Hoppa till sidans innehåll

Det osynliga folket

17 JUL 2018 09:00
En M. Stjerna har skrivit boken om ”Det osynliga folket”. En boktitel som antagligen passar in på många i idrottsföreningar. De där som fixar, trixar och löser allt. De människor som bara gör så att det fungerar. Marina Åsman är sådan
  • Uppdaterad: 17 JUL 2018 09:49

Två timmar innan matchstart är hon oftast på plats och slår upp caféet. Glassgubben ska ut, toaletten ska öppnas, kaffet ska på, korven ska kokas och godiset ska fram. Ja, så här kan vi fortsätta. Att det dessutom alltid görs med ett leende ger det en dimension till. – Det är mycket som ska ordnas innan, säger Marina

Värsta tiden på året är vintern då Spinnarvallen är stängd. – Det är alltid lika härligt när våren kommer och säsongen kör igång på riktigt. Förhoppningsvis i framtiden, i och med konstgräs på gruset, kan säsongen dra igång tidigare. Trots slitet så önskar Marina fler matcher på Spinnarvallen. – Haha, ja för min del hade det gärna fått vara match varje dag.  Man skulle kunna önska att ännu fler av tolleredarna tog sig ner till Spinnarvallen när det är match. Bara för att ta en kaffe, umgås och kolla på riktigt bra fotboll. De som inte är där missar många goa kvällar.

Marina hamnade i Tollereds IF i och med hennes barn började spela fotboll. – Från början var jag "bara" en förälder som följde med till träningar och matcher. Det var Sven Gustafsson som övertalade mig för några år sedan att gå med i styrelsen och ta hand om caféet. Jag är glad att han gjorde det för det är verkligen en fantastisk förening att vara aktiv i. Både spelare stora som små, ledare, styrelse och föräldrar bidrar till en klubb med mycket familjekänsla och den goda stämningen. Tollered IF ger mig så mycket energi och många härliga minnen. 

Höjdpunkterna är många under ett år. Träningar, matcher, VM-kvällar, Allianser och festivaler ska genomföras. Hittills har det varit som mest folk under Alliansen och när föreningen visade Sveriges VM-matcher på dansbanan. Då var det hektiskt i caféet och vid grillen, många bra kunder helt enkelt. – Alla kunder är bra, från liten till stor. Dom är ju här för att kolla fotboll. Jag får ofta höra hur mysigt och fint det är uppe på Spinnarvallen. Den bästa kunden är den nöjda kunden eller kanske den som handlar mycket korv, skrattar Marina.

Under de ”normala” kvällarna när barnens träningar byts ut mot en seniorlagsmatch stannar många av dessa barn kvar och tittar. En del väljer att hjälpa Marina i caféet. –Det är kul när de vill hjälpa till och ta betalt m.m. De får en bra matematikträning. 

Och räkna får de. Även matcherna har varit välbesökta. Kanske för de fina resultaten? Eller kanske för den trevliga anläggningen? Kanske för det vänliga bemötandet i caféet? Nägra favoritspelare i respektive dam eller herrlag finns inte. Än. - Det finns oftast ingen tid till att kolla så mycket på matcherna då kunderna kommer först. De kommer allt från minut 1 till 90. Så trots spänningen på planen ser Marina alltså inte så mycket av matcherna och tur för oss andra är väl det. Vem skulle vilja gå upp till Spinnarvallen utan att få kolla på matchen?

När sedan domaren blåst i pipan för sista gången, solen sänkt sig bakom gymnastikhallen, publiken lommat hem och spelare och ledare lämnat Spinnarvallen lyser det oftast fortfarande i caféet. Samma glassgubbe ska plockas in, toaletten låsas, disken tas om hand om och caféluckan ska slås igen. Tills nästa kväll.

Skribent: Tollereds IF
E-post: This is a mailto link

 

>

 

 

Postadress:
Tollereds IF - Fotboll
Gamla Sågvägen 10
44850 Tollered

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info