Hoppa till sidans innehåll

Ideella funktionärer


Allmänt
Svenska Tennisförbundet är i behov av hjälp från ideella funktionärer i vissa tävlingsevenemang under året. Det kan bland annat gälla hemmamatcher i Fed Cup och Davis Cup samt andra internationella tävlingar som spelas på svensk mark.

När det finns behov av hjälp så kommer SvTF att informera om detta på tennis.se och via e-mailutskick. Anmälningar tas emot via formulär på tennis.se.

Områden
Behoven av hjälp varierar mellan olika evenemang. De funktionärsbehov som finns är i normalfallet följande: 

  • Läktarvärd
  • Entrévärd
  • Banservice
  • Bollkalle
  • Resultatservice
  • Pressinformation
  • Chaufför
  • Övrig service

Kompetens
Inom vissa områden krävs det specialkompetens för att kunna hjälpa till. Inom andra områden utbildar vi funktionärer på plats inför evenemangsstarten. Nedan finns lite mer information om vilka arbetsuppgifter som ingår i respektive område.

Förmåner
Som funktionär får du möjlighet att se internationella evenemang från ”insidan”. Du får komma nära spelare och matcher på internationell nivå. I många fall får du en badge, funktionärskläder och mat i samband med evenemangsdagarna. I vissa fall kan det även ingå extra fribiljett.

Många funktionärer uppskattar pulsen kring matcherna och tillfället att få lära känna nya personer. Det finns också ett stort antal funktionärer som återkommer från år till år i våra tävlingsevenemang. 

Läktarvärd
Läktarvärdar hälsar åskådare välkomna på anläggningen, ger information och anvisar om läktarplatser. Läktarvärdar ser även till att det hålls ordning på läktaren under spelets gång. Till hjälp finns en läktaransvarig person och i många fall även ordningsvakter. Läktarvärdarna får en genomgång på aktuell anläggning några dagar före evenemangsstart.

Entrévärd

Entrévärdar används i evenemang där biljetthantering finns. Uppgifterna består av att välkomna åskådare, lämna ut biljetter, sälja biljetter, kontrollera biljetter och skanna biljetter. Genomgång av rutinerna görs på anläggningen några dagar före evenemangsstart tillsammans med en ansvarig person.

Banservice
Banservice ser till så att det finns utrustning på och kring banorna både före och under matcherna. Bollar, dricka, kylar, handdukar, spelarbänkar och annan utrustning skall finnas på plats och kontrolleras. Banvård i form av sopning och vattning utomhus och dammsugning inomhus kan vara aktuellt. Banservicefunktionärer samlas ofta någon dag innan för genomgång. Utbildning och genomgångar görs sedan löpande under evenemanget. 

Bollkallar (specialkompetens krävs)
Bollkallar har en central roll i många av våra internationella evenemang. Förutom själva bollkalleuppdraget på banan så kan det även vara aktuellt att delta i en invigningscermoni och en avslutande prisutdelning. Träning och genomgång görs gemensamt med ansvarig person före evenemangsstart. Dock krävs viss tidigare erfarenhet för att vara med. Att kunna räkna i tennis och även ha varit bollkalle på klubbnivå är ett stort plus inför våra större evenemang.

Resultattavla (specialkompetens krävs)
Under vissa evenemang behöver resultat och statistik registreras. Det kan handla om att löpande under match registrera aktuell poängställning och/eller viss statistik för matchen. Du behöver ha god kunskap om regler och poängställningsformer för tennis. Genomgång görs på plats någon dag före evenemangsstart då ni får testa den tekniska utrustningen tillsammans med ansvarig person.

Pressinformation (specialkompetens krävs)
I de större evenemangen med hög närvaro från pressen så behöver vi assistans. Uppgifterna består i att bistå pressen genom att ge information, anvisa om platser, hjälpa till med administrativa uppgifter och liknande. I många fall behöver du kommunicera på engelska. Du får en genomgång med evenemangets pressansvarige person före uppstart.

Chaufför (specialkompetens krävs)
Under bland annat Fed Cup och Davis Cup krävs transportservice. Uppdraget består i att skjutsa spelare mellan hotell, anläggning och resecentrum. Erfarenhet krävs – gärna dokumenterad erfarenhet från tidigare liknande uppdrag. Genomgång görs före evenemangsstarten med transportansvarig.

Övrig service
Ibland finns det behov av diverse service under ett evenemang. Det kan handla om inköp, tvättning, matservering och andra liknande uppgifter. Uppgifterna gås igenom antingen före evenemangets start eller på matchdagen.

Uppdaterad: 27 FEB 2018 10:58 Skribent: Bengt Helmersson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Tennisförbundet
Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104440410
E-post: This is a mailto link