Hoppa till sidans innehåll

Pressmeddelande: Största VM-framgången sedan 1999

30 AUG 2013 22:54
Inför årets VM hade två svenska judoka nått medaljmatch, 1984, 1986 och 1999. Nu är den listan utökad med Joakim Dvärby, som imponerade stort och mycket överraskande nådde bronsmatch.
Foto: Alf Tornberg
  • Skapad: 30 AUG 2013 22:54

PRESSMEDDELANDE 

29/8 2013

 

JUDO

 

 I går visade Pacek vägen, idag fortsatte Joakim Dvärby på samma väg, och kom mycket längre…

Rio de Janeiro 26-31 augusti

 

Även om medaljerna saknas har det här VM:et blivit det bästa svenska på väldigt länge. Igår överraskade Robin Pacek mot högklassigt motstånd och efter trematchvinster blev det stopp först i åttondelen. Den prestationen lyfte honom 35 platser på världsrankingen.

Idag överraskade Joakim Dvärby, SPIF, i -90 kg med 62 deltagare, än mer och tog sig ända fram till en bronsmatch. Han fick en svår start med en högligen taggade hemmajudoka, Eduardo Santos. Brasilien är ett stort judoland och trycket och förhoppningen på deras tävlande är stort. Det lär inte vara så ofta som Dvärby har den ljudnivån i öronen när han kliver upp på mattan.

Men det var en defensiv brasilianare som hela tiden försökte greppa bort Dvärby, utan att prestera så mycket själv. De vassa attackerna var inte många men de kom från Dvärby, trots det låg Dvärby under på varningar efter drygt halva matchen. Men Santos mattades och då blixtrade Dvärby till med ett kraftfullt benkast, o soto gake, waza-ari (mellanpoängen) till Dvärby som sedan avgjorde med en fasthålllning.

I andra omgången väntade internationellt orutinerade moldaven Mihail Marchitan, nu tävlande för Förenade Arabemiraten. Återigen blev det seger på fasthållning för Dvärby, nu efter drygt tre minuter.

I tredje omgången väntade högklassigt motstånd i form av åttondeseedade Alexandr Jurecka. Det blev en tuff och poängfattig tillställning, där en yuko (lägsta poängen) blev avgörande för Dvärby.

I kvartsfinalen klev världsettan Varlam Liparteliani, Georigen, upp som motståndare, och Dvärby gjorde som Anna Bernholm och Mia Hermansson, skrämde en världsstjärna. Det blev en match utan kastpoäng, istället blev varningar avgörande två till Liparteliani och tyvärr fyra till Dvärby, vilket gav ippon (full poäng), och världsettan fortsatte till semifinal.

För Dvärby blev det återkval med sikte på bronset. Först 20-årige Celio Dias från Portugal, som har haft ett mycket starkt år på juniortouren, och blev 7:a på senior-EM i våras. Hans insats på VM hade imponerat stort men Dvärby var storleken för stor och efter lite greppning attackerade Dias – Dvärby passade direkt på i mattan och lugnt, metodiskt och säkert tog han ett armlås på Dias och vann på ippon. Dags för bronsmatch mot världstrean greken Ilias Iliadis.

Det är första gången sedan 1999 som en svensk når medaljmatch i VM. Då var det Pernilla Andersson som fick nöja sig med en femteplats (det är två brons och två femmor i judo). Dessförinnan var det Elisabeth Karlsson som kom på femteplats 1984 och tog silver 1986.  

Senast Iliadis hade svenskt motstånd var i Bundesliga då Marcus Nyman vann första matchen och Iliadis vann returmötet.

I -90 kg var för övrigt de fyra semifinalisterna de fyra som toppar världsrankingen.

Bronsmatchen började med en kamp om greppet där Iliadis är den klart starkare och styrde matchen, utan att för den skull se särskilt farlig ut. Men det skulle komma flera riktigt bra kastförsök från Iliadis varav ett gav en yuko, och Dvärby hade mycket svårt att hitta någon väg fram. En bra sekvens bjöd han på, men det andra riktiga försöket efter 4.20 från Dvärby ledde till en kontring av Iliadis och ippon.

Därmed var VM över för Dvärby, men han överträffade alla förväntningar och blev den förste svenske herrjudoka att nå medaljmatch i VM, och den tredje totalt att nå medaljmatch.  

 

-90 kg

1. Asley Gonzalez, Kuba
2.Varlam Liparteliani, Georgien
3. Ilias Iliadis, Grekland
3. Kirill Denisov, Ryssland
5. Joakim Dvärby, Sverige
5. Krisztian Toth, Ungern

I morgon lördag tävlar vårt största VM-hopp Martin Pacek i -100 kg, men det blir nu en stor utmaning att bli bäste svensk.       

Följ tävlingarna på utmärkt webb-tv med start klockan 15.00, finalpass kl 21.00:

http://212.227.28.227/live/index.php

 

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link, mobil 070 719 61 21

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link