Hoppa till sidans innehåll

Ungdomsverksamhet


Handbollen brukar delas in i Juniorer, A-, B-, C-, D-ungdom. Yngre ungdomar spelar i handbollsskola och för de yngsta erbjuds mjukishandboll.

Juniorer är 17-18 år

A-ungdom är 15-16 år

B-ungdom är 13-14 år

C-ungdom är 11-12 år

D-ungdom är 9-10 år  

Handbollsskola är för barn 7-8 år

Mjukhandboll är barn 4-6 år

 

Torsby IF:s handbollssektion har ambitionen att erbjuda ett lag i varje årskull från 10 år. Men allt beror på hur många ungdomar som vill spela och tillgången på tränare/ledare. 

D-ungdom har inget regelrätt seriespel utan spel sker två helger under hösten och två helger under våren, då någon av klubbarna i Värmland står som värd och vid det tillfället sker flera matcher samma dag. Lagen får anmäla sig själva till respektive sammankomst.

C-ungdom har seriespel (under våren), men även här är matcherna koncentreras till ett färre antal helger när flera matcher sker samma dag.

B- och A-ungdom spelar seriespel, oftast bara enstaka matcher vid varje tillfälle.

Varje lag har en tränare och lagledare (vilket ofta kan vara föräldrar). Tränaren ansvarar för att organisera träningarna och choacha laget på matcher. Lagledaren leder laget i alla frågor utom träningen. Lagledaren och hela laget (klubben) är också beroende av föräldrarnas medverkan i diverse praktiska uppgifter runt laget. Det gäller t.ex. körschema, kioskschema, hjälpa till vid försäljning av bingolotter mm.

 

CUPER

För samtliga åldrar arrangeras det cuper och andra tävlingar inom länet och utanför. De mest kända cuperna i Värmland är: Helton Cup i Karlstad, Inelko Cup i Forshaga, Lilla VM i Kristinehamn, Yngves Cup i Torsby.

I angränsande län brukar många åka på Kopparcupen i Falun eller Irsta Blixen i Västerås. På denna sidan finns de cuper som är sanktionerade av Svenska Handbollsförbundet.

Torsby IF betalar lagets anmälningsavgift för två cuper per handbollssäsong. Klubben bistår också med ett bidrag på 100 kr/barn för dagscup (oftast i Värmland) samt 250 kr/barn för en cup med övernattning (oftast utanför Värmland) per handbollssäsong. Ledarnas kostnader står klubben för. Det är respektive lags tränare/lagledare som anmäler laget till cuper. 

 

UNGDOMS-SM

Ungdoms-SM arrangeras för Juniorer, A-och B-ungdom. Tävlingarna administreras av Svenska Handbollsförbundet. I USM är det klubblaget som är med och tävlar mot andra klubblag i Sverige. Varje klubblag som har åldern inne kan anmäla sig till USM som spelas i fem steg = 5 helger. Det börjar med steg 1. Det 5.e och sista steget samlar Sveriges 8 bästa klubblag.

Torsby IF står för lagavgiften vid USM och ledarnas kostnader. Klubben ger också ett bidrag till boendekostnader om någon av tävlingarna sker på bortaplan. Kontakta styrelsen om situationen uppstår. De lag som vill anmäla sig till Ungdoms-SM kontaktar Ronnie Walfridsson. Anmälan till Ungdoms-SM ska vara inne i april för kommande handbollssäsong.

 

SVERIGECUPEN

I Svenska Handbollsförbundets regi arrangeras årligen två tävlingar för distriktslag. Båda dessa turneringar avgörs i Katrineholm. Sverigecupen spelas i januari och gäller för första års A-ungdom. JuniorElitcupen spelas i december och vänder sig till första års juniorer, men även yngre spelare får givetvis vara med.

Varje år sker en uttagning av 15-åringar från klubblagen för att representera Värmlands distriktslag i Sverigecupen. Detta sker genom en spelarutbildning, det året ungdomarna fyller 15 år. I Värmland kallas detta Breddläger och Värmlandsläger. Breddlägret som är vid tre tillfällen, startar i januari är öppet för alla 15-åringar som vill. Därefter tar distriktansvarig tränare och ledare ut de ungdomar som får gå vidare till Värmlandsläger. Det är nio samlingar med Värmlandslägret. Så småningom blir det ett lag med representerar Värmland i Sverigecupen.

 

Lägeravgift i samband med Bredd- och Värmlandsläger står klubben för.

Uppdaterad: 18 FEB 2013 16:14 Skribent: IngMarie Junler

Postadress:
Torsby IF - Handboll
N:a Industrigatan 11
68534 Torsby

Besöksadress:
N:a Industrigatan 11
68534 Torsby

Kontakt:
Tel: 056012515, 056012515
E-post: This is a mailto link

Se all info