Hoppa till sidans innehåll

Tränarna om nya rollerna: "Det gäller att möta behoven"

04 APR 2019 11:25
Mattias Arvidsson och Jonas Svensson tror mycket på arbetet som väntar framöver med juniorer som är på väg att bli seniorer. "Jag tror att vi i Sverige måste hitta former för att träna med spelare på samma nivå", säger Mattias Arvidsson.
  • Uppdaterad: 04 APR 2019 11:25

Vid årsskiftet inledde Mattias Arvidsson och Jonas Svensson jobbet som ansvariga för 18-åringarna på dam- respektive herrsidan - detta vid sidan av sina uppdrag inom dam- respektive herrlandslagen.
Syftet är till stora delar att ge stöttning till spelare som går från att vara junior till senior.
Mattias Arvidsson har till vardags en halvtidstjänst i hemmaklubben Helsingborgs TK. När det gäller uppdraget för förbundet ser han stora vinster med sin roll som både Fed Cup-kapten och samtidigt ansvarig för flickor 18 år. 

– Fed Cup handlar mycket om sammanhållning och det hade vi verkligen vid senaste samlingen i Polen. Det var sjukt bra stämning i laget och det är däri mycket av utmaningen ligger, hur vi som lag kan hjälpa varandra. Det arbetet börjar ju redan när de yngre tjejerna träffas på de läger vi har inför framför allt de svenska turneringarna. När en ny spelare kommer upp på Fed Cup-nivå så ska halva jobbet vara gjort när det gäller sammanhållning där tjejerna stöttar varandra. 

 

 

På samlingarna inför de svenska tävlingarna har spelarnas tränare från den egna klubben möjligheten att vara med.
– Vi bjuder med dem för att skapa en vi-känsla och för att det är oerhört viktigt att vi har en tät kontakt. Jag ser det jag ser på samlingarna, men jag behöver också veta hur det går i hemmamiljön och att vi jobbar med samma saker, säger Mattias Arvidsson.

 

Nyligen kom Mattias hem från en resa till Turkiet där fyra-fem svenska tjejer fick bra träning. Samtidigt gav resan internationell erfarenhet genom spel i turneringen i Antalya där för övrigt Caijsa Hennemann och Melis Yasar vann dubbeln.
En handfull gånger om året åker Mattias med en grupp i olika konstellationer från gång till gång.
– Programmet inför samlingarna är till stora delar bestämda på förhand. Men det dyker alltid upp situationer där någon av spelarna är i behov av något extra i träningen att slipa på. Att sparra och träna tillsammans på internationella turneringar blir som en länk mot Fed Cup. 

 

Jonas Svensson jobbar halvtid på RiG Båstad. Övrig tid ägnar han åt att vara Davis Cup-tränare och ansvara för 18-åringarna på herrsidan. Uppdraget är i stort sett identiskt med det Mattias Arvidsson har, att jobba med transitionspelare.

– Min roll handlar mycket om att vara ett stöd för spelare som går från junior till senior. Om en spelare inte har sin coach med på en tävlingsresa och behöver hjälp, så kan jag följa med och stötta. Jag har gjort klubbesök och sett över behovet. Några tycker inte läger är viktigt eftersom de har det bra på hemmaplan och det är heller inget självändamål att ordna läger eller liknande. Andra spelare och tränare kan säkert tycka det är bra, för att få sparring och möta spelare på samma nivå. Det gäller att möta behoven. 

 


Jonas har en tät kontakt med Mattias Arvidsson, men även med övriga landslagstränare. Han menar att insatser ska göras där behovet är störst och då får man ibland tumma på åldersgränserna.
– Även om det är spelarna runt 18 år som jag har fokus på, så har jag hittills i år jobbat med allt från 13-åringar upp till Davis Cup-laget. I sommar kommer jag även hjälpa till med 16-åringarna. Det handlar mycket om att se hela kedjan nerifrån och uppåt och hitta en bra röd tråd hur man tar de olika stegen.  


Han tror mycket på konceptet och ser en vinning för svensk tennis.
– Ett ökat samarbete är viktigt. Kan vi försöka se till helheten och hjälpa och stötta spelare där det finns luckor, så tror jag helheten kan bli bättre och på sikt nå de målsättningar vi satt, nämligen att ha bra representationslag både på dam- och herrsidan i Fed Cup och Davis Cup. När det gäller spelarna i Davis Cup, eller de som är på gränsen, så hjälper jag till med planering och stöttning vid behov under hela året, säger Jonas Svensson.

 

För Mattias Arvidssons del väntar närmast ett träningsläger 3-5 maj i Pixbo inför 15000K-tävlingarna i Pixbo och i Varberg.
– Det blir ett läger kombinerat med 18-åringar och seniorspelare, säger Mattias och avslutar:
– Jag tror att vi i Sverige måste hitta former för att träna med spelare på samma nivå. Flera av de som varit med på våra läger hittills tycker att det ger mycket, för det är inte självklart alla gånger att man får den sparringen i hemmamiljön. 

Skribent: Torbjörn Dencker
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link