Hoppa till sidans innehåll

Pressmeddelande: från 25/8 Jakten på VM-medalj och mängder av OS-kvalpoäng

26 AUG 2015 12:33
Inför VM i Astana.
  • Skapad: 26 AUG 2015 12:33

PRESSMEDDELANDE

25/8 2015

JUDO

Jakten på en VM-medalj,

och mängder av OS-kvalpoäng 

VM, Astana, Kazakstan, 24-29/8

 

Den sista stora tävlingen inför VM var Grand Slam-turneringen i Tyumen, och där fick vi för första gången ett svenskt Grand Slam-guld genom Martin Pacek i -100 kg. Men hela truppen visade att de är på gång när det nu vankas VM, och jakten på en VM-medalj. VM 2013 var Joakim Dvärby i bronsmatch och 2014 var det Martin Pacek som nådde bronsmatch. Skulle någon av de 7 svenskarna lyckas skulle det bli andra gången i historien som det blir en svensk VM-medalj. Den enda VM-medaljen hittills var Elisabeth Karlssons (Marcus Nymans mamma) silver 1986.

Onsdag 26/8:  Tommy Macias, -73 kg

Torsdag 27/8:  Anna Bernholm och Mia Hermansson i -63 kg, samt Robin Pacek -81 kg

Fredag 28/8: Joakim Dvärby och Marcus Nyman i -90 kg

Lördag 29/8: Martin Pacek, -100 kg

Förutom jakten på själva medaljerna ger en VM-medalj så mycket poäng att OS-platsen i praktiken borde bli klar, i judons två år långa och tuffa OS-kval. 

Martin Pacek, -100 kg, 5:a i världsrankningen

Störst förhoppningar sätter vi förstås till Martin Pacek, han går in i VM rankad 5:a i världen och han toppar OS-kvalet!

Han står över första omgången och därefter väntar sannolikt amerikanen Ajax Tadehara, som Pacek har 2-0 på i tidigare möten. Därefter kan det bli den Olympiske mästaren från 2008, och silvermedaljören i London 2012: mongolen Naidan. 

Skulle Pacek nå kvartsfinal och poolens högst seedade, tyske Frey, når dit blir det intressant. Pacek har tre raka segrar på världsfyran Frey. 

Enligt förbundskapten Robert Eriksson har Pacek sett mycket stabil ut på de sista träningarna före VM.

Joakim Dvärby, -90 kg, 17:e i världsrankningen

2013-års VM-femma Joakim Dvärby, har gått från att vara den ”evige” femman (i judo blir ingen fyra utan de två som förlorar de två bronsmatcherna blir 5:or båda två) till den evige medaljören. Sedan november har Dvärby nått fyra medaljmatcher på Grand Prix och Grand Slam, och alla fyra har slutat med seger och en bronsmedalj!

Nu inleder Dvärby som favorit mot sydafrikanen Zack Piontek. Seger där och motståndet blir sannolikt tuffast möjliga: japanen Baker, seedad 5:a, som är den formstarkaste i världseliten, han har vunnit båda Grand Slam-turneringarna i år.

Marcus Nyman, -90 kg, 58:a i världsrankningen

Den tidigare Europamästaren (2010) och vår senaste OS-deltagare (2012) Marcus Nyman har sin vana trogen hamnat i ett getingbo i lottningen. Men med tanke på hur många gånger han har haft ”stolpe ut” sedan comebacken i höstas borde det vara dags nu. Han har bl.a. mött världsettan Toth två gånger i vår och gått helt jämt med honom. Nyman har också nått en semifinal och två medaljmatcher på Grand Prix. De flesta i världseliten har den största respekt för Nyman.

Lottningen gav en stenhård första match mot mongolen Lkhagvasuren som han har 1-1 mot i år. En seger där och mycket talar för en av judons allra största stjärnor, om än i dalande, den regerande världsmästaren i -90 kg greken Iliadis (7:a på världsrankingen, men med ett OS-guld och 3 VM-guld på meritlistan).

Mia Hermansson, -63 kg, 18:e i världsrankningen

I -63 kg har vi två judoka bland de 24 första på världsrankningen. Högst rankad är Mia Hermansson. Så sent som i juni tog hon sin andra Grand Prix-medalj, ett brons, och nu i sommar nådde hon kvartsfinal på EM i denna viktklass där Europa dominerar.

Nu blir Hermanson favorit i inledningen mot grekiskan Teltsidou. Vinner hon där blir det möte med tvåfaldiga VM-medaljörskan van Emden från Nederländerna, 6:a i världen. Deras hittills enda möte vann van Emden i våras.  Når Hermansson kvartsfinal väntar sannolikt världsmästarinna från 2013 Gerbi från Israel.  

Anna Bernholm, -63 kg, 24:e i världsrankningen 

Anna Bernholm, som ligger snäppet för Hermansson i OS-kvalet, är formstark. På Grand Slam i Tuymen nådde hon medaljmatch och tidigare i vår blev det ett Grand Prix-brons; hennes fjärde Grand Prix-medalj.

Bernholm står över första omgången och möter troligen italienska Gwend, 9:a i världen, i andra omgången. Det blir ett revanschmöte eftersom Gwend satte stopp för Bernholm i Tyumen i kvartsfinalen. Når hon åttondelen väntar troligen världsettan Trstenjak.

Robin Pacek, -81 kg, 29:a i världsrankningen.

Ser man till lottningen så är Robin Pacek vinnaren av våra svenska judoka, en kvartsfinal känns inom räckhåll. Han står över första omgången, sedan väntar troligtvis lettländaren Ovchinnikovs som visserligen har nått ett EM-brons 2012, men Robin vann deras senaste möte. I åttondelen väntar säkerligen bulgaren Ivanov, 61:a i världen, som dock besegrade Pacek i våras.

Robin Pacek har haft lite skadeproblem i vår, men förhoppningsvis har han hittat rätt. Senaste Grand Prix-medalj kom i november. 

Tommy Macias, -73 kg, 60:e på världsrankingen

En som förbundskapten Eriksson lyfter fram som en möjlig överraskning är Tommy Macias. I Tyumen imponerade Macias stort och slog med emfas en tidigare världsmästare, mongolen Khashbaatar (nu 18: på världsrankningen). Macias har visat strålande form. Macias nådde medaljmatch på Grand Prix tidigare i år.

Macias står över första omgången och därefter lär det bli kanadensiskt motstånd genom Margelidon, 27 i rankningen. Seger där och förstaseedade världstvåan israelen Muki lär dyka upp som motståndare.

Det väntar tuffa matcher när nu alla i världseliten är på plats för att jag både medalj och kanske avgörande OS-kvalpoäng. I de flesta klasser är det bara någon enstaka på topp-tio som inte är på plats.

Den som vill följa tävlingarna live så går det bra på:

http://134.213.29.25/live/

Länk till ”livetv” finns på www.ijf.org

 

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link