Hoppa till sidans innehåll
Foto: Alf Tornberg

Pressmeddelande: OS-kvalet så här långt, en klar och fyra på kvalplats

17 SEP 2015 12:18
Det ser ljust ut för svensk toppjudo i OS-kvalet. Martin Pacek (bilden) är på säker mark i kvalet.
  • Skapad: 17 SEP 2015 12:18

PRESSMEDDELANDE

17/9 2015

JUDO

OS-kvalrankingen efter VM

Martin Pacek 3:a och i praktiken klar

 

När vi summerade VM var det med viss besvikelse, men vi hade trots allt två åttondelsfinaler genom bröderna Pacek.

En titt på OS-kvalet, med 14 högpoängstävlingar kvar, visar fortfarande på det lyft svensk toppjudo har gjort de senaste åren.

I praktiken OS-kvalificerad

Martin Pacek, som toppade OS-kvalet efter Grand Slam-segern i sommar tappade visserligen förstaplatsen i kvalet på VM, men han är trea i kvalet i -100 kg  med väldigt höga poäng, 1.414 – bara 18 poäng ifrån första platsen – och han kan nog inte ens teoretiskt tappa sin OS-plats, än mindre i praktiken.

Ett mycket bra läge i OS-kvalet

Joakim Dvärby, bronsmedaljspecialisten, ligger också fortfarande väldigt bra till i kvalet i -90 kg. Han har en 12:e plats med sina 553 poäng, vilket ger en bra marginal nedåt.

Blir en kamp in i det sista i OS-kvalet

Robin Pacek, med sin tredje raka VM-åttondel, är idag kvalificerad för OS med sin 21:a plats med 462 poäng. Men marginalerna är relativt små och det är många som ”är med” i kampen om kvalplatserna i -81 kg.

Anna Bernholm, i medaljmatch och en femteplats på Grand Slam i sommar, är 12:a med sin 555 poäng i -63 kg. Trots många poäng blir det en hård kamp om OS-platserna i -63 kg, och marginalen nedåt är inte stor.

Mia Hermansson, kvartsfinalist på EM i sommar, är på 14:e plats i kvalet med 488 poäng och därmed en av dem som jagar Bernholm i -63 kg.

Krävs ett lyft

Marcus Nyman, fd Europamästaren, är visserligen ”bara” 38:a i OS-kvalet i -90 kgmen han är ändå inte särskilt långt från en kvalplats. Men det krävs ett lyft, i praktiken medaljer för att få en till OS-biljett. I London-OS var han den enda svenska judokan.   

Tommy Macias, som slår till och går långt ibland i -73 kg, har en bit upp från sin 45:e plats, och det är många i -73 kg som är med i jakten på de sista kvalplatserna. Även han behöver medaljer.

Not: För killarna är det de 22 första i OS-kvalet som blir direktkvalificerade, och för tjejerna är det 14 som blir direktkvalificerade. Därutöver delas det ut en del kvotplatser. Totalt, både killar och tjejer, tävlar 386 judoka på OS i Rio.

Not: I vissa viktklasser är det flera från samma land som ligger bra till i kvalet, vilket gör att även lite lägre placeringar är nära kvalplats eftersom det endast får vara en deltagare från varje land på OS. I exempelvis -63 kg för tjejerna är det tvärtom. Det är endast Sverige, Mongoliet och Österrike som har mer än en tjej på kvalplats, därför blir det jobbigt för Bernholm och Hermansson trots höga poäng.  

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link,

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link