Hoppa till sidans innehåll

SMKF 11-10

06 OKT 2011 10:52
Hej,

Nu har vi äntligen lämnat alla rapporter för Idrottslyftet år 4 bakom oss. Det är ett stort arbetet som görs en gång per år men samtidigt är det över 500 000 kr som vi får till våra föreningar som skall redovisas. Även om det inte alltid är kul så känns det rätt att staten vill veta vad vi gör med alla pengar. Totalt sätt så delas det ut ca 500 miljoner genom Idrottslyftet i Sverige varje år, det är mycket pengar och det är en stor del av de totalt ca 1,8 miljarder
  • Skapad: 06 OKT 2011 10:52

Nu har vi äntligen lämnat alla rapporter för Idrottslyftet år 4 bakom oss. Det är ett stort arbetet som görs en gång per år men samtidigt är det över 500 000 kr som vi får till våra föreningar som skall redovisas. Även om det inte alltid är kul så känns det rätt att staten vill veta vad vi gör med alla pengar. Totalt sätt så delas det ut ca 500 miljoner genom Idrottslyftet i Sverige varje år, det är mycket pengar och det är en stor del av de totalt ca 1,8 miljarder (inkl. 500 miljoner från Svenska spel) som är statens stöd till idrotten. Vi har i  veckan även fått en uppgift som innebär att de kommer titta extra noga på tre föreningar i vårt förbund (totalt tittar de på ca 200 föreningar), hos oss är det Bredaryd, Kalmar modern femkamp och Dalregementet.

 

RF tog i våras ett beslut om en ny bidragsmodell som kommer avgöra hur mycket pengar de olika förbunden får. Denna kommer gälla från och med 2012 och jag arbetar just nu med att försöka få klart för mig vad det kommer innebära för SMKF. Ni ser modellen som en bilaga. Trots flera samtal och mail till både Stockholm (RF) och Skåne (förbund) så är det svårt att få veta exakt vad det kommer sluta med för oss. Det man kan utläsa och som också tydligt poängteras i uppföljning av stöden som givits 2010 är att det blir mer fokus på barn. Sedan 2009 är det inskrivit i regeringens förordning om statsbidrag till idrotten att bidraget skall stödja verksamhet som bedrivs ur ett barnrättsperspektiv. Därför kommer LOK timmarna som vi redovisar i framtiden bli ännu viktigare eftersom detta mäter vår aktivitet med barn och kommer generera en större del av RF stödet i framtiden. Tidigare modell var i stort sett baserat på antalet föreningar och antalet medlemmar. Vi var då kategoriserade som ett medelstort förbund med ca 120 föreningar och 18 000 medlemmar. Vi har nu i takt med att regementen försvinner tappar både föreningar och medlemmar och har då också fått lite mindre pengar för varje år som gått.

 

Hur kommer det nu se ut med den nya modellen….Ingen vet säkert eftersom allt handlar om en jämförelse mellan förbunden och jag tror att det är mer än vårt förbund som levt med lite ”konstiga” siffror. Vi vet att vi inte är stora och bra på att rapportera LOK timmar, vi har som förbund ett förhållande viss litet antal ungdomar. Våra sporter riktar sig mer till lite äldre och därför kommer detta slå genom lite på vårt bidrag. Vi kommer diskutera denna punkt på vårt styrelsemöte nästa vecka men jag tror att det är viktigt att vi får igång mer ungdomsverksamhet för att ta för oss mer av kakan. Dessutom tittar RF just nu mycket på könsfördelningen i förbunden, då både bland aktiva men också bland ledare och styrelseledamöter. Idrottsrörelsen har halkat efter resten av samhället vad det gäller få en balans mellan kvinnligt och manligt deltagande och har kommer säkert en del av de 10% som ni ser längt till höger i modellen att användas. Vårt förbund ligger i mitten på hur det ser ut idag så jag bedömer inte detta vara en jättestor fråga för oss, ishockey har 95% män och är sämst på den sidan och ridsport har 88% kvinnor och sämst i den riktningen.

En tredje sak som tas upp i uppföljningen av stöd till idrotten under 2010 är hur bidragsberoende de olika förbunden är. Här är fotbollen bäst, de får 33 miljoner i bidrag på en omsättning på 380 miljoner vilket motsvarar ca 9%, för vår del som har en omsättning på 3,1 miljoner och bidrag på ca 2 miljoner blir motsvarande siffra ca 65%. Detta innebär att vi är bland de tio sämsta förbunden i att använda egna medel…genomsnittet ligger på 25,8% i bidragsberoende. Exakt vad detta kommer innebära kan man inte läsa ur rapporten men jag tror att det kommer finnas krav på att vi måste minska vårt bidragsberoende.

 

En summering av detta otroligt viktiga ämne för vårt förbund med utgångspunkt för den nya modellen skulle kunna vara följande;

Bas bidraget minskar för alla och så även för oss eftersom större del läggs i verksamhetsbidrag.

Storleksbidraget kommer säkerligen också fortsätta minska för oss eftersom vi tappat både föreningar och medlemmar

Verksamhetsbidraget torde också minska med tanke på att vi är mycket små på både LOK och utbildning. Däremot har vi en bra elit med Orienteringsskytte som är nummer tre på listan över flest VM-medaljer.

Stimulansbidraget kommer vi säkerligen kunna få några kronor från men hur mycket???

Totalt sett så uppfattar jag att vi kommer tappa intäkter om vi fortsätter med samma verksamhet som idag. Vi måste vissa nya sidor, vissa att vi vill framåt och göra planer för detta. Jag tror att vi har alla möjligheter att få till en verksamhet och organisation som kan öka vår omsättning och behålla våra bidrag om vi gör några gemensamma aktiviteter som inriktas mot ungdomar för hela vårt förbund. Detta är en stor fråga för vår styrelse nästa vecka, har du några förslag på hur vi skall gå framåt så maila mig gärna så kommer jag framföra detta till styrelsen.

 

Till sist några övriga punkter;

-Idrottslyftet ÅR5, vi har redan delat ut 120 000 kr denna höst det finns lika mycket pengar till som ni kan söka via IdrottOnline innan den sista oktober. Jag väntar i dagarna på en lathund för er som inte är hemma i systemet, denna kommer jag skicka ut så fort den finns hos mig.

-Hjälp gärna de hos er sektion som är ansvarig för er hemsida, skicka bilder och lite text så att vi håller sidorna uppdaterade.

-För de tre föreningarna som det skall göras en särskild uppföljning vad det gäller Idrottslyftet År4, hör av er snarast med kontaktperson så kommer jag dra i detta.

 

Skribent: Sven Lindeberg

Postadress:
Svenska Mångkampsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46709603738
E-post: mangkampsforbundet@g...

Se all info