Hoppa till sidans innehåll

Pressm: Macias finalbesegrar världsettan på Grand Slam

30 OKT 2016 12:23
Tommy Macias följde upp Grand Prix-silvret för en dryg månad sedan med ett Grand Slam-guld efter segrar mot en tvåfaldig VM-bronsmedaljör i semi och världsettan, OS-tvåan och regerande Europamästaren Orujov i finalen. Stort!
  • Skapad: 30 OKT 2016 12:23

PRESSMEDDELANDE

30/10 2016

JUDO

Macias tar Grand Slam-guld

efter finalseger mot världsettan - briljant

Grand Slam 28-30 oktober

 

Briljant! Så måste Tommy Macias insats mot världsettan och färske OS-silvermedaljören, den regerande Europamästaren Rustam Orujov från Azerbajdzjan klassas när Macias dominerade finalen på Grand Slam i Abu Dhabi.

Så sent som i februari var Tommy Macias på en kvalplats till OS i Rio, när allt summerades blev det inget OS för Macias, å andra sidan har han i intervjuer sagt att OS i Tokyo 2020 är 23-åringens stora mål. Tittar man på honom på mattan nu, silver på Grand Prix i Zagreb för en dryg månad sedan och idag, så känns det som ett högst realistiskt mål, även om det är långt dit.

En nyckel för att nå den absoluta toppen i judo är att man vågar, mod, man måste våga kliva in maximalt och försöka kasta – något som kan låta självklart men är sååå svårt. Macias har inte bara den nyckeln, han har en hel nyckelknippa.  

Macias stöd över första omgången och inledde med en kvartsfinal mot nederländske Sam van T Westende. En match som Macias ägde fullständigt. En lite gammeldags snurr-uchi-mata gav en yuko (lägsta poängen) efter drygt en minut. 25 sekunder senare, en waza-ari (mellanpoängen) på ett offerkast. Sen dröjde det 1.20 innan det blev en ny yuko och 17 sekunder senare en ny waza-ari och matchseger ippon (två waza-ari ger ippon).

Semifinalen och det mot elvan på världsrankningen, tvåfaldige ryske VM-bronsmedaljören Musa Mogushkov, och vad gör 27:e seedade Macias? Jo, han vågar. Från sitt djupa grepp med högerhanden kommer attackerna åt olika håll och han kliver gärna in på kroppen och tar en tuff och kraftödande närkamp.

Mogushkov ser villrådig ut. Macias är den som ligger på och styr och är så när där på en kontring när ryssen försöker. Efter 3.10 är det när med benkastet ko soto gake. Därefter pumpar Macias på med attacker och Mogushkov drar på sig en passivitetsvarning. Reaktionen blir att attackera, men då är Macias beredd och en kontring avslutar matchen, ippon till Macias. En riktigt imponerande match mot en mycket svår motståndare.

Finalen mot världsettan Rustam Orujov, Azerbajdzjan, och förutsättningarna var att de två har mötts tre gånger tidigare, senaste för elva månader sedan, och Macias har förlorat samtliga på ippon, även om han var med i de två senaste matcherna mot Orujov.

Att det är världsettan som Macias möter förstår man inte när han som vanligt vågar och kliver in i en stenhård duell på kropp, vilket gav Orujov en shido (varning) när han försvarar sig genom att hålla i Macias bälte, efter 25 sekunder. Att Orujov fixar en yuko på en kontring efter 50 sekunder stör inte Macias det minsta, han fortsätter att våga och efter 1.35 så ger det resultat. En teknik som verkar bli offerkastet tani otoshi blir till en blandning med en gake-krokning och världsettan på rygg och waza-ari till Macias. Och inte slutar Macias attackera och bevaka utan han fortsätter respektlöst attackerna mot den kontringskicklige världsettan. Trots att det är Orujov som borde attackera så är det han som drar på sig en till shido.

Först när klockan visar mindre än 20 sekunder kvar så kopplar Macias på defensiven för fullt och hinner dra på sig två shido innan hans första stora guld – ett Grand Slam-guld – är ett faktum. Och det efter finalseger mot OS-tvåan Orujov.

Segern kommer att göra att Macias tar ett jättekliv i världsrankningen och blir runt 11-12:a.  

Anna Bernholm, bronsmatch/femma -70 kg

Lite i skuggan av Macias nådde Anna Bernholm sin andra raka bronsmatch i den nya viktklassen -70 kg. Men precis som på Grand Prix för en dryg månad sedan fick hon nöja sig med en femteplats (finns inga fjärdeplatser i judo).

 

För information: Pressansvarig - Christer Löfgren,  This is a mailto link

Skribent: Christer Löfgren
Epost: Adressen Gömd
Nyfiken på judoAktivPress
2020_logga
190x190-judo-sbi
cZ0nB1RS2WQghEVAV-FZ
facebook
twitter

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link