Hoppa till sidans innehåll

200212 Serieomg. 1


Inför årets serie försvann som sedvanligt några lag och några kom till. Sent om sider kom uppmaningen att försöka få en juniorserie för damer. Nu blev det inte tillräckligt många lag för att få en serie men förhoppningen är att det nästa år ska kunna bli åtminstone en juniorserie för damer och visst vore det roligt ifall det fanns underlag för även en ungdomsserie så småningom. Man behöver börja i det lilla för att växa och när något väl fått fäste så brukar det kunna gro bra. Det är roligt att se den geografiska spridningen i serien med lag från längst ner i syd till nästan längst upp i norr. Visst har de större städerna fler föreningar med många lag men även mindre orter har flera lag representerade. Omgång ett kan var en fingervisning om vilken förening som tar befälet, men många gånger har det visat sig att trägen vinner. En jämn och fin lyftning över året kan resultera i vinst före toppar och dalar. Här följer en överblicksrapport för första omgångens serie i Styrkelyft och Bänkpress 2020.

STYRKELYFT OCH BÄNKPRESS MED UTRUSTNING

Tyvärr är det väldigt glest i tabellerna för utrustad lyftning men än finns det tillräckligt för några föreningar att ha lag. Ifall detta är en framtida utstakning eller ifall trenden vänder och återväxten för utrustad lyftning stegrar igen återstår att se.

Två föreningar från Västra Svealand toppar damernas Elitserie där Västra AK slog till med storskräll och 1320,73 poäng före Nora AK på ca 800 poäng. Sundsvall trea och tyvärr en bit efter finns Sundbybergs TK.

I damernas bänkpress är striden tätare med Vedum i topp på 322p före Sundsvall 305 och Styrkefabriken 243. Sundbyberg och Nora som 4a och 5a med HAK tyvärr tappat greppet denna omgång och vi får se ifall de kommer igen till omgång 2.

Herrarnas Styrkelyft med sina tre serier toppas av Elitserien där Nora AK tar grepp om första platsen, ganska tätt följd av Vedum. Kalmar och Nässjö gör en fin och jämn omgång, Säffle och Sundbyberg är en bit efter, Mullsjö och HAK nollar.

Herrarnas Bänkpress leds förhållandevis klart av Håbo AK på 417,34 poäng. Därefter är det jämnare med Vedum, Nora och Sundbyberg i topp. En jämn serie så här långt ända ner till plats nio med Nässjö AK. Norrländska Kiruna AK noterar resultat medan tyvärr hela fyra lag nollar här.  

Sist ut för utrustade serier är veteranherrarnas bänkpress. En fin omgång för fyra lag där Westbo AK visar sig vara det starkaste laget hittills med 372,85 poäng. Man kan tycka att de är lite synd att de inte finns med i Elitserien då de legat tvåa där för närvarande med den poängen. Sundbyberg är 2a, Vedum 3a och Nässjö 3a.

 

STYRKELYFT KLASSISK

Vi börjar med de yngsta, nämligen ungdomsherrarna och här hittar vi huvudstadens eget Stockholms AK i topp som fick ihop en genuint fin serie av de tre deltagande lyftarna. Som tvåa finns Södra Sveriges Skurups KF knappt före Sandvikens AK. Upsala TK hamnar en bit efter poängmässigt och en fjärde plats. Därefter Jönköpings SK och Pure Power från västkustremsan. Håbo Ak nollar tyvärr denna omgång, hoppas ni kommer igen!

Vi klättrar upp i åldern till juniorherrarna där Upsala TK visar sin bredd och gör en fin laginsats genom att hamna överst på 1177,43 poäng. Serien ser ut att bli otroligt jämn mellan placeringarna och säkert kommer några att klättra och falla någon placering innan sista omgången är avgjord. Tvåan Vedums AIS gör också en väldigt stark insats inte långt efter Upsala, Så även Sundsvall, Sundbyberg, Väsby och Kungälv. Det är inte omöjligt att vi här nästa år har två divisioner, det beror på hur laganmälningen blir men med femton lag anmälda så ser tillökningen på juniorsidan god ut. Tyvärr nollar Kubbe-Norrflärke IF och hoppas de kommer igen till omgång två.

För våra äldsta herrlyftare är det Stockholmsklubben Täby AK som tar ledningen tätt före Vedum AIS. Trean TK Trossö endast 4 poäng före Örebro, Norberg och Södertälje flåsar i nacken. Bollnäs och Malmö LK nollar tyvärr.

I Elitserien Herrar drog storklubben Sundbybergs TK det längst strået med 2034,07 poäng. Vedum AIS visar även här på enorm styrka i klubben med sin andraplats. Endast 0,1 poäng efter Vedum ligger Upsala och tätt, tätt efter Göteborgs KK. Stockholms AK och Jönköpings SK är heller inte långt efter och här ser det ut att kunna bli väldigt jämnt in på mållinjen. Lags SM vinnarna Borlänge AK ligger på sjunde plats men endast drygt 100 poäng efter ettan så mycket kan hända än.

I damernas Elitserie hittar vi de starkaste tjejerna i huvudstaden med omnejd med Väsby i topp på 1202,44 poäng före Sundbyberg och Upsala och Täby tätt inpå varann. Göteborgs KKs och Sundsvalls damer kommer säkert kämpa för att inte låta Stockholmarna vinna. En jämn serie där samtliga lag fått med sig poäng, vilket är förhoppningen med serien.

Allsvenskans herrar leds av Sundsvalls AK som med sitt resultat hamnat på en andraplats i Elitserien!!
En tät strid även i denna serie med flera lag som är hungriga att kliva upp en division.

Damernas Allsvenska leds av Luleå AK med poäng som räckt till en femteplats i Elitserien. Även här syns en tät strid med fina resultat för samtliga föreningar.

I de lägre divisionerna leder för herrarna Division 1 - Täby AK, Division 2 Västerviks AK, Division 3 Falkenbergs KSK, Division 4 Göteborgs SK och Division 5 Fysiken AK.

På damsidan leder i Division 1 Fyshuset SK Gefle, Division 2 Malmö KSK och Divison 3 Trosa AK.

 

BÄNKPRESS KLASSISK

I ungdomsserien är det fyra lag som kämpar där Sandivkens AK tog en bra start med 169,92 poäng före Skurups KF som också de gör bra ifrån sig. Föreningen Pure power hamnar och ligger trea efter första omgången. Tyvärr nollar Jönköpings SK och hoppas de får fart på ungdomsbänkpressen till omgång 2.

TK Trossö leder juniorserien på finfina 309,77 poäng. Tvåan Vedum och trean Sundsvalls gör bra ifrån sig med fina lagpoäng som säkert kan skrämma TK Trossö framöver. Väsby, Borås, Södertälje, Skurup, Sandviken och Pure power är jämna och kan säkert klättra vidare när de fortsätter utveckla bänkpressen.

På damsidan för veteraner leder Sundsvalls AK på 215,79 poäng endast 5 poäng före Södertälje och sju poäng före Täby. Stockholmspolisens kraftsportsektion gör en fin omgång och har tre omgångar på sig att knappa in på de övriga.

Vedum är ett starkt kort i seriesammanhang och dem hittar vi högst upp i Veteranseriens herrgäng där Täby, Sundbyberg, Väsby, ASK Eskilstuna och flera andra jagar.

För damernas klassiska bänkpress ser det också ljust ut med tre divisioner. I Elitserien toppar senaste Lag SM vinnarna Upsala TK på 305,16 poäng. Göteborgs KK och Sundbyberg fick en jämn strid om andra och tredjeplatsen med Sundsvall Södertälje och Helsingborg strax därefter. 
Allsvenskan leds av Väsbys damer och en jämn stril följer dem. Täby, Karlstad och Vedum ligger enstaka poäng efter. Övriga har säkert mer att ge och får bjuda upp till strid i nästa omgång.
I Division 1 finner vi ett lag i topp med mindre än två poäng efter Elitseriens topplag nämligen Hallsbergs AK. Här gör även Borlänge AK väldigt fina poäng och vill säkerligen klättra vidare upp i tabellen. Fyshuset och Stockholmspolisen får med sig bra kilon med Styrkefabriken och Sandviken inte ser ut att ha fullt lag denna omgång. Tyvärr nollar både Jönköping och Vagnhallen.

Elitseriens bänkpressherrar leds av Vedum AIS på 571,98 poäng. Här är det jämnt så det förslår och i princip vem som helst i gänget kan stå som segrare som det ser ut nu. Göteborgs KK, Borlänge AK och Täby är i topp efter Vedum.
Elitserielagen får dock se upp nästa år om vi tittar på Allsvenskans ledare Hallsbergs AKs första lag  som med sina fina 583,85 poäng skulle toppa även Elitserien. Linköping, Falkenberg och övriga i Allsvenskan visar på god lyftaptit.

Herrarnas Division 1 leds av Sundsvalls AK, Division 2 leds av Väsby AK och i Division 3 där flera hungriga nykomlingar finns leder Härnösands AK.

 

På återseende efter Serieomgång 2!

Uppdaterad: 12 FEB 2020 11:46 Skribent: Alexander Grenehed
E-post: This is a mailto link

 


 

 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link