Hoppa till sidans innehåll

”Tyvärr problem i branten”

06 JAN 2019 23:33
I bilen på väg hem efter några intensiva dagar i Vemdalen. Familjens yngsta spelar ”Vi älskar snö” med Skistar-Valle på repeat och en sliten U12:a sitter i baksätet och funderar över toppar och dalar den gångna helgen. Tid för reflektion.
  • Uppdaterad: 06 JAN 2019 23:33

För ett år sen kom vi som nybörjare till denna gigantiska alpina tillställning för ungdomar. I år: rutinerade, glada att dela med oss av tips till nya U12-familjer som tog sig an sin hittills största utmaning i tävlingssammanhang.

Det är nämligen tufft att inleda säsongen med en tävling som verkligen samlar hela Sverige inom alpin ungdomsskidåkning. Bara vetskapen om att ”alla är där” sätter nerverna på helspänn. Hos åkarna givetvis, men även flertalet vuxna tycktes lite mer nervösa än vad som egentligen är rimligt, undertecknad inkluderad.

Nervöst vid målfållan i Björnrike

Totalt sett under tre dagar gjordes 1106 starter i Vemdalsskalet, Klövsjö och Björnrike. Av dessa gjordes 66 starter av 35 Täbyåkare. Otur med regn och tösnö gjorde underlaget svårmanövrerat och det rapporterades om uråkningar från flera håll under helgen. Vi som följde tävlingarna i Björnrike vande oss vid att höra speakerns ”tyvärr har åkare X fått problem i branten”. Alltid trist med besvikna åkare såklart, men trots allt fanns det fler glädjeämnen än missöden.

I U16-herrarnas slalom lyckades bara dryga hälften av alla startande åkare fullfölja hela tävlingen, vilket sätter Tor Nyberg-Lindstedts åttondeplats och Joel Canderts tiondeplats i sitt sanna sammanhang. I storslalomen knep Björn Huss en fjärdeplats. Starkt jobbat alla tre.

I U16 för damer gladdes vi år fina insatser av Ida Hellström, femma i slalom, och Tindra Nordin, nia i samma disciplin.

Matilda, U14

I U14 hade Arthur Månsson missflyt i storslalomens andra åk men fick revansch dagen efter och placerade sig som fyra i slalom. Snyggt!

Rasmus Dahlgrens 360-graderssnurr i banan förtjänar att nämnas, tydligen går det fint att göra en sådan och ändå komma ner med skidspetsarna åt rätt håll. Man kan bara hoppas att det fastnade på film.

I U12 imponerades vi av Aron Lundbergs femteplacering och Filippa Ullenius sjundeplats i söndagens slalom. Filippa var dessutom nummer ett bland alla startande tjejer födda 2008. Det gillar vi.

Aron, femma i SL U12

Filippa, sjua i SL U12

Hatten av för Tor, Joel, Björn, Ida, Tindra, Arthur, Aron och Filippa. Och en stor, varm applåd till samtliga Täby-åkare som stod på start denna helg. Ni är fantastiska - som idrottsutövare, som individer och som träningskompisar. Vi som packar, vallar, slipar och bär är era största fans.   

I och med att Vemdalsslalomen är genomförd är också säsongen 2019 officiellt invigd. Vi vet ännu inte vad vi kommer glädjas åt, vad vi kommer fira eller vad vi kommer vända ryggen åt och bara glömma.

Men en sak kan vi vara helt säkra på: de närmaste månaderna kommer vi få ta del av perfekta skär, snabba åk, pokaler, sol, regn, minusgrader, tö, is, konstsnösörja i sant Stockholmsmanér, skratt, glädje, lek, tårar, kastade stavar, svordomar och däremellan en hel del materialvård, bilresor, packning, halvljumna hamburgare och blöta fartdräkter.   

Baltzar, Valter, William och Hampus - sköna U14-åkare

Låter det mysigt? Efter sex säsonger i Täby Slalomklubb har allt det där liksom etsat sig fast och det är svårt att tänka sig en vinter utan just dessa ingredienser. Tävlingssäsongen 2019, nu kör vi!

Vid tangentbordet,

Annika Billberg – nervös anhörig vid målfållan

Skribent: Annika Billberg
Epost: This is a mailto link

 

@täbyslalomklubb på Instagram:

 

 

SAMARBETSPARTNERS
& STÖDSPONSORER

 

 

 

Ramundberget 300dpi

 

alpingaraget_85052852

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TSLK facebook

Postadress:
Täby SLK - Skidor
Box 153
18322 Täby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info