Hoppa till sidans innehåll

KM 1500m


Tänk er en blåsig mörk höstkväll i oktober. Västra Mark ligger öde för friidrottarna har krupit in i Sunnnahallen och fotbollssäsongen är över. Strålkastarljuset lyckas bryta igenom det kompakta mörker som råder men förstärker bara ödsligheten. Då plötsligt börjar det röra sig i mörkret och ut på löparbanorna kommer en stor skara färgglada individer. Små grupper utkristalliserar sig när folksamlingen sedan börjar springa varv på varv i maklig fart. Efter ett tag samlas gruppen och börjar utföra några märkliga hoppövningar över små färgglada häckar innan de till synes planlöst börjar spinga fram och tillbaka framför läktaren.

 

Det fridfulla lugnet som råder bryts när en man lösgör sig från gruppen och höjer rösten. Personen verkar inte vara speciellt van vid att prata inför folksamlingar för man hör en viss osäkerhet i rösten när han vrålar ut sina direktiv i något som närmast liknar falsett. Det blir nu lite oroligt i gruppen för tydligen har inte alla förstått vad som nu ska hända men efter ett tag är det i alla fall ett gäng som åter börjar springa fast nu i ett avsevärt högre tempo. Det dröjer dock inte länge innan de första redan är klara och lägger sig av någon märklig anledning på den fuktiga marken. När även den siste anser sig ha sprungit klart upprepas sedan proceduren när ett nytt gäng ger sig av som om elden vore lös.

 

Så kanske någon som just passerade skulle uppfatta Team Blekinges klubbmästerskap på 1500m. Kul var det iallafall att så många vågade prova på (över trettio startande!) en för oss långlöpare så ovanlig distans. Resultaten kan ni hitta här men när jag ändå sitter vid datorn kan jag inte låta bli att kommentera tävlingarna.

 

På damsidan var det Jannike Åkesson som stod för farthållningen (efter en undflyende orienterartjej) med Pauline Jeppsson i hasorna. Det tycktes också som om den hårda farten skulle ge utdelning när Jannike bara i princip ska löpa av de sista hundra metrarna mot segern när Pauline plötsligt får fart på benen och spurtar hem segern. Kampen om tredje platsen har ett liknande scenario där Pernille Wurtz drar med Ulrika Skagert i rygg innan den sistnämnda ökar farten på upploppet och springer hem bronsplatsen. 

 

Martin Söderberg markerar direkt vem det är som bestämmer när han går upp i spets på herrloppet. Där bakom är det ständiga platsbyten dock utan några fulare tilltag för givetvis var Johan Porshults fälleben som nästan fick Stefan Karlsson på fall en ren tillfällighet. Ut på sista varvet är det bara unge Philip Persson som orkar hänga på i Söderbergs fart och med 200m kvar går han om och spurtar till sig en säker seger på nya klubbrekordet 4,33. Trea blir klokt löpande David Högberg som metodiskt jobbar sig uppåt i fältet till en tämligen säker bronsplats. 

 

Känslan är att detta gav mersmak så nästa år kör vi igen med 800m på våren och 1500m på hösten. Jag tänkte också försöka mig på och sammanställa alla klubbkorden i vinter så är ni sugna på att vara med där så saknas det fortfarande resultat på 100m, 200m, 110m häck och 3000m hinder:-) 

 

Innan jag avslutar vill jag också kommentera den till synes märkliga heatindelningen där alla tjejerna fick springa i heat två fast åtminstone fem stycken borde varit med i "A-heatet". Egentligen är det solklart för reglerna säger att det är otillåtet med manliga harar på mästerskap oavsett om det gäller OS, VM eller KM. 

Uppdaterad: 02 NOV 2013 05:41 Skribent: David Högberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Team Blekinge LF - Friidrott
Tennvägen 11 A
37150 Karlskrona

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info