Hoppa till sidans innehåll

191218 Serien & Lag SM 2019


Bilden: Upsala TKs damer vann både Klassisk Styrkelyft och Klassisk Bänkpress vid Lag SM i Örebro

Ja då har ännu ett år fyllt av sportsliga framgångar och engagemang gått till ända. 

Vår breda serie med alla olika lyftkategorier är späckad med resultat och här följer en sammanställning av utfallet efter årets (2019) fyra omgångar. Uppgifterna om uppflyttningar är utifrån hur serien ser ut nu och ändringar för serien 2020 kan fortfarande ske efter att lag avanmälts.

Lag SM är en särskild Elitseriefinal som baseras på serien där SM medaljer utdelas. Seriemedaljörerna (de tre främsta) däremot i samtliga högsta divisioner utnämns med plakett vid distriktens årsmöten. Därför är det viktigt att dessa föreningar åker på sina distriktsårsmöten för att ta emot föreningens serieplakett. 

Damer Klassisk Styrkelyft
Med endast drygt 8p vinner Göteborg KKs starka tjejer serien, de har det bästa resultatet från seriens omg 1 med 1257p. Tyvärr avstod de finalen och istället blev det en kamp mellan de fyra lagen under dem. Serietrean Upsala TK visade sig även här (liksom i bänkpress) ha slipat formen och med rätt lag för Lagfinalen då de går segrande ur finalen med marginal och ett strålande resultat på 1251p. Upsala hade faktiskt det nästbästa serieresultat på 1253 så helt ologiskt var det inte. Serietvåan Sundbyberg får Lag SM silver endast 2p före trean Sundsvall, som tyvärr blir utan plakett i serien. Hedervärt av seriefemman Täby AK att delta i finalen då GKK tackat nej, vilket gör tävlingen än mer spännande och man ska komma ihåg att i idrott kan allt hända. Nu blev det en fjärdeplats efter en fin insats. Helsingborgs tjejer från HAK Greppet samt Luleå och Vedum droppar till Allsvenskan. Upp kommer Väsby som ser ut att bli särskilt giftiga motståndare, Södertälje och Skurup.

Herrar Klassisk Styrkelyft
Serieresultatet blev identiskt med Lag SM för de fyra första där Borlänge visade sig stå pall finalen då Dalmasarna vann guldet. Borlänge har också det högsta serieresultatet (omg 2) med 2185p. Jönköping lyfte stabilt hem silvret och Vedum bronset medan Örebro fick nöja sig med fjärdeplatsen. Här är det Södertälje, Malmö LK och Sundsvall som tappar en division medan Karlstad, Göteborgs KK och Stockholm AKs första tar plats i finrummet.

Damer Styrkelyft Utr
Tyvärr en liten serie med endast fyra lag i Elitserien där Sndbybergs fantastiska damgäng blir seriesegrare i överlägsen stil trots att de nollar sista omgången. Sundsvall blir tvåa på fyra jämna omgågar medan Kalmar blir trea trots att de har två omgångar med högre poäng än Sundsvall hade vid resultat. Nora får således fjärdeplatsen trots en väldigt stark omgång 2 med resultat som varken Sundsvall eller Kalmar nådde. Här blev det tyvärr ingen Lagfinal då det blev för få deltagare. 

Herrar Styrkelyft Utr
Vedum vinner med råge genom sin jämna lyftning alla omgångar. Nora är också jämna och får silverplaketten medan Sundbyberg har de klart högsta serietopparna ,ed gör en alltför dålig sista omgång och tappar för mycket. HAK Greppet och Mullsjö nollar alla omgångar och vi får se ifall de väljer att stå kvar i serien eller ifall de backar ur till 2020. Ingen här faller ur automatiskt då det endast är en division.

Juniorherrar Klassisk Styrkelyft
Upsala vinner serien efter jämn lyftning i samtliga omgångar. Silvret går till Föreningen Pure power, Kungsbacka som endast hade en liten svacka omg. 2 annars höga poäng. Strax efter på bronsplats finns Håbo. TK Trossö når ett par riktigt fina resultat men når inte rikrigt ända fram till pallplats. Högsta lagpoängen hittar vi så långt ner som vid 7e plats genom Jönköpings SK och 1298p. Tyvärr nollar några lag ibland och då blir slutresultaten inte så bra. 

Ungdomsherrar Klassisk Styrkelyft
Stockholms AM som verkligen fått full snurr på verksamheten jämfört med ett antal år tillbaks segrar med endast 45p före Pure power. Båda dessa lag har varsin omgång över 1000p!! Sandvikens ungdomar kommer trea på jämna fina siffror medan Upsala och Håbo får se sig frånåkta. Jönköping nollar samtliga omgångar.  


Veteranherrar Klassisk Styrkelyft
Västra Svealandsföreningen Norbergs KF vinner med knapp marginal före Västra Götalands Vedum. TK Trossö lägger vantarna på serie bronset före Täby som genom en svag sista omgång hamnar utanför pallen. Däremot är det Täby som har seriens högsta poäng med 1171,35p, det gäller dock at thålla ut till slutet.

Veteranherrar Styrkelyft Utr
Tre lag kämpar om placeringarna och ingen nollar här vilket ju är positivt. Vedum vinner klart, med omkring 1200p per omgång, före Nora och Nässjö. Vedum var det enda lag som anmäldes till Lag SM och därför blev det ingen final i denna kategori. 

Damer Klassisk Bänkress

Sveriges starkaste damlag finns i Upsala TK då de vann både serien, och Lag SM där de segrade med bred marginal före Sundbyberg som också kom tvåa i serien. En stark laginsats då Upsala gjorde seriens bästa resultat just på Lag SM med 308,7p, så ska det vara! Göteborgs KK avslutade fint och tog tredjeplatsen i serien. Både GKK och HAK Greppet avstod Lag SM till förmån för Örebro och Sundsvall där Örebros damer drog det längsta strået på hemmaplan och vann Lag SM bronset.
Stockholms AK, Täby AK & Karlstads AK trillar ner i Div 1 och upp flyttas Linköping, Södertälje & Lund.

Herrar Klassisk Bänkpress
De starkaste herrlaget hittar vi i Örebro då de segrade med knapp marginal i såväl serien som vid Lag SM. En härlgi seger på hemmaplan för dessa herrar alltså. Vedum, tvåa i serien fick se sig besegrade av serietrean Karlstad vid Lag SM som fick bra utdelning och valde rätt  vikter då de smet förbi Vedum med endast 4p. Sundbyberg hamnade på fjärde plats i både serien och Lagfinalen. Linköping & Sandviken avslutade väldigt starkt men får ta med sig Stockholmspolisen ner till Allsvenskan. Upp kliver Borlänge som faktiskt hade det enskilt bästa lagresultatet i serien med 567p. Pure power från Kungsbacka samt Göteborgs KK tar också ett kloiv upp till Elitserien.

Damer Bänkpress Utr
Även här finns Vedum i serietopp, de verkar vara en alltigenom jämn förening där de lyfter stabilt vid varje serietävling. Även vid Lag SM fick de många lyft, dock kunde de inte stå emot mellersta Norrlands Sundsvall uta nhamnade 6p efter, men ett lag Sm silver är inte fy skam. I serien hittar vi Styrkefabrikens tjejer på andra plats, även de jämna och med marginal både uppåt och neråt. Eftersom Sundsvall slipat formen så totalt vid Lag SM fick de nöja sig med SM bronset medan Sundbyberg som med högsta lagpoängen i serien 427,48p, hamnade på fjärdeplats i finalen efter bl.a. ett bomresultat. Sundsvalls AK, trea i serien vinner alltså Lagfinalen i Örebro där både en stark veteran, en senior och en ungdom i rekordtagen finns, grattis! 

Herrar Bänkpress Utr
Seriesegrare med jämn lyftning blir Sundbybergs TK, grattis! Tyvärr blev det inget herrlag från STK i herrarnas bänkfinal utan där segrade, kanske favoriterna, Styrkefabrikens AK. De har också det högsta lagresultatet i serien med 768,65p och fick rättvist med sig guldet hem. Det seriejämna laget Vedum, trea i serien, vann Lag SM silvret. Seriefyran Håbo lyckades inte skrämma Vedum i finalen då de även fick en utbomning men utan ett fjärdelag i hälarna vann de SM brons, som så många gånger förr lönar det sig att delta.

Juniorherrar Klassisk Bänkpress
Pure power vinner solklart serien med toppoäng i samtlliga fyra omgångar. Sandvikens juniorer lyfter jämnt under året och får en fin andraplats medan Södertälje som kunde matchat dem ända in på målsnöret tyvärr tappade allt sista omgången genom ett nollresultat. Nässkö, Jönköping och Malmö får fortsätta köra på och skrämma underifrån år 2020.

Ungdomsherrar Klassisk Bänkpress
En liten seríe med endast tre lag varav Jönköping noööat aööa omgångar hoppas vi få se växa till år framöver. Föreningen Pure Power segrar med marginal. Sandviken som har bredd i föreningen med allt från ungdomar till veteraner får silvret i denna serie. Starkt jobbat av lagen och här behövs en insats för att få fler ungdomar att börja och tävla i serien!

Veterandamer Klassisk Bänkpress
Två lag har följts åt under året med jämna omgångar där Sundsvalls damer till slut vinner före Täbys. Södertälje som bara hade en liten dipp hamnar på tredje plats. Vagnhallen och Stockholmspolisen nollar tyvärr i sista omgången medan Filisptad nollar alla omgångar.

Veteranherrar Klassisk Bänkpress
Täby AK samlar ihop 1217,8p genom att ha över 300p samtliga omgångar. ASK är inte långt efter på silverplats och än mer jämnt efter dem tar Vedum bronset med 4p skillnad. Södertälje blir fyra med 13p skillnad på fyra omgångar. Det är kul när det är jämnt! 

Veteranherrar Bänkpress Utr
Sundbyberg går segrande ur serien på fina 1413p. Vedum lyfter sig på slutet och tar silvret. Eskilstuna som har många starka bänkpressare, inte minst veteraner nollar tyvärr omg. 4 så det blir inte lika spännande men tar ändå bronsplatsen före Westbo. som faktiskt når seriens högsta resultat med 376,55p vid omg. 3. 


Tack alla som deltagit i serien och gjort den till en spännande kamp att följa. En del föreningar har en eller flera landslagslyftare eller lyftare på individuell toppnivå, men serien visar på bredden och ofta vinner de som lyckats hålla en jämn nivå genom alal serieomgångar. Se över era lag och anmäl eller avanmäl så att rätt föreningar finns med 2020. Särskilt kul är ifall fler ungdomslag fanns med i serien, men alla är såklart välkomna. 

Vi passar också på att delge ett särskilt stort grattis till alla Lag SM vinnarna som ju blir pricken över i:et. 

Damer Klassisk Styrkelyft Upsala TK genom Elin, Ellen & Micaela
Herrar Klassisk Styrkelyft Borlänge AK genom Daniel, Jesper & Robin
Damer Klassisk Bänkress Upsala TK genom Ellen, Matilda & Micaela
Herrar Klassisk Bänkpress Örebro KK genom Andreas, Carl-Erik & Niclas
Damer Bänkpresss Utr Sundsvalls AK genom Alba, Anna & Maria
Herrar Bänkpress Utr Styrkefabrikens AK genom Joakim, Mikael & Niklas

På återseende 2020!

Uppdaterad: 18 DEC 2019 12:25 Skribent: Alexander Grenehed
E-post: This is a mailto link

 


 

 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link