Hoppa till sidans innehåll

Pressmeddelande: VM, VM-åttondel för Robin Pacek i år igen, men också för Mia Hermansson

28 AUG 2014 14:42
Tre svenskar fixade till fyra vinstmatcher samt tre förluster.
  • Uppdaterad: 28 AUG 2014 14:46

PRESSMEDDELANDE

28/8 2014

JUDO

 

VM-åttondel för Robin Pacek i år igen, men också för Mia Hermansson

Tjeljabinsk, Ryssland, 25-30 augusti

 

Robin Pacek -81 kg

Vi är inte bortskämda med att svenska judoka når relativt långt på VM, förra VM var ju mycket speciellt genom att vi inte ”bara” hade Jokiam Dvärby i bronsmatch. Samtidigt nådde ju bröderna Pacek åttondelsfinal.

När det nu åter var dags för VM visade Robin Pacek att han är som bäst när det gäller som mest. Han inledde -81 kg med att uppfylla favoritskapet mot yemeniten Al-Jarah. Efter drygt en och en halv minut hade Packe fått waza-ari (mellanpoängen) och följt upp i mattan med vinst på halslås.

Därefter väntade EM-femman, rutinerade Alexandr Stsiashenka från Vitryssland. Då behövde Pacek två minuter mer för att vinna på ippon (full poäng) på kast. Då hade han även hunnit med att få waza-ari på ett annat kast, tomoe nage.

Dags så för åttondelsfinal och motståndare var ingen mindre än andraseedade regerande världsmästaren Loic Pietri från Frankrike. En motståndare de flesta är försiktiga mot, men inte Pacek. Det blev en helt jämn match där de när nog exakt gjorde varannan attack. Först efter tre minuter var världsmästaren nära att få poäng. De hade varsitt försök som var nära. Men det var poänglöst efter fem minuter effektiv tid, och inga varningar hade behövts. Förlängning och golden score och matchen fortsatte på samma sätt med utbyte av attacker och tuff greppning. Men efter 55 sekunder kunde världsmästaren avgöra med ett kast som gav waza-ari. Och därmed var Paceks dag över. När detta skrivs har Pietri precis förlorat semifinalen, och kommer inte kunna försvara titeln.

Summerat var det här förstås en utmärkt insats av Robin Pacek. Han besegrar EM-femman och går helt jämt med världsmästaren, och når för andra året i rad åttondelfinal i VM. Nu får Pacek se till att få till samma nivå på sin judo även när det inte är VM, och förstås gärna ta ett eller ett par steg till vid nästa VM.  

 

Anna Bernholm och Mia Hermansson, -63 kg

I 63 kg blev det nästan lite en kopia av förra VM, då Både Anna Bernholm och Mia Hermansson besegrade de motståndare de skulle besegra och sedan tog det stopp efter heroiska insatser mot några av de största stjärnorna i viktklassen, tyvärr för båda stod storstjärnorna för motståndet redan i andra matchen både förra VM och i år.

Idag inledde Bernholm mot Garcia från Equador. Bernholm hamnde i udnerläge med en waza-ari, men lät sig inte nedslås. Efter 2.17 var matchen över, ippon till Bernholm.

Sedan var det dags att möte världsettan, VM-tvåan och flerfaldiga europamästarinnan Clarisse Agbegnenou från Frankrike. Precis som förra året lyckas Bernholm ställa till problem för storstjärnan, hon försöker verkligen och matchen går tiden ut. Men världsettan Agbegnenou stod där som vinnare med en yuko (lägsta poängen), och Bernholms VM var över. Agbegnenou gick sedan vidare till final där hon ”pulvriserade” världsmästarinna från 2013, Gerbi.

Mia Hermansson stod över första omgången och i andra väntade lite överraskande mongoliska J-VM trean Baldorj, som hade besegrat hemmahoppet ryska Labazina i första omgången. Hermansson imponerar och styr och ställer i matchen mot Baldorj och erövrar de poäng som delas ut, en yuko och en waza-ari, båda på benkast på kontring.

Åttondelsfinal och möte med världsåttan, EM-tvåan, Tina Trestenjak, Slovakien för Hermansson. Då räckte hon tyvärr inte till, ippon-förlust efter 1,34 och även Hermanssons dag var över. Men en åttondelsfinal blev det.

 

Vi summerar med 4 matchvinster och tre förluster för dagens tre tävlande. Med tanke på lottningen klart godkänt, men visst vill att de kliver upp lite till.

I morgon fredag skall Joakim Dvärby försöka återupprepa eller förbättra förra årets succé med en bronsmedaljmatch i -90kg.  

 

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link