Hoppa till sidans innehåll

Prova-på-tävlingen Lusselyftet


Varje år, i december, genomför Linköpings AK prova-på-tävlingen Lusselyftet som är öppen för olicensierade lyftare i Linköpingsområdet. I år är det sjätte året som tävlingen arrangeras och lyftarna kan tävla i styrkelyft skriver Cecilia Cederblad, ordförande och tävlingsanvarig i klubben. 

 

För att kunna genomföra Lusselyftet har föreningen tillsatt en projektgrupp bestående av två personer som utsetts till ansvariga för planering, funktionärs- och domarlistor, anmälningar och marknadsföring.

För att tävlingen ska vara praktisk genomförbar har den en maxgräns på 20 deltagare och en åldersgräns på 15 år. Eftersom att Linköping arrangerat tävlingen under ett par år vet de med sig att intresset är stort och att det inte är några problem att fylla 20 platser. För att tävlingen ska bli en bra upplevelse rekryteras fyra-fem klovare, tre personer till kiosken, två personer som kunde hjälpa till vid uppvärmningen samt tre till sekretariatet.

Funktionärerna rekryteras bland klubbens medlemmar och det brukar inte vara något problem att hitta de som vill ställa upp. Till tävlingen behövs även tre domare, varav en som är utbildad domare. De två andra domarna ska vara rutinerade licensierade lyftare. Domarna ansvarar även för invägningen på morgonen.

För att ge de nya lyftarna goda förutsättningar till att genomför korrekta lyft anordnas två regelgenomgångar, alla deltagarefår dessutom utskickad en pdf-fil med regler för tävlingen. Pdf-filen innehåller detaljerade regler för tävlingsmomenten och vilka klädbestämmelser som gäller. För att underlätta för deltagarna är trikå inget krav, men gärna tajtare kläder för att underlätta för domarna, skor är inte heller något krav och alla märken på bälten och lindor är tillåtna.

För att marknadsföra tävlingen har Linköpings AK, förutom att publicera information om tävlingen på hemsidan, Instagram och Facebook, startat ett Facebook-event samt kontaktat lokaltidningarna. Glädande är att det är lika många damer som herrar som lockats av tävlingen.

Genom en bred marknadsföring har Linköping lyckats locka en stor publik som bidragit till en härlig stämning och där många visat intresse för styrkelyft. Utöver att rekrytera nya medlemmar har Lusselyftet gett föreningen möjlighet att lära upp medlemmar i t.ex. klovning, sekretariat mm. I och med att det inte är en ”riktig” styrkelyftstävling har det varit lättare att avdramatisera funktionärsuppdragen och fler som vågat testa att hjälpa till inom nya områden.

 

Linköpings AK rekommenderar starkt andra föreningar att genomföra liknande tävlingar! 

Uppdaterad: 05 DEC 2017 15:58 Skribent: Sara Brändström
Epost: Adressen Gömd

 


 

 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information