Hoppa till sidans innehåll

Kyrkstafetten 2015


För tredje raka året hade Team Blekinge skrapat ihop lag till Kyrkstafetten på Öland. Nytt för i år var att vi även hade fått med oss ett damlag på den långa sträckan, 66km a 11 sträckor.

Hela gääää

Efter förra årets debacle där min ambition med ett damlag slutade i att jag fick tio avhopp sista tre veckorna hade jag avsagt mig allt som helst ansvar för tjejerna och ägnade mig istället åt att psyka/trigga Ulrica Skagert till och ro skutan i hamn. Får ge henne beröm för hon lyckades få ihop ett riktig bra lag även om hon fick lite lätt panik när Marres barn blev kräksjuk och ingen ville dela bil med henne. Så till stafetten där Ulrica här ger er damernas resa mot andraplatsen.

 

Om killarna gjorde en bra insats på Öland och försvarade förra årets tredje placering så gjorde tjejerna succé och sprang till sig en imponerande silverplats. Gissa om det ska bli roligt att försöka försvara denna nästa år? Vi hade knappt hunnit ur bilarna i Färjestaden innan värsta taktiksnacket började. Alla lagmedlemmar är lätt uppskruvade och lagets yngsta löpare frågar oroligt vad man gör man om man tappar pinnen? Då är det gott att ha en veteran med i laget som lugnt och helt självklart meddelar att man plockar upp den.

 

Första sträckan sprangs av lagledare Ulrica Skagert och efter att planen att åtminstone försöka hålla koll på ryggtavlan på Högby IF:s första tjej föll efter att hon öppnat i ett mördande tempo så bestämde jag mig för att koncentrera mig på de andra konkurrenterna. Jag höll hyfsat tempo in till växling och med några sekunder fram till trean och ca. 30 sekunder fram till tvåan så kändes det ändå som om vi var kvar i loppet.

Vår hjälte Filippa Lundgren som fick släppa taget om vinglaset på fredagskvällen och med kort varsel ställa in sig på att göra en insats för teamet gör en stabil andrasträcka och ser till att vi har goda möjligheter att avancera i fältet längre fram i loppet. När hon sedan ska växla över till tredjesträckan och Caroline Lindquist så är det tur att hon har både röstresurser och lite jävlar anamma. Innan Carro har förstår att det är dags att växla har det nog gått 10 sekunder.

pinne

Carro

Här kan vi absolut ta in på Högby nästa år tjejer. Springa kan hon dock vår Caroline och hon plockar två placeringar och när hon växlar över som trea i loppet till Amanda Danielsson på fjärde sträckan är resten av laget i extas. Amanda får tufft motstånd på sin sträcka och tjejen från Kalmar RC som ser till att vi tappar vår tredje plats snittade på 4.05. Amanda gör en jättebra sträcka men är ändå lite bedrövad när hon växlar till Pernille Wurtz på femte sträckan.

Även om det är svårt att jämföra sträckor eftersom de har så olika förutsättningar så vågar jag ändå säga att Pernille gör lagets bästa sträcka och då hon växlar över till Sofia Swartz på sjätte sträckan med bara några sekunder fram till trean så bäddar hon för att Sofia ska kunna avancera. Sofia som är supertaggad och har visat en form som är på uppåtgående springer om tjejen från IK Akele redan innan de har hunnit ur första kurvan. Sedan jobbar hon sig upp till jämsides med tvåan som då är Roma IF när det är en kilometer kvar till växling. Vad som händer där kommer gå till historien som 2015- års generösaste sporterbjudande. Sofia vänder sig till värsta konkurrenten och föreslår att de ska hjälpas åt att dra in till växling varpå Romas tjej svarar att hon inte orkar Sofias tempo (till lagledarens stora lättnad). Sofia, detta får vi prata om inför nästa års stafett.

Sofia

Alltid beredd på en facebookuppdatering

Men precis som Sofia förutspådde under uppsnacket i bilen så är det på mellansträckorna som stafetten avgörs. Flera lag verkar ha toppat på de första sträckorna och har sedan inte fler ess att spela ut. Team Blekinges bredd med duktiga tjejlöpare visar här att de är att räkna med. Sofia vinner sin sträcka och det gör även Pauline Jeppson på sjunde sträckan som trots en knölig säsong med mycket skador ändå gör en väldigt stark insats. Ingen kan bita ihop som Pauline när det gör ont. Vi behåller vår andra placering och när det är dags för Jenny Grettve att ge sig ut på åttonde sträckan så tror jag att den nervösa stämningen bland lagkamraterna och trycket att nu hålla i det här gör att Jenny blir övertänd och tar ut sig fullständigt på sin sträcka. Den heroiska insats hon sedan gör då hon på vingliga ben pressar sig i mål är värd all aktning. Vilken kämparglöd!

yr

Jenny "Bambi" Grettve

Åt Högby är det nu inget att göra men Meta Steinbach Olsson med sitt stadiga löparsteg utökar avståndet till trean. På en tuff sträcka gör Meta en kanoninsats för laget och lämnar över till Sara Rohdin på tionde sträckan. Loppets kortaste sträcka passar verkligen Sara som är snabb som vinden och hon är den tredje teamtjejen som vinner sin sträcka.

Avståndet till trean är nu ganska betryggande och Elina Wahlberg kan ge sig av på sista sträckan utan hets och tur är väl det för någon blixtsnabb växling blev det ju inte. Däremot en fin sista sträcka som Elina verkar ha sprungit med ett ständigt leende på läpparna. I mål mötte ett gäng jublande tjejer.

mål

Flera tjejer gjorde lysande insatser i Kyrkstafetten men jag vill ändå lyfta fram laginsatsen som det som gör att vi tar en silverplats. Att vi kan springa alla sträckor med löpare som har kapacitet att hålla ett högt och jämnt tempo är det som ger oss en bra placering. Har vi kapacitet att nå en ännu bättre placering? Kanske, men då krävs det nog lite tuffare träning. Men, till Pernille som fick lätt ångest över att inte ha något mål nu när stafetten var avklarad kan jag bara säga: ”Jo, det har du, Pernille, att ta guldet på Kyrkstafetten 2016”!!

nice 

 

Då var vi framme hos herrarna där Jonas Porsult fick det stora ansvaret och springa förstasträckan. Utan att gå in på några detaljer så sprang han bra förutom ett ofrivilligt stopp då magen kraschade. Växlade ändå som femma med bra häng på den så eftertraktade tredjeplatsen.

Str2 var egentligen inte en sträcka som Marcus Andréason var tilltänkt på men då han hade önskemål och lämna ön i förtid så fick han springa sina knappa fem km i medvind och lätt utför. Dock svarade han på denna bjudning med och springa bättre än omgivningen och förde upp oss till tredjeplatsen. Att det sedan visade sig att han blåst mig och hängde kvar resten av dagen kommer innebära att han för all framtid kommer få tuffa motvindssträckor.

Str3 var vikt för Olle Meijer som förra året var tänkt på den kortaste sträckan och i år fick den längsta. Snacka om kometkarriär! Han förvaltade också ansvaret med och dryga ut avståndet ner till jagande lag till dryga minuten.
Str4, här slängde vi in vår starka orienterare Philip Persson som nyligen sprang tiomila för orions förstalag. Ett säkert kort som ytterligare förstärkte vårt försprång så att vi nu låg ca 4-500m före.

På str5 var det dags för David Högberg som trots en något tveksam form ändå valde att sätta sig själv på en av de längsta sträckorna. Ett vågat beslut som dock föll väl ut då han höll ihop det riktigt hyggligt trots motvind och luckan ner till fjärdeplatsen var nu dryga 3,5 minut.
Str6 och på förhand lagets svagaste kort Marcus Samuelsson. Marcus alias gorillan verkar dock ha fått magiska krafter av det tre storlekar för lilla linnet han fick låna av David och trots motvind levererade han en sträcka långt över hans egentliga kapacitet och tappade knappa halvminuten.

Marcus

Marcus

På str7 hade jag lyckats tjata med Johan Porshult som visat fin vårform. På förhand ändå ett något osäkert kort vilket visade sig helt felaktigt då han dödade den sista spänningen som fanns kvar när han drygade ut avståndet till fem minuter!

Johan Porshult
Gött fightingface på Johan eller springer han och flinar?

 

Str8 fick en skadeskjuten Thomas Letterkrantz ta sig an. Som vanligt hade han innan tävling skrivit ner sin form men levererade ändå en klart godkänd sträcka och tappade bara knappa halvminuten.
På str 9 satte vi in blodomloppskungen Johan Tärnhuvud och säkrare kort får man leta efter även om han givetvis hade något och skylla på innan start. Visserligen tappade han en minut men detta berodde mer på att han som jagade troligen var en av stafettens starkaste löpare än att Johan sprang dåligt.

På str10 fick Olle Meijers pappa förtroendet. Sist in i laget så kände han av pressen vilket inte blev bättre av att han fick vänta 3,5 timme med och springa. Lagledarens fingertoppskänsla visade sig dock slå väldigt bra ut och han drygade tom ut försprånget med tio sekunder. Som ett tecken för min beundran har du nu gjort dig förtjänt av ett förnamn så tack PETER det gjorde du bra.
Sistasträckan har Stefan tjatat om och få springa i tre år men fått svaret att den är alldeles för lätt för honom. Nu ville sig det dock inte bättre än att han tänkte avstå stafetten pga skada. Jag behövde dock bara nämna att han kunde få sistasträckan om han bara kom. Som att ta godis från småbarn!! Stefan höll dock inte igen utan sprang med den äran in på tredjeplatsen för herrarna.

stefan 
På det hela en riktigt bra laginsats där i princip alla höjde sig. Vill också tacka Kim som var reserv men ändå hängde med hela dagen och fotade, hejade och servade löparna. Ett stort tack också till Martin Adawi för de fina bilderna.

 

Är ni inte nöjda med detta fylliga reportage så kan ni gå in på den här länken och frossa i sträcktider

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:09 Skribent: David Högberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Team Blekinge LF - Friidrott
Tennvägen 11 A
37150 Karlskrona

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info