Hoppa till sidans innehåll

Klubbhistorik


 

Tingbergs AIS Friidrottsklubben från Lödöse.
Lödöse ligger ca 4,5 mil norr om Göteborg. Klubben tillhör Västergötlands Friidrottsförbund.

Klubben fick år 2000 sitt första SM-tecken genom Jessica Rydin i F15 längd vid USM.
Jessica vann även skol-SM i längd, och sedan tidigare har även Mathias Tidqvist ett skol-SM guld i P16 spjut (1994)
I veteran-SM har Sune Person ett SM-tecken i M45 spjut år 2002

Klubbhistoria 1976 - 2001
Tingbergs AISs  25 års jubileum
2001 - 11 - 10

1 november 1976 samlades några personer för att bilda en fotbollsförening för flickor och pojkar, samt en boxnings och friidrottssektion. När det funderades över vad föreningen skulle heta landade några Duvor utanför fönstret, och namnet var beslutat.

Ordförande blev Bertil Blomqvist.

Då det saknades flickor till fotbollen försökte man ett tag låna från Nygård.

Åren gick och den 13 februari 1979 beslutades på ett extramöte om ett namnbyte, ett flertal förslag diskuterades och vilket resultatet blev vet vi idag. Namnet Tingbergs AIS godkändes av förbundet 1 juli 1979.

1981 valdes Sven Erik Karlsson till ordförande, Sten Parkås var då ordförande för boxningssektionen.

Det var också detta år friidrotten tog fart ordentligt, framför allt var det Petter och Kajsa Nilson, Elinor Andersson och Katarina Östlund som var de mest tongivande och tog en del DM medaljer redan från starten. Detta under ledning av Sten Parkås som var Tingbergs tränare under de första 10 åren. Petter var Sverigebäst i P14 100 m detta år.

Tränade gjorde man i gamla gymnastiksalen som var väldigt liten och det blev framförallt höjdhopp som gick bra att träna här. Det här visade sig på DM-tävlingen 1982 då klubben tog alla medaljerna i F14 både ute och vid inne DM. Under åren har det tagits 26 DM guld i höjd av 10 st olika Taisare.

Flest medaljer har det blivit i kula hela 67 st varav 23 guld (13 olika), tvåa höjd 59 medaljer, trea är diskus med 46 medaljer varav 19 guld, tätt följt av spjut 44 medaljer varav 15 guld.

Redan 1982 togs den första SM medaljen av Petter då han blev 3a på 60 m vid inomhus-SM i Göteborg.

1984 valdes Åke Östlund till ordförande.

Tingbergare har varit väldigt flitiga med tävlandet under alla år och en tävling som har varit återkommande under åren har varit Öresundsspelen i Helsingborg. Under de första åren var vi tillsammans med Alingsås IS och hyrde på vandrarhem. 

Klubben har även deltagit i seriematcher med ett flertal segrar.

Sedan 1985 har klubben varit med och drivit frågan om en ny idrottsplats vid Heden. Men nu efter 16 års väntan är den i stort sett bara påbörjad, 2 fotbollsplaner finns dock men om det blir någon typ av arena är svårt att säga. Det finns färdiga ritningar på ett allaktivitetshus och en arena som klubben har tagit fram.

1990 talet.

1990 deltog kommunen i ett vänortsutbyte med Nurmijärvi i Finland, 5 st var med vid detta tillfälle. 1998 och nu i år har klubben själva ordnat med träningsläger dit. Ett stort plus till Nurmijärvi kommun som har varit väldigt generösa vid dessa tillfällen.

Första riktiga träningslägret utomlands gick 1991 till Ålborg i Danmark, dit vi även åkte året därpå.

1992 blev Peter Johansson tränare, vi gick även detta år med i Sveriges militära idrottsförbund för att kunna ställa upp i triathontävlingar.

1993 kom klubbens andra SM medalj genom Mathias Tidqvist i spjut 3a på USM och guld vid Skol-SM.

1994 blev det 3 SM-medaljer i Triathon. Malin och Jenny Andersson blev 2a och 3a vid JSM,. 2a i Y jun blev en viss Björn Andersson, denne Björn är i dag Sveriges bäste triatlet.

1994 arrangerade vi tillsammans med IKB terräng-DM i Pingstalund.

1995 arrangerade vi för första gången Tingbergsloppet, en motionstävling genom Lödöse. Tävlingen blev lagd i malpåse efter fyra år dels för att den inte bar sig och ett svalt intresse från lokalbefolkningen att deltaga. 120 deltagare hade vi vart år.

1999 arrangerade vi DM på 10.000 m på Ekaråsen. Men 10.000 m simning hade varit närmare om inte Karl-Erik hade flugit fram och tillbaka på banan och skyfflat vatten

1999 hemsida på Internet

1999 var året då klubben blev Västergötlands bästa DM förening för första gången och fick en inteckning i västgötastandaret. En bedrift som bedömdes som århundrades överraskning på Västergötlands friidrottsförbunds årsmöte.

1999 ny SM medalj av Sara Ivarsson som kom 3a vid terräng-SM.

2000 talet.

Efter 24 år kom fullträffen vid ett SM genom Jessica Rydin som tar GULD i F15 längd. Jessica vinner även Skol-SM och totalt blir det 8 SM medaljer under året. En av dessa är Jessicas silver vid mångkamps-SM, vilket ledde till att klubben fick sina första landslagsuppdrag. Då blev Peter även ledare för tjejerna vid NM i mångkamp, tävlingen gick i Norge och det blev en hedrande 3e plats för Jessica.

Om det var århundradet största överraskning att vi blev bästa DM förening år 1999 så måste det väl vara årtusendets största överraskning då vi försvarade titeln även nästa år. 

2001 Nya landslagsuppdrag för klubben. Förutom Jessica och Peter blir Sara Ivarsson uttagen att springa 2000 m hinder i Finnkampen på Ullevi. Där slutar hon 3a och Sara tar även detta år silver och brons vid JSM. Jessica blev återigen SM-mästare och denna gång vid mångkamps -USM, både ute och inne..

Vi blir för tredje gången bästa DM-förening och med marginal dessutom.

2001 gör vi ordning en kastplan för diskus och slägga.

Vi kan se tillbaka på kanske det bästa året resultatmässigt sett och det är med viss stolthet jag kan säga att förutom landslagsuppdrag, SM medaljer mm fick vi också 2 Götalandsmästare i det här året genom Johanna Hedberg och Emelie Persson. Lägger man till att vi även har ett 20 tal resultat i 20 bästa statistiken i Sverige ser framtiden ljus ut och 10 resultat bland de 10 bästa (fyra tjejer).

 Slut historik.

Uppdaterad: 05 DEC 2013 19:55
Skribent: Peter Johansson

Postadress:
Tingbergs AIS - Friidrott
Jonny Kristiansson, Björkvägen 9
46372 Lödöse

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info