Hoppa till sidans innehåll

Alternativ träning och spinning med Marie Svensson


Ni som känner mig vet att jag alltid varit en stark motståndare till allt som inte är löpning. Min fasta övertygelse har alltid varit att ska man bli bra på att springa så är det löpning man ska träna och inte tramsa med en massa annat. De senaste åren har det dock blivit fler och fler i klubben som inte enbart ägnar sig åt löpning utan varierar med skidåkning, cykel, triathlon mm. Det har gått så långt att det börjat viskas i leden om det verkligen är en löparförening längre eller som Thomas Letterkrantz skämtsamt sa "en triathlonförening med en liten sektion löpare som inte kan simma". Nu är jag av den meningen att man inte ska såga något utan att testa på det själv så för att skaffa mig en bättre inblick så tänkte jag på äldre dagar testa på lika olika former av träning. Nu ska det inte vara några nybörjarpass som vilken vårdkärring (eftersom jag själv är undersköterska har jag min fulla rätt att använda öknamn på denna yrkeskategori) som helst klarar av utan det ska vara på blodigt allvar. För att göra det lite mer intressant tänkte jag använda mig av teamets medlemmar som instruktörer/harar. Här under har ni ett förslag men jag har säkert missat några så komplettera gärna.

 

Johannes Knoll Skidor

Johan Porshult Cykel (terräng)

J-O Cykel (landsväg)

Marie Svensson spinning

Catarina Olvedahl Golf eller nja tveksamt om detta räknas som träning

Kim Johnsson brottning

Johan Porshult långfärdsskridskor

Afaf Adawi crossfit

Stefan Karlsson rullskidor

Martin Södergren orientering

 

Efter varje utförd träningsform kommer givetvis ett litet reportage där jag delar med mig av mina upplevelse samt sätter betyg. Mina "instruktörer" kommer givetvis också ha möjlighet att betygsätta min prestation.

 

Först ut blev det spinning med Marie Marre Svensson som instruktör på Wellnes i Karlskrona.

 

Ska sanningen fram så har jag deltagit i ett spinningspass för en så där 12-13 år sedan men mina minnesbilder är suddiga. Har för mig att det var varmt och svettigt och att tanten som satt på cykeln intill mig konstant myglade. Detta var på förhand ändå den träningsform som skrämde mig minst vilket jag var noga med att poängtera för Marie som svarade med "Faan vad jag ska köra skiten ur dig". Mycket ohyfsat men jag ser mellan fingrarna i dessa tider när hormonerna är i gungning:-)

Marie är även en duktig löpare 

Marie är även en duktig löpare

 

Eftersom jag sällan vistas på gym stod jag lite tvekande till vilka kläder jag skulle välja. Cykelbyxor hade jag inga och den senaste träningskollektionen hade jag tydligen missat typ tio år i följd. Valet föll till slut på ett par kortbyxor och en t-shirt och rent klädmässigt smälte jag ändå in någorlunda i mängden. Annars kände jag mig väldigt udda med mina trådsmala armar så när den ena broiler efter den andra kom in i omklädningsrummet så kände jag mig ungefär som Stig-Helmer på Mallorca när jag satt och försökte göra mig osynlig i ett hörn. Från min plats kunde jag ändå göra vissa iakttagelser som att det t.ex. fanns en hårtork på herrarnas omklädningsrum och att vissa individer tydligen duschar med kalsongerna på!! Vart är världen på väg?

 

Väl på cykeln hade jag förtvivlat svårt att få i fötterna i pedalerna. Marie kom dock snabbt till undsättning och drog åt fotremmarna samt justerade sadeln. Sedan drog passet igång med lite uppvärmning. Tydligen kallas det inte för spinning utan rpm och anledningen är att man jobbar med att höja och sänka pulsen fick jag berättat för mig medans vi värmde upp med lite kortare spurter. Sedan börjar minnesbilderna bli lite mer diffusa. Upp och stå i backarna, spurta, växel upp, växel ner och öka är instruktioner som jag hörde borta i dimman. Ska sanningen fram hade jag allvarliga funderingar på att dra efter tio minuter men Marie hade dragit åt remmarna så hårt att jag förmodligen hade vält hela cykeln om jag försökt mig på att ta en springnota. Det var med andra ord bara att stå ut med smärtan och huvudet sjönk några centimeter varje minut för att mot slutet ligga i knät. Klockan satt givetvis placerad precis framför ögonen på mig och antagligen berodde det på vätskebrist men jag kan svära på att visaren gick bakåt stundtals. På något sätt tog jag mig i alla fall igenom passet och kunde halka av cykeln på ostadiga ben samtidigt som Marie i sjätte månaden till synes oberörd studsade fram och frågade hur det hade gått.

Marre

 

Taktiken innan hade varit att trissa upp Marie och jämföra spinning med en promenad i parken för att sedan förhala det så att magen växte sig tillräckligt stor för att inte passet skulle bli allt för tufft. Med facit i hand borde jag väntat några veckor in i Augusti men det är lätt att vara efterklok. Blev jag nu en bättre löpare av detta? Nja det tror jag knappast men jag ser det ändå som ett bra komplement eftersom det är en betydligt skonsammare träning än att springa. Lite osäker på om jag kommer sätta mig på en spinningcykel igen men jag får tacka Marie för passet och som sagt, har ni inte testat det så kan ni inte uttala er.

 

Så dags för betygsättningen där 5 Kinvara (älskar mina nya skor) är det högsta betyget.

Kinvara

 

Fysisk ansträngning-4 Kinvara, riktigt svettigt och mjölksyra upp över öronen, jag hade dock lite svårt att få upp pulsen (ja jag vet det är upp till var och en hur plågsamt det blir) så därför ingen femma.

 

Underhållning-4 Kinvara, musiken och Marres tugg var ett klart plus men en siffernörd som jag hade gärna sett en distansmätare för vem katten var det som vann?

 

Egen fallenhet för träningsformen-2 Kinvara, mjölksyra tål jag väl hyfsat men det var ingen vacker syn och då är jag inte bildskön i vanliga fall.

 

 

En erfarenhet rikare laddar jag nu om och tar min skjutjärnsjournalistik till nästa träningsform. Ha det gött!

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:07 Skribent: David Högberg

Postadress:
Team Blekinge LF - Friidrott
Tennvägen 11 A
37150 Karlskrona

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info