Hoppa till sidans innehåll

Judo som specialidrott på gymnasiet


Tre olika möjligheter

 

Det finns tre olika möjligheter att studera Judo som specialidrottsämne på gymnasiet; Riksidrottsgymnasium (RIG), Nationell idrottsutbildning i Judo (NIU) eller Lokal idrottsutbildning i Judo (LIU).

 

Riksidrottsgymnasium i Judo

RIG är den mest omfattande judoutbildningen och riktar sig till den som redan har goda tävlingsresultat och siktar på att tävla i landslaget och mot internationell elitnivå. RIG-utbildningen omfattar 700 poäng specialidrott och kan genomföras på tre eller fyra år, det senare ger möjligheter att anpassa kurser och studier med fler och mer resor för läger och tävlingar.

Verksamheten vid RIG utvärderas och kvalitetssäkras varje år av RF och har också ekonomiskt stöd från både RF och SJF. Det är RF som ställer upp de omfattande kraven för att få anordna en RIG-utbildning. RIG-utbildning är riksrekryterande och alla som antas till utbildningen är garanterade inackorderingsbidrag om de inte redan bor på studieorten. RIG-Judo ligger i Lindesberg, 4 mil norr om Örebro.

 

Nationell Idrottsutbildning i Judo

NIU i Judo riktar sig till den som tävlar i Judo och siktar på att nå nationell elitnivå. Utbildningen omfattar minst 400 poäng och max 500 poäng specialidrott under tre år. NIU-skolornas verksamhet utvärderas och kvalitetssäkras av SJF. Det är SJF som ställer upp kraven för att bli godkänd för NIU-utbildning, men det är Skolverket som avgör om en skola får ha NIU eller inte.

NIU-utbildning är också riksrekryterande men det är bara om din hemkommun har ett samverkansavtal med NIU-skolans kommun eller huvudman som du är gaarnterad inackorderingsbidrag om du behöver flytta till en annan kommun med NIU i Judo.

 

Lokal idrottsutbildning i Judo

LIU är lokala idrottsalternativ där du kan välja till Judo som specialidrott utöver de kurser som ingår i ditt program. Du kan inte läsa mer än 200 poäng specialidrott på en LIU och den är varken utvärderad eller kvalitetssäkrad och behöver inte ha någon elitinriktning utan du kan lära dig judo för att må bra och ha kul. LIU-utbildningar är inte riksrekryterande och du kan bara söka LIU i din hemkommun.

Uppdaterad: 15 OKT 2013 17:53 Skribent: Peo Österman

Postadress:
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Besöksadress:
Edith Södergrans Gata 7
754 60 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184300510
E-post: This is a mailto link