Hoppa till sidans innehåll

Tävlingssäsongen för U9-10 öppnad

18 JAN 2019 09:32
I söndags genomfördes säsongens första slalomtävling för stockholmsområdets U9:or och U10:or. Drygt 260 skidsugna barn ställde sig på start i Väsjöbacken, varav hälften för första gången i en regionstävling.
  • Uppdaterad: 18 JAN 2019 09:32

Täby slalomklubb fick äran att öppna skidsäsongen med att arrangera Stockholm Race för barn födda 2010 och 2009. Enligt planeringen skulle tävlingen hållas för fyra av de åtta stockholmsklubbarna, medan Järfälla skulle arrangera tävling för de övriga fyra klubbarna. Som vanligt vid säsongstart var det en nervös väntan under julhelgerna på om backen skulle komma igång och hålla för tävling. Beskedet kom och det var positivt. Nu blev det bråttom att få allt på plats.

Järfälla hade dock inte samma tur och då deras backe inte var klar för tävling så bestämdes att samtliga klubbar skulle tävla i Väsjöbacken. Täbys tävlingsledare Mårten Strömberg fick nu uppdraget att arrangera tävling för dubbelt så många åkare:

- Vi fick beskedet att slå samman tävlingarna några dagar innan men vi hade beredskap och kunde ta emot åkarna på ett bra sätt.


Allt för våra barn

Det är en övning i teamwork att genomföra en tävling med 260 åkare. Det är många ansvarsområden som måste fungera. Allt ifrån tävlingsledning och sekretariat till starter, hasare, portdomare, nummerlapps- och medaljutdelare, sjukvårdare, speaker och föråkare. Tillsammans var vi 30 föräldrar, några som  varit med tidigare och andra som deltog för första gången. Att vara funktionär ger en ny dimension på skidtävlingar och är ett jättebra sätt att komma in i klubbfamiljen. Och det känns bra att vara delaktig i att försöka göra tävlingen till ett fint minne för alla barnen.

Inspektion av målgången innan start. 

Tävlingen kördes i fyra klasser,  damer respektive herrar födda 2009 och damer respektive herrar födda 2010. U9 (födda 2010) tävlade på förmiddagen och U10 (födda 2009) på eftermiddagen. Två banor sattes, en för förmiddagens åkare och en för eftermiddagens. Båda banorna var relativt snälla enligt banchefen Anna Bergquist, men det blev ändå en del gränsningar och uråkningar. Kanske var det nerverna som spökade för U9:orna som gjorde sin första tävling någonsin med tidtagning. Och kanske satsade några U10:or lite för mycket i sin iver att äntligen få testa sin åkning igen. De allra flesta tog sig dock ned i båda åken och fick en placering.

Lagledarmöte innan U9:ornas start.

Det blev en lång och härlig dag full med skidglädje och med inslag av både sol och snö. Tävlingen flöt på i högt tempo från första start vid 10.30 till sista målgång vid 16.30, då det hade snöat ett tag och elljuset var tänt sedan länge. Stämningen var god och runt backen dallrade det av nervositet och längtan efter att få komma igång och tävla. Flera smått nervösa miner på start byttes mot stolta leenden när de fick sina medaljer runt halsen i målfållan. Och alla var de vinnare. Några få fick kliva upp på prispallen och ytterligare några kom hem med en pokal. Men alla kunde åka hem med nya erfarenheter och stärkt mod. Vilken bragd att ensam ställa sig på startlinjen och kasta sig utför backen med alla blickar riktade mot sig. Vilket mod att övervinna fjärilarna i magen. Ni är alla hjältar!

Tack till alla tävlande som kämpade och spred glädje och till lagledare, tränare och föräldrar från samtliga klubbar för förståelse och fina inställning. Det är roligt att vi tillsammans kan ge våra barn möjlighet att tävla i slalom i den här delen av landet. Nu pausar vi en helg och så ses vi med ny energi i Huddinge och Lidingö den 26 januari.

Hur gick det då?
Jo, vår klubb fick glädjas åt fyra pokalplatser i D9 genom Molly, Signe, Ida och Josefin och tre pokaler i H9 genom och Jonathan, Theo och Olle. I U10 plockade Valerie och Matei varsin pokal.

De åtråvärda pokalerna. Foto: Skidfoto

Utöver pokalerna var det många som utmanade sina rädslor, lärde sig något nytt, gjorde ett bättre andra åk, skaffade sig ny erfarenhet, fördjupade vänskapen med sina skidkompisar eller bara hade kul. För det är ju allt detta skidåkning handlar om. 

Topp-3-resultat

D9
Amanda Pettersson Årdal, IFK Lidingö Slalomklubb
Malin Måhlgren, Huddinge SK AF
Nova Schuster, Huddinge SK AF

H9
Hugo Måhlgren, Huddinge SK AF
Hugo Nilsson, IFK Lidingö Slalomklubb
Gustaf Schenström, Saltsjöbadens SLK

D10
Lovisa Enblad, IFK Lidingö Slalomklubb
Filippa Nilsson, IFK Lidingö Slalomklubb
Ebba Österlind, IFK Lidingö Slalomklubb

H10
Ruben Rapaport, MASK
Charlie Rülcker, Saltsjöbadens SLK
Alexander Tosic, MASK

Skribent: Camilla Werngren Foto: Robert Karlsson (om inte annat anges)
Epost: Adressen Gömd

 

@täbyslalomklubb på Instagram:

 

 

SAMARBETSPARTNERS
& STÖDSPONSORER

 

 

 

Ramundberget 300dpi

 

alpingaraget_85052852

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TSLK facebook

Postadress:
Täby SLK - Skidor
Box 153
18322 Täby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info