Hoppa till sidans innehåll

Pressmeddelande: NU kl 11

25 APR 2014 10:41
EM startar för svenskarna.
  • Uppdaterad: 25 APR 2014 12:30

PRESSMEDDELANDE 

25/4 2014

JUDO

Efter en stark säsongsdebut för landslaget med tre bronsmatcher på GP i Samsun är det nu dags för årets första mästerskap - EM

24-26 april, Montepellier, Frankrike

 

-63 kg MIA HERMANSSON och EMMA BARKELING     

Nu är det mindre än en halvtimme kvar till dess att EM börjar på allvar ur svensk synvinkel. Vi har ju våra första tävlande på mattan idag, och allra först ut är Emma Barkeling, SPIF, i -63 kg, bronsmedaljörska på U-23-EM i höstas. Barkeling är en van EM-medaljörska: guld på kadett-EM 2008 och brons på J-EM 2011 kompletterar medaljen från i höstas.

22-åriga Barkeling inleder mot ungerska stortalangen Szabina Gercsak. Förra året vann 17-åriga Gercsak inte ”bara” kadett-EM utan även kadett-VM och tog silver på J-EM.

I -63 kg har vi också 21-åriga Mia Hermansson, som ännu inte har någon EM-medalj, men har varit i EM-medaljmatch i såväl kadett, som junior och U-23. Hermansson visade vad hon kan i Samsun där hon besegrade världsåttan Mariana Barros från Brasilien, då slutade Hermansson 7:a. Idag står Hermansson över första omgången och inleder i åttondelen mot rutinerade österriskiska Hilde Drexler. De två har mötts två gånger, första gången med svensk seger, men senast på GP i Abu Dahbi vann Drexler. För Hermansson blir det dubbel revanschjakt, dels för Abu Dahbi, dels för att det var Drexler som slog ut Anna Bernholm på EM förra året.

Vinnaren i mötet med Drexler får med största sannolikhet möta den regerande världsmästarinnan Yarden Gerbi från Israel i kvartsfinalen.    

Not: Bernholm, som är högst rankad av våra 63-kg judoka, är skadad och deltar inte.

 

-73 kg TOMMY MACIAS     

Idag tävlar också 21-åriga Tommy Macias, Saltsjö, i -73 kg. För honom är det debut på ett seniormästerskap, och det under hans premiärår på de internationella stortävlingarna som senior. Macias gjorde stor succé på GP i Samsun där han överraskande nåde bronsmatch och pressade OS-silvermedaljören Ungvari hårt och skaffade sig ledningen, men inte nådde ända fram till medalj.

Nu kommer det att krävas storverk av Macias, lottningen var hård mot honom och han inleder mot den regerande europamästaren och världstrean Rok Draksic, Slovenien. Draksic har dessutom visat strålande form i år med bl.a. silver på den främsta av Grand Slam-turneringar, i Paris.   

 

-81 kg ROBIN PACEK     

Robin Pacek, Kristianstad, inleder i -81 kg mot hemmahoppet Alain Schmitt, 13:e man på världsrankingen och fjärdeseedad på EM. 30-årige Schmitt blev bronsmedaljör på VM i somras, men han har inte lyckats så speciellt bra på EM, så vi får hoppas att orädde Pacek kan dra nytta av detta och trycket som blir på Schmitt och ta sig vidare till åttondelen.  

 

I morgon lördag

tävlar VM-femman Joakim Dvärby i -90kg och vår överlägset främste medaljplockare internationellt de två senaste åren Martin Pacek i -100 kg.

 

  För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link,

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link