Hoppa till sidans innehåll

Praktisk information


Töreboda Hästklubb är en ideell förening

Som ridande hos oss förväntas du vara införstådd i att verksamheten inte är ett företag utan en ideell förening. Det betyder att du inte bara är ”kund” hos oss utan att du i och med ditt medlemskap äger en del av klubben och därmed förväntas måna om den och ställa upp med en viss mängd ideellt arbete. Det betyder också att alla pengar som klubben får in går direkt till verksamheten. Det finns ingen ägare som gör vinst på vår verksamhet.

Horsemanship

Som lektionsryttare förväntas du ha ett gott horsemanship och ta ansvar för stall, hästar och utrustning även utöver lektionstid.

Detta innebär att du som rider på ridskolan i ordinarie ridgrupp ska vara på plats i stallet minst 20min innan lektionens start för att borsta, visitera och ta på utrustningen inför ridpasset. För elever som deltar i ridlekis och nybörjargrupp finns instruktör och stallvärdinnor på plats som kan hjälpa till.

Du förväntas också sköta om hästen ordentligt efter lektionen enligt de anvisningar som finns i stallet.

I ett gott horsemanship ingår också att alltid ha ett gott uppträdande i stallet, hjälpa andra som behöver stöd, hålla ordning, vara lugn och vänlig mot hästarna samt alltid tänka säkerhetsmässigt i all hästhantering.

Stallregler finns anslagna i stallet och alla som deltar i vår verksamhet förväntas ta del av dem och följa dem.

Säkerhet

Töreboda Hästklubb ska vara ett föredöme beträffande säker lektionsverksamhet och hästhantering. En stor del av våra rutiner, t.ex vid uppsittning och hoppning, har stor vikt för säkerheten. Du kan förvänta dig att instruktören tar ett stort ansvar för detta. Men en del saker har du som ryttare ansvar för i samband med lektionsridning:

  • Du ska bära godkänd hjälm, sko med klack och för ryttare under 19 år ska säkerhetsväst bäras vid hoppning. Säkerhetsväst rekommenderas för alla vid hoppning och uteritt.
  • Kläder får endast tas på och av när man sitter till häst om någon håller i hästen.
  • Ingenting får överräckas mellan elev och medhjälpare över sargen när eleven sitter till häst.
  • Knacka innan du går in i manegen.
  • Undvik smittospridning genom att vara försiktig med att bära samma kläder i olika stall. Vid misstanke om smitta eller sjukdom i annat stall du brukar besöka förväntar vi oss att du rengör all utrustning och tvättar alla kläder innan du kommer till oss.

Effektiva lektioner

Vi vill att tiden på våra lektioner ska utnyttjas så väl som möjligt. Du kan förvänta dig att personalen gör sitt bästa för att lektionstiden ska användas så effektivt som möjligt, men även din insats är viktig. Självklart ska vi tänka på att vi har med levande varelser att göra och att det därför inte alltid blir exakt som man har tänkt, men här finns några generella hållpunkter:

  •  Första gruppen för dagen ska vara klara att gå in i ridhuset senast 5 minuter före lektionstidens början.
  • Upp och avsittning ingår i lektionstiden. För äldre elever ligger ansvaret hos eleven att öva på uppsittning och reglering av stigläder så att lektionen kan komma igång så snabbt som möjligt. För yngre elever får föräldrar gärna följa med in och hjälpa till med förberedelserna.
  • Var rätt utrustad när du går till manegen så att lektionstid inte går åt till att leta efter spön eller ta av kläder.
  • Gör ditt bästa för att hålla en bra fördelning mellan hästarna under lektionen.
  • Var beredd och försök komma igång direkt när det är din tur om gruppen gör övningar som utförs en och en.

Föräldrars medverkan

Som förälder till en yngre ridande (ca 4-10 år) förväntas du vara delaktig i stallet och vid uppsittning och ridning till dess att barnet klarar dessa moment själv. Anledningen till detta är dels barnens säkerhet men också att det inte finns personal för att hjälpa alla med att sadla och sitta upp utan att det tar väldigt lång tid av lektionen. Ibland finns personer i stallet som hjälper till ideellt, men vi kan inte bygga verksamheten på dessa insatser.

Plats i ridgrupp och betalning

Ridavgiften betalas i förskott. Din plats i en ridgrupp är bokad när du betalat din första faktura. Därefter abonnerar du på din plats tills du meddelar oss önskemål om att sluta. Uppehåll för jul och sommarlov innebär inte att ditt ridabonnemang upphör. Om du önskar sluta rida vill vi ha din information skriftligt via e-post eller sms. Uppsägningstid är alltid 1 månad. Uppsägningstiden återbetalas ej även om du väljer att inte komma. Återstående ridtillfällen kan dock överlåtas till familjemedlemmar.

Vid långvarig skada eller sjukdom beslutar ridskolechefen om eventuell återbetalning av ridavgiften.

För att uppfylla verksamhetens mål och värna om en ekonomiskt hållbar utveckling strävar vi efter att hålla ridgrupperna så fyllda som möjligt. Det innebär att ridgrupper kan komma att splittras eller flyttas vid behov.

Avbokning/Igenridning

Observera att igenridning är en förmån som vi erbjuder i mån av plats.

För att ett missat tillfälle ska få tas igen som en igenridning så ska avbokning ha skett till ridskolans telefon, nr. 0700-909003, senast klockan 12:00 samma dag som ordinarie lektion. Avbokningar och bokningar av igenridningar kan med fördel göras via sms då vi sällan sitter vid telefonen.

Vi förbehåller oss rätten till att erbjuda max 3 igenridningar per elev och termin. All igenridning ska ske innan terminens slut. Vet man att man ska vara borta kan man rida igen i förväg. En ridlektion som inte är korrekt avbokad är förverkad.

Information

Vi gör vårt bästa för att sprida information om vad som händer på klubben och förväntar oss att du som håller dig informerad genom att läsa anslag som sätts upp i stallet samt regelbundet besöker vår hemsida: www2.idrottonline.se/TorebodaHK-Ridsport. Vi finns även på Facebook, gilla oss gärna där då mycket information även sprids där.

Särskild kallelse inför terminsstarterna skickas i regel inte ut, istället medföljer informationen fakturorna samt anslås i stallet och på hemsidan/Facebook.

Varmt välkommen som lektionsryttare hos Töreboda Hästklubb!!!

Uppdaterad: 08 NOV 2021 19:35 Skribent: Gustav Sandstedt

Stolt huvudsponsor:

Daloc_logo


Beställ klubbkläder!

Följ oss på You Tube:
YouTube-logoVi har Swish

Swish Logo

123 268 4991

Postadress:
Töreboda HK - Ridsport
Moängen Saxängen 5
54591 Töreboda

Besöksadress:
Moängen Saxängen 5
54591 Töreboda

Kontakt:
Tel: +460700909003
E-post: This is a mailto link

Se all info