Hoppa till sidans innehåll

Rom Marathon 20011


ROM Marathon 2011

 

Mussolini har bestämt sig, här skall den pampiga avenyn anläggas, detta skall bli hans arvegods tillsammans med det romerska imperiet,  han tittar ut på de ruffliga kvarteren utanför Colloseum och gnider sig på den förstärkta hakan. 
Tidiger samma år har hans storhetsvansinne drivit honom till besluta sig för att Italien aldrig mer skall ställa upp med ett landslag i Fotboll efter VM-guldet.  Detta för att Italien haft det perfekta landslaget under hans ledning och inget landslag kommer att tålas att att jämföras med detta lag lett av Giuseppe Meazza. Året är  1938.

Plötsligt hörs ett ett pistolskott, nu klockan  9 en solig söndag i  Mars 2011 och starten för Rom Marathon har gått. 15000 par fötter hörs trampa på Mussolinis paradgata ”Det blommande imperiets gata” (Via del fori imperiale). Stämningen är god och vädret är fantastiskt för en svensk som kommer från dimma och drivis och nu åtminstone till en början kan studsa fram på vårystra bleka ben i linne och shorts.

 

Har du några timmar över i Rom skall du springa stadens marathonlopp. Loppet går nämligen igenom de flesta av Roms stora turistattraktioner.

Starten går vid Colloseum på paradgatan Via dei fiori imperiale.  Ingången sker vid Forum Romanum vid Konstantins Triumfbåge. Starten som är differentierad börjar på breda gator. Vi rundar Colloseum och springer förbi Circus maximus som för 2500 år sedan varen arena som rymde fantastiska 250 000 åskådare.

Drygt 16000 åskådare är anmälda till loppet, knappt 14 000 startar. Varav ca 2500 är kvinnor. 85 nationer är representerade.

Efter Circus Maximus vänder vi söderut och vänder åter norrut vid EUR;s utkant (här hämtades nummerlappen).  I denna stad strax utanför staden  har Mussolini satt sitt bomärke.  Arkitekturen imiterar Albert Speers Berlin med sina vita marmorkolosser till hus, bl.a finns ett fyrkantigt Colloseum som ett fascistiskt minnesmärke.

Efter 9 km springer vi in i Fellinis öppna stad som för dagen till stor del är stängd för biltrafik. Nu har vi sprungit längs  Tibern en stund och större delen av loppet  går längs denna flod, vilket gör att loppet inte har så mycket nivåskillnad.

Vi passerar de judiska kvarteren strax efter första milen och nu kan man sträcka ut benen rejält, solen skiner och vinden ligger i ryggen. Kilometertiderna har legat på 5.30 och börjar nu gå ner mot 5.10, är det för snabbt frågar jag mig? Jag som huvudsakligen pkt skidor de senaste 4 månaderna.

Vid 16 km  springer vi rakt mot Peterskyrkan , igår stod påven på balkongen och gatan jag nu springer på var fylld med folk, ur högtalare som man satt upp längs löparvägen hörs musik från en kormässa.
Musiken, Peterskyrkan, solen, alla åskadare ger mig en slags ”Runners High” som jag inte upplevt på länge. En mäktig Upplevelse som jag aldrig kommer att glömma.  Jag springer tillsammans med en kanadensare som heter Pete och har en nätt liten filmkamera apterad på huvudet, det han riktar huvudet mot hamnar på filmen., han filmar sitt lopp.

Efter att ha lämnat Vatikanen bakom oss springer vi i den norra litet lugnare delen av Rom, vi passerar Olympiastadion och halvmaran, 1.56 för min del, det finns godautsikter till att hamna under 4 timmar.

Solen börjar värma litet mer nu, men det är frikst i luften och det fläktar, efterdrygt 25km springer vi återigen längs Tibern fram till 30km då vi är inne i Roms absoluta cenrum igen, nu börjar kullerstenslöpning. Vi springer igenom Piazzorna Navona och del Popolo, vi spriger förbi (ej uppför) Spanska trappan, d’refter följer Fontana di Trevi  som följs av trånga och mer kullerstensbelagda gator. Vi avslutar loppet med  Piazza venezia och återigen löper vi förbi  Circus Maximus och rundar collosseum och går i mål på samma ställe som vi startade på, ”det blommande imperiets Väg”.

Sammantaget ett mycket trvligt lopp med 85 nationaliteter, svaerige kom på 14 plats balnd antal deltagande nationer med 116 anmälda.  Vädret var idealiskt och publiken var härlig.
Sånär som på en och annan blåsorkester var det inte så mycket musik runt banan. Förutom mässan utanför Peterskyrkan.  Härlig stämning bland löparna mycket tjoande bland uppsluppna italienare framförallt  första halvan.       

Uppdaterad: 19 FEB 2012 17:46
Skribent: Tommy Kjellsson

Team Skavsåret IF Järfälla

Postadress:
Skavsåret IF Team Järfälla - Friidrott
P-A Allensten, Emaljvägen 12 lgh 1101
17673 Järfälla

Kontakt:
Tel: 0858030614
E-post: This is a mailto link

Se all info