Hoppa till sidans innehåll

Historik


Tranås Brottarklubbs historik

Klubben bildades i november 1936, med pälsfabrikören Alfred Rosenlöv som ordförande. Första träningslokalen var smedkammaren hos smeden Eriksson , där ett par mattbitar lades ut. Tvättvatten fick hämtas i hinkar från Svartån utanför. Den 19 januari 1937 inköptes Tranås AIF:s gamla brottarmatta jämte överdrag, enl kvitto. TAIF hade tidigare haft brottning på programmet, men lade ner brottningen 1935 Första tävlingen några medlemmar deltog i var JDM i Kalmar den 2 februari 1938.Deltagare var Allan Löf och Allan Adolfsson i fjädervikt och
Per-Olof Lind och Sigge Davidsson i mellanvikt. Bäst klarade sig Sigge, han vann två matcher. Adolfsson fick armbågen ur led. Den 11/6 1938 fick TBK 50:- från Svenska Gymnastik och Idrottsföreningarnas Riksförbund, utgörande beviljat anslag för idrottslig verksamhet (ej för material). I november 1938 hade TBK sin första klubbmatch hemma i Tennishallen mot Mjölby och lyckades vinna med 11-10 inför en entuiastisk publik.  Till den 5 och 6 augusti hade TBK från Landfiskalen fått tillståndsbevis att anordna nöjestillställning i Gripenbergs Folketspark. Klubben var tvungna att ha tre ordningsvakter. Stämpelavgiften för tillståndet var 2:50:-. 1939 var det seriematcher mot Norrahammar och Forserum, det blev vinster i både hemma och bortamatcherna.

 
___________________________________________


1940-1950
1940 får klubben träningslokal i Södra skolan. Det är första gången hela mattan (5x5 m) fick plats på golvet. Tvätt i källaren, men dock varmvatten från ett byk-kar som fick skötas av medlemmarna. Det året stod Tranås som värd för JDM i tungvikt och fjäder. John Blixt kom 3:a i fjäder. Under 1941 deltog TBK i 10 klubbmatcher, samkretsmästerskap och DM. 1942 Den första hemmatävlingen 1942 var JDM den 25 januari. Det var en kall vinter. Tävlingsdagen var det minus 34 grader ute, i hallen var det 0 grader. Vid mattan var det + 6, och vid ingången jämte kaminerna där man satt och sålde biljetter, blev man nästan stekt. Det tävlades i fjäder, welter och lätt tungvikt. Distriktsmästare i fjädervikt blev hemmabrottaren Allan Löf, i welter Tord Svensson från Sävsjö och i lätt tungvikt Egon Jonsson från Växjö. I JSM var Tranåsbrottare med för första gången, Bl.a. mötte Allan Löf Helge Lindgren från Klippan. Allan ledde matchen men fick ge upp på grund av skada efter 12 minuter. Tranås blev tvåa i Fyrstadsbrottningarna efter Högsby. 1943 deltog TBK med ett lag i korpfotbollen och gjorde, enligt tidningen en strong insats och blev tvåa i serien. Vid årsskiftet 1943-44 fick klubben flytta från Södra skolan till källaren i Folkets Hus. 14-15 april 1945 var det nationell tävling i Tennishallen med Kurt Petersén, Lars Månsson, ``Preven`` Svedberg och Acke Grönberg med flera. Mattdomare var Erik Söderlund, då en av Sveriges bästa tränare. Det var fullsatt i hallen båda dagarna. 1946 ägde DM rum i Tennishallen, Johnn Blixt vann fjädervikten. 1949, den 20 mars ordnades en klubmatch mot Västervik i Vimmerby, som skulle bilda brottarklubb. Där blev Bertil Lindqvist skadad så oturligt skadad att han avled på Jönköpings lasarett ett par dagar efteråt. Tragiskt, men det var ingen ojusthet som föranledde olycksfallet. 1952 var rikstränaren Robert Oksa hos TBK ett par dagar. 1952 fick klubben äntligen efter flera år i kappsäck en ny träningslokal i Ekmansberg på 42 kvm. Duchrum med varmt vatten och kallt vatten samt toalett fanns också. Var det den nya träningslokalens förtjänst att Åke Gustavsson 1953 blev svensk Juniormästare i fjäder som gick i Stockholm. Detta var TBK:s första SM-medalj. TBK har varit med i alla fyrstadstävlingar utom vid ett tillfälle sedan 1941 och 1954 var det dags att arrangera för första gången. Norrköping segrade och TBK kom tvåa före Sävsjö och Motala. Under 50-talet var det unikt nog sex bröder Borg som tävlade för TBK. Det var Evert, Alvar, Enar, Stig, Henrik och Sune. Bröderna blev vid ett tillfälle uppmärksammade av tidningen Expressen.

 
___________________________________________


1960

1960 var det dags att åka till Olofström för fyrstadstävlingar. Tranås kom tvåa efter hemmaklubben, men före Viskafors och Sibbhult. 1963 kom ungdoms och pojktävlingarna igång på allvar i olika vikt och åldersklasser. Det var tävlingarna där TBK hade flera deltagare med från början och alltjämt har. 1963 blev idrottshallen färdig och den första september 1964 flyttade TBK dit. Under säsongen 1964-65 hade TBK 12 fritidsgrupper i brottning och tre i tyngdlyftning. 730 matcher avverkades. Tom Gustavsson fick inteckning i bältesspännaren på 39 poäng. 1965 segrade TBK i ungdomsfyrstads I Ungdoms-DM den 5 december 1965 vann Morgan Fried ett av de fyra DM-tecken klubben erövrade. TBKvinner seriebrottningens div. 3 och avancerade till tvåan, men tackade nej med argumentet att det blev för dyra och långa resor. 1969 blev ett mellanår men ändå tog klubben två JDM-guld i grek-romersk stil och två i fri stil. Evert Borg blev omvald som ordförande. Fem år under senare delen av 60-talet var TBK tillsammans med OK Illern arrangörer av midsommarfesten i Hätte vilket gav ett bra tillskott i kassan.

 
___________________________________________


1970

Åren 1970-76 är det full aktivitet på knatte och ungdomsbrottningen, något lugnare på seniorsidan. Det var lite svårt med träningstider. Men 1975 segrade TBK i Fyrstads som gick i Mjölby. Det blev seger i Fyrstads även 1976. Det arrangerades 40-årsjubileum på pensionat Ekliden. Förtjänsttecken och diplom delades ut till brottare och ledare. 1978 etablerade TBK en träningsfilial i bostadsområdet Storeryd. Förutom pojkar tränade där även ett par flickor. Säsongen 1978-79 var det ett 60 tal som tränade och de flesta var med i någon tävling. 1979 stod TBK värd för pojk och ungdoms-DM. 150 deltagare från ett 15 tal klubbar i Småland och Blekinge deltog i inte mindre än 26 viktklasser.

 
___________________________________________


1980

1-6 augusti 1980 går Ungdoms-VM i Stockholm, TBK:s Kari Ojala deltar i 38 kg klassen. Han mötte Jay Sing från Indien och Louis Leslie från Panama, det blev förlust i båda matcherna. Kari blev sedan i november samma år 3:a i Ungdoms-SM fri stil i 40kg klassen. Den 11-15 januari 1982 hade landslaget under ledning av Leo Honkala träningsläger i Tranås. Lägret avslutades med en uppvisningsgala i idrottshuset inför ca 700 åskådare. Sedan dess har klubben stått värd för åtskilliga träningsläger, både regionalt och för hela riket. Seniorlandslag, ungdoms och juniorlandslag samt även damlandslag. Den 26 januari 1984 arrangerade klubben en landskamp i Idrottshuset mellan Sverige – Polen. Sverige segrade med 8-2. 1986 var det 50-årsjubileum. I och med jubileumsåret så arrangerade klubben Ungdoms-SM i fri stil.

 

___________________________________________


1990

1990 stod klubben värd för nordiskt mästerskap för kvinnor och 1992 arrangerades nordiskt juniormästerskap för herrar. 1992 arrangerades också en landskamp mellan Sverige och USA i Folkets Park, vilket blev en succé inför ca 700 åskådare. En del gäster kunde samtidigt som de såg på brottning också avnjuta en smaklig måltid, ett nytt grepp inom brottningen. Sverige vann landskampen med 6-4. TBK:s Cesar Kroge skördade stora framgångar på brottarmattan. På meritlistan finns bl.a: svensk Ungdomsmästare, svensk juniormästare, silver på ungdoms-VM, silver på junior EM, Nordisk juniormästare. Ceasar är naturligtvis TBK:s bäste brottare genom tiderna. Numera bor Ceasar i Göteborg och tävlar för Örgryte IS. 1995 tog Martin Strandberg brons vid Ungdoms-SM fri stil i Kolsva. 1996 fick klubben äntligen en egen träningslokal efter många år i junkaremålsskolan. Och den nya lokalen är Folkets Hus (f.d. Centrumbiografen). Och lokalen har verkligen blivit ett uppsving för verksamheten. Man har kunnat utökat träningsgrupperna och därmed breddat verksamheten. 1997 var TBK uppe i C-fyrstads men motståndet blev alldeles för tufft och TBK slutade sist i gruppen. I februari 1999 arrangerade TBK åter igen en landskamp mellan Sverige och USA.  Och även denna gång var arenan Folkets Park. Ca 1000 åskådare kom till landskampen. Världens Starkaste Man, Magnus Samuelsson fanns på plats och hade en uppvisningsshov. Ceasar Kroge gjorde A-landslagsdebut i hemstaden. Landskampen vanns av Sverige med  23-10. Säsongen 1998-99 vann TBK:s knattar och pojkar den sammanlagda lagtävlingen i Smålandsserien.

___________________________________________


2000

2001 arrangerade Tranås BK tilsammans med Huskvarna AIK ungdoms-SM, grekisk-romersk stil. Tävlingen ägde rum i Huskvarna sporthall.

Uppdaterad: 06 SEP 2008 12:47 Skribent: Leif Strandberg
Nästa styrelsemöte
- -
 
 
 
 

Postadress:
Tranås BK - Brottning
Hjälmarydsvägen 1
57338 Tranås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: tranasbrottarklubb@t...

Se all info