Hoppa till sidans innehåll

Rutiner vid ridlektion


Så här går det till

När du kommer till stallet går du och tittar på anslagstavlan för att se vilken häst du blivit tilldelad. Ta reda på om hästen är i stallet eller redan är i ridhuset. Om den är ute kan du gå och titta på ridningen eller fixa med något annat, putsa gärna träns om du får tid över! Om hästen är inne är det dags att börja göra i ordning den. 

Detta ska du göra före ridningen:

  • Kom i tid till din lektion. Kom 20-30 min före lektionsstart så att du hinner borsta och sadla din häst i lugn och ro. Sen ankomst kan innebära att du inte hinner göra i ordning din häst i tid till lektion.
     
  • Om hästen är i stallet ska den borstas så att det inte finns risk att utrustningen skaver på grund av svettrester eller smuts. Kratsa hästens hovar och visitera hästen så den inte har några sår eller bulor. Personalen visiterar hästarna varje dag, men berätta för din ridlärare om du hittar någon skavank som ser ny ut. Kolla om hästen ska ha benskydd eller något annat speciellt (det kan vara tex. sadelgjordstunnel eller martingal). Sadla och tränsa hästen.
  • Din ridlärare ger klartecken när det är dags att gå ut från stallet. Alla i gruppen måste vara färdiga för att ni ska kunna gå.
  • Om du känner dig osäker, be om hjälp. Finns det ingen i din grupp eller i stallet som kan hjälpa till, be din instruktör hjälpa dig i ridhuset innan lektionsstart.

Detta ska du göra efter ridningen:

  • Trä grimman över huvudet, ta av tränset och sätt fast hästen i grimman. Ta sedan av sadel och ev. benskydd.
  • Borsta hästen och kolla hovarna om ni ridit ute.
  • Ta ev. på hästen ett täcke efter ridningen.
  • Kom ihåg att plocka undan borstar som du använt så att det alltid är fritt i gången, samt hänga tillbaka sadel, träns och benskydd på rätt plats. Bettet sköljer du av först i kranvatten.

Tacka hästen för ridturen och välkommen åter!

Uppdaterad: 14 SEP 2021 20:06 Skribent: Gustav Sandstedt

Stolt huvudsponsor:

Daloc_logo


Beställ klubbkläder!

Följ oss på You Tube:
YouTube-logoVi har Swish

Swish Logo

123 268 4991

Postadress:
Töreboda HK - Ridsport
Moängen Saxängen 5
54591 Töreboda

Besöksadress:
Moängen Saxängen 5
54591 Töreboda

Kontakt:
Tel: +460700909003
E-post: This is a mailto link

Se all info