Hoppa till sidans innehåll

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONAVIRUSET


Här hittar du information, råd och beslut gällande coronaviruset som berör föreningar och utövare. Sidan uppdateras löpande.

Uppdaterat 25 maj 2021 


Senaste uppdatering (25 maj 2021) innehåller följande information:

• Barn och ungdomar kan delta i tennistävlingar och läger fr.o.m. 1 juni. Läs mer.
• Svenska Tennisförbundets anvisningar för tennisens tävlingsverksamhet fr.o.m. 1 juni är nu uppdaterade. Dessa ska följas av alla som medverkar i en tävling. Läs mer.
• Svenska Tennisförbundet inväntar förtydliganden för hur tävlingsverksamhet för vuxna kan bedrivas fr.o.m. 1 juni och återkommer med information.

Föregående uppdatering (12 maj 2021) innehåller följande information:

• Regeringen och Folkhälsomyndigheten har meddelat att nuvarande restriktioner förlängs t.o.m. den 1 juni. Fr.o.m. 1 juni väntas lättnader införas för idrotten.

För mer information kring den pågående pandemin besök gärna följande hemsidor:

     Knapp-fhm.JPG            Knapp-rf.JPG

     Knapp-svtf.JPG


Nationella allmänna råd

Folkhälsomyndighetens nationella föreskrifter och allmänna råd gäller sedan 14 december i hela landet.

Var och en har ett ansvar för att skydda sig själv och andra mot smittspridning, och verksamheter ska vidta lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning.

De allmänna råden tillåter smittsäker träning för alla. Däremot ska hela idrottsrörelsen avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar – oavsett ålder. Dessa begränsningar har förlängts till 17 maj.

Det finns två undantag i ovan råd:

  • För barn födda 2002 får enstaka matcher eller tävlingar genomföras utomhus fr.o.m. 28 april. För individuella idrotter innebär det enligt Folkhälsomyndighetens definition att maximalt en match eller tävling omfattande en tävlingsdag per utövare och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande.
  • Yrkesmässigt utövande seniorer på elitnivå undantas, dvs läger, matcher, cuper och andra tävlingar kan genomföras

Läget ser olika ut i olika delar av landet och SvTF uppmanar samtliga föreningar att hålla sig uppdaterade om lokala/kommunala och regionala beslut. Här hittar du vad som gäller i olika regioner.


Beslut om tävlingar och seriespel

Smittspridningen ligger fortsatt på en hög nivå och inga lättnader har införts i de nationella allmänna råd som sedan den 14 december gäller i hela landet. Tävlingsstopp råder för all idrott i landet undantaget för yrkesmässigt utövande seniorspelare.

Aktuell information och beslut om internationella och nationella tävlingar:

  • De fyra internationella dam- och herrturneringarna i maj är inställda. Svenska Tennisförbundet undersöker fortsatt möjligheterna att arrangera resterande internationella tävlingar i Sverige.
  • Beslut om genomförande av internationella U18-tävlingarna i Jönköping och Värnamo i maj har ännu inte fattats.
  • Årets JSM 14/16 och JSM 18/USM 21 inomhus senareläggs till 30 oktober-7 november.
  • Slutspelet i 15-årsserierna senareläggs och genomförs så snart situationen och restriktionerna tillåter detta.
  • Veteran-SM inomhus 2021 senareläggs preliminärt till hösten, 30 oktober-5 november. Arrangör är Järfälla TS

Aktuell information och beslut om regionala tävlingar SvTF Mitt:

  • Junior, Senior och Veteran RM Inne 2021 som skulle ha spelats i maj skjuts fram till hösten 2021. 
  • Elite Hotels Next Generation regiospel är planerad till att spelas den 13- 16 maj i Västerås. Anmälan är för tillfället (2021.04.08) fortfarande stängd med anledning av att tävlingsstopp råder för all idrott fram till den 3 maj. Vi återkommer med information gällande EHNG regionspel. 

Ny pandemilag från 10 januari

Riksdagen har beslutat att anta en tillfällig pandemilag som gäller från den 10 januari. I anslutning till lagen har regeringen beslutat om en förordning och Folkhälsomyndigheten om föreskrifter och allmänna råd, som förtydligar hur lagen ska efterföljas.

Fortsatt ska tills vidare också de nationella allmänna råden följas. Därtill gäller också regeringens skärpta rekommendationer t.o.m. 1 april. Information finns längre ned på denna sida.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
Enligt pandemilagens förordning tillåts max åtta deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som idrottsevenemang med publik.

Idrottsevenemang med upp till 300 personer i publiken tillåts – dock endast för evenemang som har anvisade sittplatser med minst en meters avstånd mellan åskådarna. Länsstyrelsen kan dock besluta om att antalet personer i publiken ska vara lägre inom länet eller del av det och arrangörer ska hålla sig uppdaterad om dessa begränsningar. I dagsläget har samtliga länsstyrelser begränsat sittande publik till max åtta.

Begränsningar för idrottsanläggningar/lokaler
I lagen finns också särskilda begränsningar för bl.a. gym och idrottsanläggningar. Idrottsanläggningar där föreningar bedriver verksamhet för sina medlemmar omfattas som utgångspunkt av lagen.

Den som bedriver verksamhet ska utforma lokalerna inomhus – inklusive in- och utpassage samt områden/utrymmen utomhus – så att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett säkert avstånd från varandra.

Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd måste den som bedriver verksamheten beräkna och ange maxantalet besökare, vilket görs utifrån att alla besökare ska kunna disponera 10 kvadratmeter var, samt säkerställa att maxantalet inte överskrids. Maxantalet får aldrig överstiga 500 personer, oavsett lokalens storlek.


 

Ytterligare information

Frågor gällande coronavirus, smittspridning, riskbedömning, resor m.m. hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten, ring 113 13

Folkhälsomyndigheten har en samlingssida på myndighetens webbplats med aktuell information om coronaviruset och sjukdomen covid-19. Där finns de senaste uppdateringarna om smittspridning, riskbedömning, resor med mera.

Riksidrottsförbundet har en samlingssida på sin webbplats med aktuell information om coronaviruset och hur det påverkar idrottsrörelsen.

 

________________________

Covid-info2.jpg

Uppdaterad 27 maj 2021

_______________________

SvTF.jpg

_______________________

_________________________________

________________________________

_____________________

Vi samarbetar med

    imageu7c8a.png

_____________________

  

_____________________

   

_____________________

_____________________

Postadress:
Svenska Tennisförbundet Mitt
Sysslomansgatan 51 B
752 27 Uppsala

Kontakt:
Tel: +46761303035
E-post: This is a mailto link

Se all info