Hoppa till sidans innehåll

Full fart framåt för Hilma

08 FEB 2018 13:26
48 lägerdagar och 94 procents frånvaro från skolan, så såg livet ut under höstterminen för Täby Slalomklubbs egna landslagsåkare Hilma Lövblom. Jag fick en pratstund med henne om skidåkning, skolan och drömmar under en håltimme på skidgymnasiet.
  • Uppdaterad: 04 APR 2018 22:00

Det är dagen efter världscup-tävlingen i Hammabybacken där några av världens största alpina stjärnor gjorde upp om segern. Jag frågar Hilma vad hon tyckte om den:

- En väldigt rolig tävling med en häftig publik. Den höjer engagemanget för alpin skidåkning i hela Sverige. Där vill jag stå på start någon gång, svarar hon.

Ja, målet är tydligt för Hilma. Att jobba sig uppåt mot flera starter i europacupen och sedan världscupen. I år blir det inget juniorvärldsmästerskap, men ett delmål är att få köra nästa år. Plötsligt känns allt möjligt, skrattar Hilma.

Att det skulle bli skidåkning som Hilma kom att satsa på var inte självklart från början. Parallellt med skidåkningen tränade och tävlade hon i friidrott ända tills hon började på skidgymnasiet för ett och ett halvt år sedan. Favoritgrenarna blev med åren höjdhopp och tresteg. Men det har alltid varit något särskilt med skidåkningen.

- Ända sedan jag var 12-13 år har jag sagt att jag ska bli skidåkare. Så när valet till gymnasiet kom, var det enkelt. Jag tror inte att ett vanligt gymnasium skulle ha passat mig. 

Skidåkning är bra att kunna

Hilma började med skidåkning som 7-åring. Det var hennes kusin-kusiner som tyckte att skidåkning är något som är bra att lära sig, som pushade mamma Åsa och pappa Stefan att anmäla henne till skidträningen. Hilma tyckte om att träna och ville bli en bättre skidåkare, men hon hade ingen lust att tävla. Det var först när hon i 11-årsåldern ställde upp i KM och det gick bra, som hon började tävla. Och sedan har det bara fortsatt.

Lokala tävlingar blev till regionala och nationella tävlingar. 2015 var Hilma på pallen i alla fyra discipliner på ungdoms-SM. I februari 2016 representerade hon Sverige i den prestigefyllda tävlingen Trofeo Topolino där världens bästa yngre skidåkare möts och i december samma år tog hon sin första FIS-seger. Högtidsstunden hittills var nog ändå när hon fick beskedet att hon var uttagen till landslaget.

- Jag hade tänkt i de banorna, men inte vågat hoppas. Jag blev helt chockad, berättar hon om beskedet som kom i maj förra året.

Foto: Stig Stenberg

Frånvaro med giltigt skäl

Hilma går nu andra året på natur-samhällsprogrammet på skidgymnasiet i Järpen. Hon har höga  ambitioner med skolan, men upplever att det nu är svårt att nå upp till dem. Som en av åtta tjejer i  juniorlandslagets träningsgrupp har både mängden träning och antalet tävlingar ökat. Under hösten hade hon 48 lägerträningsdagar med landslaget. Dessutom drog tävlingssäsongen igång i slutet av november med bland annat europacuptävlingar i Funäsdalen, Hafjell och Kvittfjell. Det var sjukt tufft med många av de bästa med, berättar Hilma. Det gick inte så bra, men det är en jättebra erfarenhet.

Hilmas favoritdisciplin just nu är storslalom, där det går bäst. Hittills i år har hon dominerat i Sverige med fem raka segrar och höga segermarginaler. Men hon känner att det börjar släppa i slalom. Nyligen kom hon tvåa i en FIS-slalomtävling i Sundsvall. Då fick hon äntligen utdelning för allt hårt arbete. Hon tränar även Super-G och störtlopp i den mån det är möjligt. På grund av säkerhetsrisken går det inte att få till träning i de disciplinerna så ofta på skolan, menar hon.

- För mig är det en mognadsfråga att våga köra fartgrenarna, säger Hilma. Jag är ingen fartåkare nu, men jag utvecklas när jag tränar, så man vet aldrig.  

Tidig störtloppsträning i Åre.

Hilma berättar att hon hade 94 procents frånvaro från skolan under höstterminen.

- Det är svårt att ta igen allt jag missar även om jag vill och skolan stöttar, menar Hilma.

Hon har precis avslutat en fysiklektion och känner sig lite trött i huvudet. Det blir extra många lektioner när hon är på hemmaplan och det gäller att vara aktiv. Nu försöker hon återgå till det normala skidgymnasielivet för ett tag. Det innebär en hel skoldag i veckan och fyra dagar med skola ena halvan av dagen och träning den andra. Men det är en kort paus. Om en vecka  drar det iväg till Oslo för sex stycken FIS-tävlingar.

Viljan att utvecklas

I vårt samtal framträder en ödmjuk tjej med båda fötterna på jorden. Samtidigt lyser målmedvetenhet, vilja och kraft igenom. Jag frågar henne om hon är så tuff som sporten kräver, varför hon är så bra och vad som krävs av en bra skidåkare:

- Tuff och tuff vet jag inte, men jag är nog aldrig den som går för rund linje i alla fall, förklarar Hilma. Jag vill alltid utvecklas och jag har varit ganska ambitiös med min träning. Jag satsar alltid max om det så är träning eller tävling. Men för att komma hela vägen måste jag bli bättre på att ta hand om mig själv. Det är nog få sporter där man reser så mycket som man gör i alpint. Det blir bara mer och mer intensivt ju bättre det går. Jag tror att det är viktigt att man kan tillåta sig själv att vila ibland.  

Att skidåkningen är mer än bara tävlande för Hilma framgår när jag frågar vad hon gör om hon får lite ledigt.

- Det finns inte supermycket tid till andra saker under vintern, men får jag några dagar ”ledigt” så drar jag gärna ut och kör lite fritt utanför pisten. Annars är ett stort intresse att fota. Ganska nyligen skapade jag en blogg där jag lägger ut mycket av det jag fotar.

Tolv skidgymnasister

Hilma är en av Täby Slalomklubbs 12 nuvarande skidgymansister. Att det är så många som valt att satsa på skidåkningen i klubben tror hon beror på det starka föräldraenegagemanget. Själv har hon Johan Candert och pappa Stefan att tacka för att skidträningen blev seriös. Och sina förebilder i klubben Gabriella Edebo och Daniel Ericsson som båda gått skidgymnasium. Daniel körde senare flera år för landslaget och blev en viktig pusselbit som Hilmas tränare under de sista ungdomsåren.

- Pappa har alltid ställt upp för mig, men han har aldrig coachat mig, berättar Hilma. Han har själv aldrig tävlat i slalom. Tränarkombon Johan och Daniel hade en stark tanke om hur vi skulle utvecklas och lade upp ett program för oss åkare. Vi var en grupp som tränade och tävlade tillsammans. Det är nog inte så vanligt i andra klubbar att man tränar i grupp som vi gjorde, berättar Hilma. Resultatet är att vi nu är 12 juniorer som går på olika skidgymnasier i landet. Superkul!

Nu själv förebild för klubbens åkare

I höstas var Hilma med på en av U12:ornas barmarksträningar. Det var något som uppskattades mycket av barnen. Vad har hon för råd till våra yngre aktiva. 

- När man är ung är det viktigaste att ha kul. Det är inte viktigt att vara bäst. Det som betyder något är att man vill utvecklas hela tiden. Man kan vara nöjd, men man får aldrig nöja sig. Så fortsätt och kör bara!

Hilma vill också uppmana alla som står i valet och kvalet att söka till skidgymnasier att göra det.

- Det är mycket värt att vara på ett skidgymnasium, en riktigt rolig upplevelse. Man blir som en stor familj av kompisar och att vara på läger blir nästan vardag.

Tack Hilma för att vi fick stjäla en stund av dig så här mitt i säsongen. Vi önskar dig stort lycka till på vägen mot dina mål!

***

Foton från Hilmas egen samling, flera från egna bloggen hilmalovblom.com 

Skribent: Camilla Werngren
Epost: Adressen Gömd

 

@täbyslalomklubb på Instagram:

 

 

SAMARBETSPARTNERS
& STÖDSPONSORER

 

 

 

Ramundberget 300dpi

 

alpingaraget_85052852

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TSLK facebook

Postadress:
Täby SLK - Skidor
Box 153
18322 Täby

Kontakt:
Tel: 0708723205
E-post: This is a mailto link

Se all info