Hoppa till sidans innehåll

Pressmeddelande: Grand Slam-brons till Joakim Dvärby

11 MAJ 2015 00:19
Både bronsmedaljerna och rankingpoängen kan börja läggas på hög av Joakim Dvärby
  • Skapad: 11 MAJ 2015 00:19

PRESSMEDDELANDE

10/5 2015

JUDO

Joakim Dvärbys medaljplockande fortsätter, nu brons på Grand Slam i Baku och 200 oerhört värdefulla rankingpoäng i OS-kvalet

Grand Slam i Baku, 8-10/5

Raden vunna bronsmatcher växer för Joakim Dvärby, SPIF i -90 kg, nu är han uppe i tre raka segrar i bronsmatcher på högsta nivå. Förra helgen blev det ett GP-brons i Zagreb. Idag var det dags för något ännu större på Grand Slam i Baku och många väldigt viktiga rankingpoäng i OS-kvalet på spel.

Dvärby började dagen som 25:a på världsrankingen, när den summerades var hade han nått sin första Grand Slam semifinal och sin första Grand Slam bronsmedalj, och nått 19:e plats på rankingen. I OS-kvalet klev han upp på 10:e plats och är idag med stor marginal kvalificerad. Kvalet avslutas våren 2016.

Joakim Dvärby, brons -90kg

Joakim Dvärby, 26 år, inledde matchandet i Baku mot Mihail Marchitan från Förenade Arabemiraten. En motståndare som Dvärby förknippar med goda minnen, det var en av dem Dvärby besegrade på vägen mot bronsmedaljmatchen på VM 2013. Dvärby satte upp trycket direkt med sin trygga pondus, och gav prov på självförtroende, få kast visar det bättre än benkastet ko soto gake. Och Dvärby klev in för fullt, och efter lite balansering var satsningen magnifik när det blev en spektakulär ura nage-liknande avslutning och Marchitan var på väg ner igenom mattan. Ippon (full poäng) till Dvärby.

Omg 2, I den andra matchen blev det svårt motstånd: fjärdeseedade Ciril Grossklaus, Schweiz. Dvärby brydde sig inte om det och efter bara 13 sekunder kom en låg, snabb och kraftfull seoi nage som gav waza-ari (mellanpoängen) till Dvärby. Han hade därefter inga större problem att taktiskt ta hem matchen.

Kvartsfinal, och det mot formstarke tyske Aaron Hildebrand, som var den andre bronsmedaljören vid sidan av Dvärby förra veckan i Zagreb. Underhållningsvärdet var måttligt i en slitig greppintensiv match med få riktiga attacker. Dvärby hamnade i underläge med en shido (varning) efter drygt en minut. Ett underläge som stod sig till det var 52 sekunder kvar av matchen, då matchen enda poäng erhölls av Dvärby, med…jo, just det en ko soto gake med vridning återigen, denna gång dock ”bara” en yuko (lägsta poängen)

Därmed var Dvärby i sin första Grand Slam semifinal någonsin.

Semifinal mot förstaseedade världsfyran Noel Van’t End, Nederländerna. Senast de två möttes var i semifinalen på Grand Prix i Qingdao i november. Tyvärr blev utgången densamma idag. Dvärby hann inte riktigt med när Van ’t End med sitt speciella rörelsemönster kastade två gånger, först en waza-ari därefter ippon. Däremellan var dock Dvärby så, så, så nära att få till ett armlås, juji gatame, och avsluta matchen. Men en märkbart hårt pressad och stressad Van’t End slank ur till slut.

Bronsmatch. Därefter väntade ännu en bronsmatch och det mot serben Alexandar Kukolj. Det blev en spännande match där Kukolj gick väldigt lågt och drog ner Dvärby för att göra det svårt för honom att kasta, och det utan att dra på sig varningar. Dvärby, som inte tvekade utan gick på men hade svårt att hitta rätt mot serbens låga judo och drog på sig shido. När det var 17 sekunder kvar av matchen ledde Kukolj med en yuko som han hade kontrat in. Samtidigt hade Dvärby dragit på sig inte mindre än tre varningar.

Forceringen blev dock framgångsrik mot en tröttnaden Kukolj. Med nio sekunder kvar kom en utmärkt tome nage (offerkast) som gav ippon och ett rejält segervrål från Dvärby.

Två bronsmatcher i rad där Dvärby har vägrat ge sig med underläge med 30 sekunder kvar, och båda har resulterat i medalj!  

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link,

Skribent: Christer Lövgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link