj i morgon) och idag var det lillebror Robin.

Foto. Tamas Zahonyi
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:24

PRESSMEDDELANDE

11/10 2014

JUDO

Robin Pacek tog GP-brons och klev upp på OS-plats i världsrankingen/OS-kvalet

Qingdao, Kina, 19-21 november

Efter -63 kg-tjejernas strålande inledning på hösten med idel finalplatser har nu bröderna Pacek tagit upp kampen om vila som är formstarkast bland svenskarna. Senaste GP-turneringen blev det en svensk medalj, Martin Paceks brons. Idag var det Robin Paceks tur att ta en bronsmedalj på Grand Prix.  

En medalj som gör att han kliver upp till preliminärt 25:e plats på världsrankningen, vilket innebär en OS-plats, även om det är långt kvar på judons OS-kval. Därmed är båda bröderna på OS-plats i kvalet, Martin är som 11:a på världsrankningen är kvalificerad med ganska stor marginal just nu.  

Robin Pacek, -81 kg, bronsmedalj

Robin Pacek stod över första omgången och i andra omgången väntade en bekant judoka, tyske Benjamin Moennich. För lite drygt en månad sedan möttes de två i bronsmatchen på GP i Astana, då blev det tysk seger. Idag blev det riktigt jämnt och efter fem minuter effektiv tid hade båda två varsin shido (varning). Efter 26 sekunder av övertiden (golden score) drog Moennich på sig en andra shido och Pacek var vidare.  

I kvartsfinalen mot mongolen Dagvasuren Nyamsuren, som Pacek förlorade mot i våras, blev det förlust på ett kast som gav waza ari (mellanpoängen).

Når man kvartsfinal får man chans i återkvalet och där väntade israelen Asaf Chen som tog ett GP-brons i Tblisi i våras. Nu tog Chen ledningen på waza ari, och Pacek drog på sig en varning, men kom igen med besked. Det blev nämligen ippon-seger (full poäng) nere i mattan på ett halslås.

I bronsmatchen blev det japansk motstånd i form av Tomofumi Yasuda, som hade besegrat andraseedade fransmannen Schmitt tidigare på dagen. Pacek inledde matchen bestämt och Yasuda höll sig undan Paceks vänsterhand på ett sätt som mycket väl kunde ha renderat en varning. När väl Pacek fick tag med vänstern visade sig Yasudas tankegång förståelig. Pacek klev in för fullt i benkastet o soto gari och fortsatte med en vridning…japanen i mattan…och ippon och bronsmedalj till Pacek på 55 sekunder.

Det var Robin Paceks andra GP-brons någonsin. Den förra tog han på sydkoreanska ön Jeju under Asienturnén förra året. Nu väntar GP på Jeju om en vecka.

Grand Prix, Qingdao, - 81 kg

  1. Sirazhudin Magomedov, Ryssland
  2. Antonio Ciano, Italien
  3. 3:or Robin Pacek, Sverige och Uuganbaatar Otgonbaatar, Mongoliet

Anna Bernholm och Mia Hermansson, -63 kg    

För våra -63kgs tjejer blev det inga medaljmatcher denna gång. Både Bernholm och Hermansson vann sina inledande matcher mot kinesiskor för att i andra matchen, kvartsfinaler åka ut mot seedade. Men Bernholm klev upp till preliminärt 18:e plats på världsrankningen, och är ytterst nära en OS-plats.

Bernholm mötte tredjeseedade världssexan Kathrin Unterwurzacher, Österrike, som Bernholm besegrade i semifinalen på GP i Astana för en månad sedan. Tyvärr fick österrikiskan revansch nu. I återkvalet stod världsfemman, andraseedade nederländska van Emden som en alltför svår motståndare och det blev förlust på en waza ari för Bernholm.      

Hermansson lär vara ganska trött på att möta världstvåan Yarden Gerbi från Israel. I dagens kvartsfinal var det deras tredje möte på drygt en månad. Deras första möte lyckades Hermansson stoppa Gerbi från att ta poäng, men blev till slut utvarnad. Deras senast möte slutade med ippon till Gerbi. Uppenbarligen börjar Hermansson lära sig Gerbi. Nu blev det ännu jämnare. Inga poäng till någon av dem två, och när matchen var slut hade Gerbi en shido och Hermansson tre shido så förlust för Hermansson, men det går åt rätt håll. I återkvalet skaffade sig Hermansson en waza ari-ledning mot fjärdeseedade kinesiska Junxia Yang, men det blev kinesisk seger på ippon.

Hermansson klev upp på en preliminär 23:e plats på världsrankningen.

I morgon kliver Martin Pacek, Joakim Dvärby och Marcus Nyman upp på mattan i Qingdao, i jakten på fler GP-medaljer… och OS-kvalpoäng.   

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link