Hoppa till sidans innehåll

Klubbens Historia


 

"I maj 1963 bildades den första styrelsen för bågskytte, som fick följande utseende:
Henry Johansson ordförande , Henning Huss sekrekterare som senare efterträddes av Clary Sundin och Erik Notstam kassör, som avlöstes av Ove Svedin.

Initiativtagare till sektionen var Henry Johansson, som efter en studieresa till Sundsvall/Ortviken BSK fick blodad tand. Snabb kontakt med Fritidsnämnden (K.U. Gordon) och så rullade det hela igång.
Med hjälp av instruktör från Sundsvall väcktes intresset hos fler än styrelsen och sektionens träningspass på bilparkeringen vid Timrå ishall, var flitigt besökta.

 

 

1964 står som ett märkesår för Timrås bågskyttar. Ett lämpligt skogsområde för en egen anläggning var målet, och detta fanns i anslutning till idrottsplatsen. Via Fritidsnämnden upplät kommunen området och medlemmarna fanns omedelbart på plats för avverkning av den befintliga skogen. Även om ryktet säger att t o m dynamit användes vid iordningsställandet av anläggningen, så tog arbetet mycket tid från skyttarnas träning, men ändamålen helgar medlen. En fin och mycket ändamålsenlig anläggning byggdes (fortfarande i bruk), och träningen kunde återupptas i normal omfattning.

Vintern -70 hittade sektionen en barack som skulle vara lämplig som klubbstuga och den efterföljande våren startade uppmonteringen.
Fortfarande "bara" frivilliga krafter i arbetet och den kamratskap som grundades vid starten förstärktes ytterligare.
Såväl skratt som svordomar ekade på "Mon" och många fick sina första språkkunskaper här, då Erik Niemi (chefssnickare) slog sig på tummen. Han kunde nämligen svära på ryska, finska och svenska!!!

Sektionens första "bortatävling" blev i Mellansel, dit bl a Henry J och Ove S åkte. Resultaten är fortfarande hemligstämplade.

Resultat som inte är hemligstämplade från den tiden är Clary Sundins seger (-67) i Norrlandsmästerskapen och några år senare blev Clary 2:a på Nordiska Mästerskapen, och deltog även i det lag som vann SM 1973. Samma år blev Erik Niemi svensk mästare. Erik blev därmed sektionens första svenska mästare.

Att göra en uppräkning över sektionens framgångar låter sig inte göras - utrymmet skulle inte räcka till.
Timrå AIF:s bågskyttesektion har under åren fostrat massor av duktiga skyttar, som i tävlingar från klubbmästerskap till absoluta världstoppen alltid gjort god propagande för vår klubb.

God propagande har även sektionens olika arrangemang givit. SM-tävlingar (den första 1965) och landskamper är bara två av de mästerskap som avverkats i Timrå, alla med samma goda vitsord.

Bågskytte är en sport som är väl lämpad för alla åldrar, vilket bl a dagens ungdomsgrupper bevisar.
Även om bågskytte i Timrå alltid präglats av tävlingsframgångar, så har klubbkänslan och gemenskapen satts i första hand.
Dagens medlemmar har mycket att tacka Henry Johansson och hans styrelsekamrater från 1963 för.
Entusiasm och arbetsglädje, förenat med ideér och ett brinnande intresse gjorde att man idag förfogar över en egen mycket fin anläggning samt en klubbstuga, där medlemmarna kan samlas. Klubbkänslan har alltid funnits och den har inte blivit mindre med åren."

Ovanstående text finns i skrift framtagen till Timrå AIF:s 50 års jubileum.

Den 8 oktober 2003 utsattes sektionens klubbstuga för en anlagd brand.
Klubbstugan totalförstördes. Diplom, priser, SM lagmedaljer, fotografier tillsammans med andra arkivalier och inventarier m m försvann för alltid.

Klubbstugan i ruiner

 

Den 9 november 2003 samlades klubbmedlemmar och hjälptes åt att sanera området från brandresterna.

Målsättningen nu är att bygga upp klubbstugan igen, men inte till ursprungligt skick.
Ideér finns att förlänga densamma för att få plats med en inomhuslokal för skytte. Denna lokal skulle ge ökade träningsmöjligheter för våra skyttar, gamla som unga och nybörjare.

Klubbkänslan, gemenskapen och ideérna finns, det kan ingen ta ifrån oss.

 

 


2003-11-14 21:00


Av Eva

 

 

Nya skjuthallen tar form

 

År 2005 sattes spaden i jorden för att bygga en skjuthall på den plats som den nedbrunna klubbstugan stod. Resultatet blev väldigt lyckat och vi kan idag säkert säga att vi har en av landets bästa bågskytteanläggningar för både inomhus och utomhusskytte.

 

Här nedan kan ni se hur den nya skjuthallen växte fram

 

Bygget är igång!

 

Augusti 2005

 

Nästan färdigt! v.40 2005

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:20 Skribent: Per Graeve

TAIF logga

Postadress:
Timrå AIF - Bågskytte
Jessica Östman, Castorvägen 16
85468 Sundsvall

Kontakt:
Tel: 0707105575
E-post: This is a mailto link

Se all info