Hoppa till sidans innehåll

Inkluderande idrott


När vi pratar om inkludering inom idrotten finns det flera aspekter att ta hänsyn till. Viktigt är att börja med är att fundera kring begreppet inkludering.

Vem är det som ska inkluderas och vart? Idrotten består av ett antal olika arenor, på SISU:s utbildningsplattform, Inkluderande Idrott har de delat upp idrotten i olika kontexter, bland annat styrelserummet, träningen, omklädningsrummet och åskådarplatsen, därför kan det vara bra att gå på spaning i de olika arenorna.

Hur ser det ut på respektive arena, är det samma typer av människor som bör inkluderas för att skapa en mer jämställd idrott som bygger på lika villkor.

Att jobba med inkludering handlar om att jobba med normer.

Normer är oskrivna regler som de flesta förhåller sig till och som fördelar makt mellan människor. Normer sätter ramar som inkluderar vissa men exkluderar och begränsar möjligheterna för andra. Normer finns inte av sig själva, det är vi som bär upp och förhåller oss till dem. Därför kan vi också utmana och förändra dem. Oftast både bryter och följer en människa normer över tid eller i olika rum.


Att jobba med normmedvetenhet kan i vissa fall vara jobbigt, för att göra det lite enklare har SISU Idrottsutbildarna tagit fram en hemsida som handlar om inkludering och normmedvetenhet.

Uppdaterad: 01 FEB 2018 09:02 Skribent: Sara Brändström
E-post: Adressen Gömd

 


 

 

Postadress:
Svenska Styrkelyftförbundet
Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Besöksadress:
Idrottens Hus, Karlsgatan 28
703 41 Örebro

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information