Hoppa till sidans innehåll

Höstlovsläger utan skidor

2018-11-06 16:26
Mycket kan man behärska som duktig skidåkare, men vädrets makter rår man inte på. När glaciären stängde för skidåkning på grund av starka vindar fick vi gilla läget och hitta på alternativa aktiviteter.
  • Uppdaterad: 2018-11-07 08:21

Vad gör en skidklubb på träningsläger om man inte kan åka skidor? Deppar ihop och gnäller eller nyttjar möjligheten till extra barmarksträning och chansen att lära känna varandra ännu bättre? För medlemmarna i vår klubb är valet enkelt. Klubbens sjätte Zermattläger går till historien som ett mycket annorlunda, men också väldigt roligt läger.

De i klubben som var på plats redan på fredagen fick nästan en hel skiddag med mjuk snö och sol innan lifterna stängde en stund efter lunch. Men dagen därpå, när alla var på plats, intog ovädret bergstopparna och liftarna hölls stängda.

Nere i byn var det däremot lugnt och vi fick en fin dag med fantastisk vandring i bergen runt byn och fotbollsmatcher. 

Sagolik vandring i bergen runt Zermatt. Foto: Jonas Dahlqvist, 

Vi vet ju att vädret kan växla snabbt i Alperna, så morgonen därpå var vi alla redo för skidåkning igen. Men även denna dag hölls glaciären stängd. När mönstret upprepade sig även nästa dag och nästa dag samtidigt som regnet piskade i byn så kan man ju tänka att gruppens humör skulle rasa helt. Men lagledarnas och tränarnas fantastiska insatser att hitta på alternativa aktiviteter för 120 medlemmar höll gruppen på gott humör.

Med blötare och blötare skor fortsatte veckan med vandringar i bergen, fotboll, crossfit-träning, motivations-föreläsning, teknikclinic, höghöjdsbana, utomhusfys-pass, zumbaklass, 8-kamp, museibesök och mycket annat som vi inte hade räknat med. Det fanns mycket tid att umgås och teama ihop grupperna. 

Barmarksträning och teoripass. Foto: Titti Lundgren och Camilla Werngren

Tricket med plastpåsar över strumporna i skorna spred sig snabbt i gruppen, medan försöket att torka skor i ugnen inte visade sig vara så klokt. 

Plastpåsetricket funkar när skorna är dyblöta. TSLK:are uppe bland träden på höghöjdsbanan. Foto: Isabella Andersson och Titti Lundgren

Femte och sjätte dagen trodde vi verkligen på att få komma upp och åka skidor. Det var många som begav sig till liftarna i tid till öppningen, stod och väntade, men som besvikna fick vända tillbaka. 

Efter sex dagar utan skidåkning var det många som snopna tvingades ta sig till flyget hem med sina oanvända skidor. De som var kvar hoppades den sjunde dagen på att äntligen komma upp till snön.

Och äntligen hände det – en halvtimme senare än utsatt tid startade till slut liften och vi kom upp till de vita vidderna. Sikten var till en början nästan obefintlig och de pistade backarna igensnöade, men vad gjorde det då det gick att åka skidor. Våra aktiva åkare fick tills sist en fantastisk träningsdag på mjuk nysnö.

Glaciären låg helt vit när vi väl kom upp till Trockener Steg på nästan 3000 meters höjd. Foto: Camilla Werngren

När solen sedan tittade fram en stund på eftermiddagen och Matterhorn, eller Tobleroneberget som det kallas, uppenbarade sig i all sin prakt, var det som om ledsamheten över hela veckans inställda skidåkning försvann. Så trots att det blev begränsad träning på snö det här höstlovslägret så kommer vi hem starkare än innan och fulla med andra upplevelser och röda blodkroppar. Och än mer sugna på att ses på skidor snart igen.

Tack alla tränare, lagledare, barn och ungdomar, Konfido samt föräldrar för en annorlunda, tillika fantastisk vecka!

Matterhorn, 4 478 möh, sett från Trockener Steg. 
Foto: Camilla Werngren

 

 

Toppbilden: Årets gruppbild gick inte att ta med samtliga åkare uppe på glaciären. Här U10, U12 och U14 med tränare efter den rafflande 8-kampen. 

Skribent: Camilla Werngren
Epost: Adressen Gömd

 

@täbyslalomklubb på Instagram:

 

 

SAMARBETSPARTNERS
& STÖDSPONSORER

 

 

 

Ramundberget 300dpi

 

alpingaraget_85052852

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TSLK facebook

Postadress:
Täby SLK - Skidor
Box 153
18322 Täby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info