Hoppa till sidans innehåll

Kuriosa från 1907


Allt startade egentligen 1907

 

Som kuriosa kan nämnas att det egentligen började redan 1907 då några hurtiga Tibropojkar kom överens om att organisera sitt idrottsutövande och då fick den första sammanslagningen namnet Idrotssföreningen Kamraterna. Initiativ tagare till detta var Isodor Jonsson. Några protokoll eller andra handlingar från denna tid finns inte, varför det är svårt att få uppfattning över föreningens verksamhet. Den idrott som då huvudsakligen tilldrog sig något intressa, var "bollsparkningen". Ett åtagande som den nya föreningen tog itu med var att inköpa en riktig fotboll och arrendera en åker, som skulle tjänstgöra som bollplan.

Regler hemköptes och på föreningens festplats på Baggebo äng gavs lektioner i fotbollsspel. Det teoretiska inlärandet av fotbollsspelets regler, vilket skedde i en av medlemmarnas verkstad. uppskattades ej av fotbollsspelarna. Vid ett tillfälle ytrrades nämligen.

"Nej, nu ger vi attan i det här jamset! Nu går vi ut och spelar böll, pöjkar!"

 

Den första Tobro-elvans uppställning såg ut enligt nedan.

Johan Nygren, Isodor Jonsson, Nils Johnsson, Alex Johansson, Carl Edberg, Nils Johansson, Karl Gustafsson, Oskar Fredriksson, Gunnar Kronlund, Karl Jansson och Oskar Johansson.

 

Den första matchen spelades redan hösten 1907 mot Skövde IFK och den slutade med förlust 3-0.

 

Redan efter några år hade Tibro 5st fulltaliga lag.

 

Åren gick och bollsparkningen var den huvudsakliga verksamhetsgrenen inom föreningen. Det kom så en tid då idrottsintresset tycktes vara på upphällningen, och under de första krigsåren låg den helt nere. Nådastöten kom, och Idrottsföreningen Kamraterna i Tibro saga var all.

 

Allt för att åter se dagens ljus 10 Juli 1916

 

Tibro AIK är egentligen en fortsättning på Tibro IFK. Enligt vår förste ordförande Edvard Johansson, gick Tibro Kamraterna ej omkull som manskulle kunna tro, utan namnändringen berodde på alldeles särskilda omständigheter. Inom IFK hade man nämligen lämnat in en ansökan om bidrag till en ny idrottsplan. Något svar hördes aldrig. De fick då hjälp av en representant som lovade att hjälpa till med detta, men om föreningen skulle upplösas skulle näligen planen och alla tillgångar tillfalla IFK-förbundet. Bildade man istället en ny fristående klubb, skulle medlen tillfalla samhället vilket var mer fördelaktigt.

Uppdaterad: 24 MAJ 2016 12:51 Skribent: Lars Andersson

LÄS OM MATCHEN I STEFANS CORNER

stefanscorner

 Bildresultat för team sportia

select

 NÄSTA HEMMAMATCH

 

 InterSport Cup

Tibro AIK FK   Sandhems IF

 2019-03-16 14:00  Sportparken Konstgräs

 

Besökare sedan 1/4 2009

Postadress:
Tibro AIK FK - Fotboll
Gymnasiegatan 31
54332 Tibro

Kontakt:
Tel: 050414540
E-post: This is a mailto link

Se all info