Hoppa till sidans innehåll

Går det att kalla sig för teamare även om man inte springer marathon?


Så var då årets Stockholm marathon avklarat och en hel del bra resultat går att hitta i Bohmans exemplariska resultatlista/topplista. Någon elitlöpare har vi inte ännu men bredden är enorm med t.ex. 11 män och en kvinna under 3,30 och många veteranlöpare bland de första i sina åldersklasser. Team Blekinge har med andra ord återigen visat vilken duktig långlöparklubb man är på sin paradgren marathon. 

 

Får jag välja den sträckan som jag värdesätter högst så är det just de mytomspunna 42195 meterna där mycket kan hända under resans gång och målgången är en enorm emotionell upplevelse. Medlemmar som ännnu så länge inte försökt sig på distansen får ofta fått höra (även av mig) att givetvis måste du springa en mara om du vill kalla dig för löpare. Så frågan är om man är en riktigt teamare om man inte sprungit maran? 

 

Efter långpasset i Nättraby hamnade jag i en livlig diskussion med Pelle Gunnarsson gällande ämnet. Pelle som haft skadeproblem och inte tänker riskera något med en mara ansåg att det var minst lika bra om inte bättre att göra en snabb tid på milen jämfört med att ta sig i mål på en mara. Att vinna en diskussion med denna mannen är i stort omöjligt när han med sin bestämda stämma och nästan lite trumpna uppsyn mycket tydligt markerar sin åsikt och även denna gången får man nog säga att segern gick till Pelle för i bilen hem började även jag fundera i de banorna.  

 

För sanningen är ju den att det inte passar alla att springa så långa sträckor och då ska man heller inte behöva känna ett tvång att ge sig på dem.  Ta t.ex. Jonathan Björnberg som slog klubbrekordet på 400m i onsdags med 57.51. Jonathan som även gjort 4.05 på 1500m och under 9min på 3000m är en mycket bättre löpare än mig men skulle han springa en mara så skulle jag antagligen spöa han med minst en timme om han ens skulle komma i mål. Team Blekinges image har ju alltid varit att alla är välkomna så nu tycker jag att vi en gång för alla värderar goda resultat på korta sträckorna lika högt som de på de längre.  

björnen

Jonathan i aktion för sin gamla klubb KA2IF

 

En topplista över 10km har vi ju redan infört men mitt förslag är att styrelsen till nästa år gör en satsning på Kyrkstafetten där sträckorna ligger mellan 3-8km och skickar 3-4lag (11sträckor). Tror det hade varit riktigt lyckat då det både skapar en stark sammanhållning men också får medlemmarna att få upp ögonen för kortare distanser. Saknas ekonomin så slopa den fria startavgiften på Blodomloppet som knappast kan räknas som något annat än ett motionslopp och där hälften av medlemmarna springer för sina respektive företag. För mig är det en självklarhet att klubben istället borde lägga resurserna på att sporra medlemmarna att delta i SM, VSM, DM och just stafetter för att visa att vi är en löparförening att räkna med.  

 

Som ett inlägg i debatten utlyste jag även ett klubbmästerskap på 800m (utan styrelsens vetskap) och hade egentligen inga större förhoppningar om att några skulle dyka upp två dagar innan Sthlm marathon. Blev dock glatt överraskad när hela elva stycken antog utmaningen och sprang de två varven i en kilometerfart som de tidigare aldrig varit i närheten av.  Intresset verkar finnas med andra ord och ni som missade detta tillfället behöver inte sörja för det kommer en ny chans i höst. Resultaten   

 

Så då har jag svamlat färdigt för denna gången. Utmana er själva nu i sommar och anmäl er till några kortare lopp för det är kanske just din grej. 

 

 

  

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:06 Skribent: David Högberg

Postadress:
Team Blekinge LF - Friidrott
Tennvägen 11 A
37150 Karlskrona

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info