Hoppa till sidans innehåll

Tranåsspelare gräver guld på Cypern!

18 DEC 2018 21:12
Cyprus Youth International som startade på Luciadagen samlade deltagare från många länder. Marion Lawrence från Tranås deltog i U15 i klasserna singel, mixed med Eyal Hochman från Israel och i dubbel tillsammans med kompisen Elin Öhling från Örebro.
  • Skapad: 18 DEC 2018 21:12

Tävlingen hölls i University of Cyprus Sports Centre i Nicosia och samlade deltagare från Bulgarien, Cypern, Egypten, Grekland, Indien, Israel, Italien, Ryssland, Sverige, Tyskland och Ungern. Marion Lawrence från Tranås Bmk deltog i U15 där hon ställde upp i singel, i mixed tillsammans med Eyal Hochman från Israel och i dubbel tillsammans med kompisen Elin Öhling från Örebro Badmintonklubb.

En internationell tävling av det här slaget är lite annorlunda gentemot tävlingarna på hemmaplan. Alla matcher hade domare som introducerade spelarna för publiken och dömde matcherna på engelska och i genomsnitt så spelades två-tre matcher per dag med långa uppehåll. Detta är inte lika fysiskt krävande som svenska tävlingar där det kan bli 7-8 matcher på en dag men samtidigt är det nödvändigt att vara mentalt redo för spel när det väl gäller.

Marion vann sin första singel relativt enkelt mot en grekisk spelare och fick sen möta den bästa cypriotiska spelaren som var andraseedad i tävlingen. Marion drog ifrån till en början men tappade tyvärr sitt övertag, delvis i frustration över att den cypriotiske landslagstränaren började coacha sin spelare under pågående spel. Detta är inte tillåtet i Sverige men tydligen ok på Cypern. Marion förlorade även andra set även om det var mycket jämnt och bra spel. Marion gick vidare till slutspelet som pooltvåa men pga en lite oturlig lottning så fick hon på fredagen möta Elin som vunnit sin pool. Det blev en hård och tuff match där Marion vann första set. Elin är dock en riktig kämpe som aldrig ger sig så hon kom tillbaka och vann de två sista seten och  säkrade därmed avancemanget. Tjejerna tyckte att det var jobbigt att få möta varandra tidigt i turneringen när de åkt så långt för att tävla men efter att ha tröstat varandra tog de nya tag. Marion tog sig an jobbet som coach och stöttade Elin som sen tog sig ända till semifinal där hon till slut fick ge sig mot förstaseedade Sofia Bychkova från Ryssland. Hon tappade inte många poäng i turneringen men Elin blev den spelare som bjöd henne allra mest motstånd. Hon förlorade till slut med siffrorna 19-21, 19-21 men det var en jättefin insats och ett brons i singel ska hon vara stolt över.

De första mixedmatcherna på fredagen vann både Marion och Elin men även här var lottningen lite tråkig då de återigen ställdes mot varandra i den andra matchen. Denna gång fick Marion och hennes israeliske partner överhanden och slog Elin och hennes cypriotiske partner i två set. Marion och Eyal fick sen i semifinalen möta det ryska paret som var förstaseedat. Det blev en alltför tuff utmaning. Ryssarna vann med klara 21-9 21-9 men det blev en hel del underhållande dueller ändå. När det senare drog ihop sig till finalspel fick vi se att ryssarna bara ställt upp i Mixed i U15 och övriga klasser i U17 där de tog sig ända till finalerna. Med vetskap om det kändes det naturligt att tävlingen tog slut där och i och med det hade även Marion säkrat ett brons.

På lördagen startade så dubbelturneringen för tjejernas del. De hade blivit tredjeseedade och fick därför stå över första omgången och hoppa rakt in i kvartsfinalen. Där fick de möta ett cypriotiskt par som de besegrade 21-13, 21-13. I semifinalen väntade sen det förstaseedade paret från Grekland. Det lilla vi sett av dem i förväg gjorde att åtminstone vi som satt bakom banan var ordentligt nervösa men Elin och Marion bestämde sig innan match att de skulle släppa alla måsten och bara ha kul! Det var uppenbarligen ett framgångsrecept för de satte ordentlig fart och hård press på grekiskorna som dock lyckades vinna första set med 23-21. Marion och Elin var ändå nöjda med det samtidigt som motståndarna såg ut som de kommit undan med blotta förskräckelsen. Den stämningen höll i sig och tjejerna ökade tempot ytterligare och vann sen de två följande seten med 21-18 och 21-16. Söndagens final mot ryskt motstånd blev sen en uppvisning där tjejerna spelade med stort självförtroende och vann med 21-10 21-10.

Som förälder och ledare är jag oerhört glad och stolt över att tjejerna fick så stor utdelning av allt hårt arbete de lägger ner och som svensk är det lite häftigt att de två svenskor som var där fick stå på pallen i tre av tre möjliga prisutdelningar! En annan lärdom Inför kommande tävlingar är att vi kanske behöver byta ut pastasalladen mot souvlaki då det uppenbarligen fungerar perfekt som matchbränsle 😊

Skribent: Oliver Lawrence
Epost: Adressen Gömd

Stöd Tranås Badmintonklubb när du handlar på nätet

Postadress:
Tranås BMK - Badminton
Jesper Lundberg, Brinkgatan 37
57342 Tranås

Besöksadress:
Sportvägen 1
57336 Tranås

Kontakt:
Tel: 0703647640, 0706928157
E-post: This is a mailto link

Se all info