Hoppa till sidans innehåll

Pressmeddelande: Grand Slam-semi för Martin Pacek

07 DEC 2014 19:50
Vid årets avslutande storturnering, Grand Slam i Tokyo, var finalplatsen inte långt borta för Martin Pacek.
  • Skapad: 07 DEC 2014 19:50

PRESSMEDDELANDE

7/12 2014

JUDO

Grand Slam-semifinal för Martin Pacek i Tokyo för andra året i rad!

Grand Slam i Tokyo, 6-7/12

 

När nu vår främste judoka, Martin Pacek, Kristiandstad, i -100 kg summerar 2014, gör han det som världsnia efter att ha pressat världstvåan hårt i semifinalen och nått en femteplats på Grand Slam i Tokyo.

När Pacek klev in i 2014 gjorde han det med ett succéår i ryggen. Under 2013 blev det inte mindre än fem Grand Prix och Grand Slam-medaljer, ett silver och resten brons.

I år verkade det som förgjort, under våren nådde han tre medaljmatcher i GP, men utan medalj. Men på Grand Slam i Tyumen blev det ett brons. I augusti gjorde Pacek sitt bästa VM, en femteplats efter att ha förlorat bronsmatchen.

Under hösten har det släppt, efter en förlorad medaljmatch på GP i Astana, blev det en vunnen sådan och bronset på GP i Tashkent. Sedan kom det som Pacek lär minnas mest från 2014: hans första guldmedalj i GP/GS-sammanhang efter 11 brons och silvermedaljer kom i Qingdao för två veckor sedan. Landslaget hoppade sedan över GP på Jeju och satsade allt på årets sista stortävling: Grand Slam i Tokyo.

 

MARTIN PACEK, -100 kg

Pacek var seedade fyra och svarade upp mot kraven. Inledningsmatchen i andra omgången mot sydkoreanen Jonghoon Won slutade med ippon (full poäng) på armlås efter mindre än två minuter.

I kvartsfinalen mot japanen Kaihan Takagi, som har kommit tillbaka starkt efter en lång frånvaro, drog båda på sig två shido (varningar). Men det delades även ut en poäng, en yuko (mellanpoängen), till Pacek för ett av favoritkasten tomoe nage.

Därmed var han för andra året i rad klar för semifinalen här i Tokyo – en stor prestation i sig – och där väntade en ”skräckmotståndare”: förstaseedade världstvåan Cyrille Maret från Frankrike. Det här var deras 10:e möte, där Pacek vann de fyra första, innan Maret började vinna och inför dagens möte hade han fem raka segrar, varav en var förra årets bronsmatch här i Tokyo.

Men Pacek visade idag att han närmar sig starkt. Han hade ledningen på varningar, Maret drog på sig två, medan Pacek inte drog på sig någon. Sedan belönades Pacek med en yuko, som dock flyttades över till Maret innan den togs bort helt. Därefter fick Maret en yuko, enligt förbundskapten Robert Eriksson en klart tveksam poäng som blev avgörande.

Tyvärr gick luften ur Pacek en aning efter den snöpliga förlusten i semin och i den efterföljande bronsmatchen mot ukrainaren Artem Blochenko fanns inte trycket i attackerna. Pacek stod för de flesta attackerna, men blev även negativ och drog på sig tre shido, medan Blochenko drog på sig en i den poänglösa matchen. Därmed blev det en sjätte femteplats för Pacek för året.

 

Eriksson var ändå ganska nöjd efter årsavslutningen. Det har blivit GP-medaljer för alla i landslaget, och tre finaler på denna höga nivå. De har fått se att de har kapacitet att var med på den här höga nivån, men också att det krävs att de alltid är på tårna och presterar på max för att nå medaljer.

 

Övriga åkte ut i första omgången, förutom Robin Pacek, som nådde åttondelsfinal i -81 kg.

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link

Skribent: Christer Lövgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link