Hoppa till sidans innehåll

SUCCÈ! GP-silver till Mia Hermansson

14 SEP 2014 00:14
När GP-tävlingarna drog igång igen efter VM, blev det succé för Mia Hermansson. Hennes första världscupmedalj någonsin blev ett GP-silver!
  • Skapad: 14 SEP 2014 00:14

PRESSMEDDELANDE

13/9 2014

JUDO

Succé för Mia Hermansson,

silvermedalj på Grand Prix i Zagreb,

och under söndagen gör Marcus Nyman comeback

Zagreb, Kroatien, 12-14 augusti

VM ligger bara två veckor bort när nu en intensiv höst med Grand Prix-tävlingar rullar vidare, och eftersom dessa tävlingar är en viktig del av det två åriga OS-kvalet i judo, så gäller det att prestera…

 

Mia Hermansson, -63 kg

…och prestera var precis vad Mia Hermansson, SPIF, gjorde i -63 kg. I VM blev det en åttondelsfinal, ett klart godkänt resultat. Nu mötte hon samma svåra motståndare igen, som i åttondelsfinalen, men denna gång i en GP-final!

Men vi börjar från början. Först ut match mot nederländska Jennifer Wichers, och det började taktiskt. En varning (shido) till Hermansson, men det störde henne inte alls. Efter 1.45 drog Wichers på sig en shido. Men det jämna resultatet stod sig endast 13 sekunder, sedan visade Hermansson prov på snabba fötter och bra timing, fotsvepet ko-uch gari gav en waza-ari (mellan poängen). I väntan på slutsignalen drog Hermansson på sig en shido till, men allt var under kontroll.

I omgång två väntade ryskan 2:an Ekaterina Valkova, som Hermansson har plusstatisk på sedan Europacupen i Borås i för ett knappt år sedan. Återigen en shido mot sig tidigt, en ovana, men efter drygt en minut var Hermansson i ledningen med en yuko (lägsta poängen). Valkova drog på sig en shido lite senare. Avgörandet kom emellertid innan halva matchen var gången; ett höftkast, harai goshi, och ippon (full poäng) till Hermansson.

Dags för kvartsfinal mot rutinerade amerikanska Hannah Martin, som tog tre GP-medaljer förra året, och varit i två medaljmatcher i år. Och Hermansson inledde med...just en shido. Men även denna gång skulle det bli bättre. Martin drog på sig en shido, och efter knappt en och en halv minut hittade Hermansson rätt med ännu ett höftkast och belönades med ippon.

Semifinaldags, och det mot VM-femman den italienska världstian Edwige Gwend. Italienskan vann GP i Tbilisi i våras och var nu andraseedad, men nu blev det stopp i semi. Denna gång fick Hermansson hjälp att bryta sina shido-vana, Gwend var en halvminut snabbare. Men med båda på varsin shido visade Hermansson klass igen när hon med 52 sekunder kvar fotsvepte sig till en waza-ari. En ledning hon höll.

Finaldags, och därmed något som endast Marcus Nyman och Martin Pacek har nått sedan GP-tävlingarna infördes. Motståndaren nu VM-bronsmedaljörskan och världssexan Tina Trstenjak, Slovenien, som alltså besegrade Hermansson i åttondelen på VM. Tyvärr höll slovenskan för högt tempo och hade en aggressivitet som Hermansson inte hittade något motdrag till, men Hermansson tog upp kampen och vägrade ge upp. De första två shido till Hermansson innan Trstenjak kastade för yuko. Ännu en shido till Hermansson – inte så mycket att hon var så passiv utan mer för att slovenskan hade så högt tempo. En yuko till med 15 sekunder kvar och Hermansson fick nöja sig med en silvermedalj.

Men det här är förstås en prestation utöver det vanliga. Hermansson har inga medaljer på världscupnivå tidigare, det närmaste var den helsvenska bronsmatchen på GP på Jeju i vintras. Att då få till det på det här sättet är mäkta imponerande. De många rankingpoängen tar henne förbi Anna Bernholm och upp på runt 22:a plats. Nu längtar vi efter nästa turnering!

Förbundskapten Robert Eriksson konstaterade att ”När Mia kör på det här sättet, och tar för sig fullt ut på mattan så är hon väldigt svår att möta.”

Comeback

Men först skall vi se på -90 kg i Zagreb och hur det under söndagen går för den förre Europamästaren Marcus Nyman, som nyss 24 år fyllda gör comeback ”på riktigt” efter OS i London. Efter två års frånvaro har han inga rankingpoäng men har fått en högst rimlig lottning. Han inleder mot lettländaren Millenbergs, vinnaren av de två möter sannolikt serben Kukolj, som nådde åttondelen på VM.

 

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link,

Skribent: Christer Löfgren
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link