Hoppa till sidans innehåll

Pressmeddelande: VM, Robin Pacek i åttondelsfinal på VM för tredje året i rad

27 AUG 2015 17:25
Inga medaljmatcher för dagens tre svenska judoka på VM-mattorna. Robin Pacek kom längst.
  • Skapad: 27 AUG 2015 17:25

PRESSMEDDELANDE

27/8 2015

JUDO

Robin Pacek i åttondelsfinal på VM

för tredje året i rad

VM, Astana, Kazakstan, 24-29/8

Idag hade vi tre tävlande på VM-judomattorna i Astana, och Robin Pacek, -81 kg, visade att han är en mästerskapsjudoka. Efter en tung och skadefylld vår lyckades han göra sin bästa turnering för året och det nu på VM. Han lyckades också skapa en spänning utöver det vanliga för oss åskådare, det blir också spännande att se det uppdaterade OS-kvalet efter VM. Åttondelsfinalen gav en hel del rankingpoäng.

Mia Hermansson och Anna Bernholm, båda i -63 kg blev utslagna direkt.

Robin Pacek, -81 kg med 76 deltagare

Efter att ha stått över första omgången blev det som väntat lettländaren Ovchinnikovs som blev Paceks första motståndare. Precis som i deras möte för en dryg månad sedan på Grand Slam gick Pacek segrande från mattan.  Men det såg mörkt ut, när klockan gick in på sista halvminuten var Ovchinnikovs i ledningen på en färre shido (varning). Paceks forcering såg inte ut att ge resultat…men med blott sju sekunder kvar klev han in och kraftfullt kastade lettländaren i mattan med benkastet o soto gari, ippon (full poäng).

I match två, 16-delsfinalen, blev det också det väntade motståndet, bulgaren Ivanov. När de två möttes i 16-delsfinal på Grand Prix i Zagreb var Ivanov bäst. Nu tog Ivanov ledningen efter en shido till Pacek. Efter 2.13 ökade Ivanov på ledningen genom ett kast som gav yuko (lägsta poängen); det såg ut att var på väg mot högre poäng men Pacek lyckades vrida sig loss lite grann.    

När en mycket trött Pacek började forcera drog Ivanov på sig en shido, och med drygt minuten kvar var Pacek när att få till ett kast. In i sista minuten och återigen underläge för Pacek…men den här gången väntade han inte lika länge. Med 48 sekunder kvar av matchen kommer han in under bulgaren och med en variant på sode tsuri-kast på ”fel” sida erövrar Pacek waza-ari (mellanpoängen). Han kunde sedan taktiskt säkra segern.

Åttondelsfinal: Två slitsamma matcher och man undrade hur han, med årets relativt sparsamma matchande, skulle orka i åttondelsfinalen, där väntade nämligen kraftjudon personifierad, världsnian Maresch från Tyskland.

Då fortsätter Pacek att överraska, helt plötsligt ser han piggare ut! Efter 35 sekunder drar Pacek lite onödigt på sig en varning för defensiv judo. Men båda har fullt upp med greppandet och ingen hittar någon lucka för kastförsök förrän efter en minut och då är det Maresch. Men det är inte nära poäng. Efter 1.30 ser Maresch livrädd ut när Pacek gör en attack, eftersom tysken tappar balansen när han försvarar sig och trippar iväg bort. Innan denna kampmatch utan några vassare attacker från något håll är över har Pacek samlat på sig två shido och Maresch stod som vinnare. Trots allt en stark insats av Pacek, Maresch är svår.

Därmed summerar vi en fullt godkänd insats av mästerskapsjudokan Pacek, åttondelsfinal i VM för tredje året i rad, och viktiga OS-kvalpoäng. Vi hoppas att han kan lyfta denna jämna nivå ett par snäpp på kommande mästerskap.      

Mia Hermansson, -63 kg med 48 deltagare    

Mia Hermansson förlorade i första omgången mot grekiska Teltsidou efter drygt en minut på ippon.

Anna Bernholm, -63 kg med 48 deltagare

Anna Bernholm stod över första omgången och mötte sedan svåra italienskan Gwend, världsnia. Senast de två möttes var i kvartsfinal på Grand Slam i Tyumen för en dryg månad sedan. Tyvärr gick det likadant nu som då, seger till Gwend. Efter varsin shido blev det ippon till Gwend efter 2.50.

Tre svenska judoka väntar fortfarande på att få kliva upp på VM-mattorna, bl.a.

våra största hopp, som t.ex. femman på världsrankingen/etta i OS-kvalet i -100kg Martin Pacek, som också blev femma på förra VM. Så här ser resten av VM ut:

Fredag 28/8: Joakim Dvärby och Marcus Nyman i -90 kg

Lördag 29/8: Martin Pacek, -100 kg

Den som vill följa tävlingarna live på webb-tv så går det bra på:

http://134.213.29.25/live/

Länk till ”livetv” finns på www.ijf.org

www.ippon.org uppdateras resultaten live.

 

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link