Hoppa till sidans innehåll

Föreningens historia


År 1944 kom, enligt skolstyrelsen i Tåstarp, synden till byn. Då hade tanken att starta en gymnastikförening legat och grott ganska länge hos Målarmästaren Herman Johnsson i Tåstarp. Synden var när lättklädda kvinnliga gymnaster utövade gymnastik endast ett stenkast från kyrkan.

Herman tog några pågar från byn till hjälp, och en styrelse bildades. Den 10 oktober 1944 var Tåstarps Gymnastikförenings första dag här i världen, och man lyckades alldeles utmärkt!

I början fick man, för att få någorlunda värme, elda i en vedkamin inne i lokalen. Dusch fanns givetvis inte, och man hade ingen musik utan istället använde man sig av en visselpipa.

På 50-talet förbjöd Tåstarps Folkskolestyrelse föreningen att vara i gympasalen, bl.a. för att flickornas dräkter var omoraliska och opassande och lokalen låg för nära kyrkan. Man tvingades då flytta verksamheten till en snickerilokal, med så lågt till taket, att man slog i huvudet när man hoppade. Till slut protesterade gymnasterna så vilt att den första spontanstrejken i Tåstarps historia utbröt.
Den 2 juli 1952 hade föreningen äran att vidarebefordra den olympiska elden från Margretetorp uppför Hallandsåsen till Hallands- gränsen. Karl-Axel Jönsson, Herbert Sturesson och Kurt Ahlberg fick den stora äran att springa med elden.
1958 hände något otroligt. Tåstarps GF blev den tredje föreningen i Sverige att införskaffa en studsmatta. Den kostade 4 000 kr. Studsmattan kom med båt från Amerika till hamnen i Helsingborg. Man åkte runt på olika ställen och hade stora uppvisningar med sin studsmatta. En uppvisning kunde inbringa 1 000 kronor till föreningen!

60-talet var, liksom 50-talet ett mycket tävlingsrikt årtionde. Allt finansierades genom idogt arbete med bl.a. bingo (högsta vinsten kunde vara en halv gris), och fisketävlingar i Danskesjön med en publiksiffra på 2 000 personer!
Under 60-talet installerades den första kallduschen.

1970 bildades Tåstarps Gymnastikförenings Supporter- klubb som är verksam än idag. Dom hjälper oss mycket ekonomiskt, vilket vi är oerhört tacksamma för.

80-talet bjöd även det på mycket tävlingar med stora framgångar. Tackvare dessa framgångar inbjöds ”träningsgruppen”, nu kallad fortsättningsgruppen, att ha uppvisning på hamnfesten i Skälderviken 1986. I samarbete med BK-forward anordnade TGF under 80-talet även populära bingorundor i Tåstarp.

På 90-talet gjorde gymmet och Friskis & Svettis sitt intrång och drog med sig många av våra vuxna gymnaster. Men barnverksamheten har fortsatt att blomstra och Tåstarps Gymnastikförening vill kunna erbjuda alla barn att röra på sig, leka, lära och ha kul tillsammans.

Därför är det med varmt hjärta jag tackar svärfar Herman, att han trots allt motstånd han mötte, kämpade vidare och inte gav upp. Nu kan jag stolt visa att vi låter hans stora livsverk leva vidare och att vi fortfarande har kul tillsammans i den gamla skolan i Tåstarp där allt en gång startade…

TGF´s f.d. ordförande
Bo Göransson

 

Uppdaterad: 02 FEB 2016 12:04

 

  Ingen automatisk text tillgänglig.

Bildresultat för svenska spel

Bildresultat för gräsroten svenska spel

 

 

 

 

Postadress:
Tåstarps GF - Gymnastik
Carola Andersson, Toarps Kyrkstig 18
26692 Munka-ljungby

Besöksadress:
Tåstarps gymnastikförening, Toarps Kyrkstig 1
26692 Munka-ljungby

Kontakt:
Tel: 0708754318
E-post: tastarpsgf@hotmail.c...