Hoppa till sidans innehåll

Vad är Rytmisk Gymnastik?


Vid OS i Los Angeles 1984 utsågs Rytmisk Gymnastik till världens vackraste idrott av pressen. Rytmisk Gymnastik är en kvinnlig sportgren, där gymnasten utför sina övningar med handredskap till musik.

RG - gymnasten
En god RG - gymnast måste arbeta såväl med höger som vänster hand. Hon måste visa prov på spänst, mjukhet, variera rörelserna i tempo, utnyttja hela tävlingsytan och framföra sitt program med precision och inlevelse och samtidigt ge uttryck för musiken. Viktigt är att handredskapet inte utnyttjas som dekoration utan hålls i ständig rörelse.

Olika handredskap
Det finns fem olika handredskap och för varje redskap finns tekniska bestämmelser. Ordningsföljden på redskapen är alltid: rep, tunnband, boll, käglor och band. Gemensamt för alla redskap är att de skall vara i kontinuerlig rörelse samt harmoni med det gymnastiska och musikaliska utförandet. 
Redskapen kan hanteras så att de befinner sig i gymnastens händer, på hennes kropp, på golvet och i luften.

Tävlingsformer
I Rytmisk Gymnastik tävlar man både Individuellt, Duo/Trio och i Tupp (5 gymnaster). Den individuella gymnasten tävlar i fyra grenar och  Duo/Trio och trupperna framträder med en eller två kompositioner..

Musik och tävlingsyta
Musiken för de individuella programmen samt för Duo/Trio skall vara mellan 1.15-1.30 minuter och musiken för trupp ligger på 2.15-2.30 minuter. 
Tävlinsytan som består av heltäckningsmatta är 13x13 meter för både individuellt och trupp.

Bedömning
Rytmisk Gymnastik bedöms av två domargrupper:

  • D dvs. det tekniska värdet (Difficulty), där kontrolleras de av gymnasten och tränaren nedtecknade och på papper inlämnade svårigheterna i antal och svårighetsgrad.
  • A dvs. det artistiska värdet, där kontrolleras de av gymnasten och tränaren nedtecknade och på papper inlämnade övningar som kan ge gymnasten bonus för variationsrikedom. Dessutom kontrolleras balansen mellan höger och vänsterhandsarbetet, utnyttjande av tävlingsytan, överensstämmelse och och harmoni mellan musik och rörelse. Utförandet, helt enkelt minusavdrag för alla fel som begås i utförandet av gymnastens program.

Källa: Svenska gymnastikförbundet

 

HÄR kan du läsa mer om

Rytmisk Gymnastik

DUO 5

                    Foto: Linda Skoglund Nilsson

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:24 Skribent: Agneta Mellgren

 

 

besöksräknare 
Besökare sedan 2011-04-25

Postadress:
Torsby GF - Gymnastik
Mikaela Renhult, Oleby 475
68592 Torsby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info