Hoppa till sidans innehåll

Foto-film policy


POLICY FÖR FOTOGRAFERING/FILMNING SAMT PUBLICERING

I föreningens verksamheter finns det ibland önskemål från vårdnadshavare att få fotografera och filma. Idag kan fotomaterial lätt spridas på ett okontrollerat sätt via bloggar, Facebook med mera. Publiceringar av bilder på barn ska alltid hanteras med försiktighet. Att bilder på barn i vår verksamhet sprids på detta sätt kan vara helt oskyldigt, men det kan få konsekvenser som Trelleborgs Konståkningsklubb inte kan medverka till, till exempel att barn med skyddad identitet syns på bilder. Barn, ungdomar och vuxna ska kunna vara aktiva inom konståkning utan att riskera att utsättas för någon form av kränkande behandling. Att fotograferas och riskera att det sprids i exempelvis sociala medier kan vara en kränkande handling och utsätta barn, ungdomar och vuxna som lever med skyddad identitet för fara.

Reglerna kring bildpublicering på internet ändrades i och med EU:s nya dataskyddsförordning GDPR som trädde i kraft den 25 maj 2018. De nya reglerna innebär att även bilder och filmer där enskilda människor kan identifieras utgör en personuppgiftshandling som ska följa förordningens krav. Vårdnadshavare som vill lägga ut bilder på internet måste därför ha hämtat in ett samtycke från andra barns vårdnadshavare innan bilder och filmer kan/får publiceras.

För att kunna hantera den här frågan på ett ansvarsfullt sätt så har vi i styrelsen i Trelleborgs Konståkningsklubb bestämt följande för vår verksamhet:

• Det är tillåtet för vårdnadshavare att fotografera/filma sitt eget barn på träning, tävling eller uppvisning, då det inte råder något filmnings eller fotoförbud i Sverige.

• Tänk på att om du som vårdnadshavare vill publicera bilder/filmer på internet där det finns andra barn som syns i bild skall du ha samtycke från vårdnadshavaren/-arna till detta/dessa barn.

Föreningen kan fotografera/filma från verksamheten samt publicera i marknads-föringssyfte med stöd av sk intresseavvägning, samtycke eller avtal (dvs de tre rättsliga grunder som kan åberopas vid bildpublicering i enlighet med GDPR). Situationer där en intresseavvägning kan vara tillämplig är t ex tävlings-arrangemang, uppvisningar och träningar. Föreningen kommer i dessa fall att tydligt informera om fotograferingen samt vem som ska kontaktas om någon av deltagarna inte vill synas/medverka. Inom konståkningsrörelsen eftersträvas samtycke för vårdnadshavare för fotografering och/eller filmning av barn och ungdomar under 16 år.

Vi hoppas på förståelse för vårt ställningstagande som grundar sig på respekten för det enskilda barnet och dess familj. Vid frågor; kontakta kansliet eller styrelsen: This is a mailto link

Policy som PDF

Uppdaterad: 14 OKT 2020 18:03 Skribent: Pia Egyptson
E-post: This is a mailto link

 

VÅRA SPONSORER

 
elservice_logga

 

 

  

  
 
 
 
 
 
 
 sponsorhuset_trekk_2016

 

 

 

 

Postadress:
Trelleborgs KK - Konståkning
Söderslätthallen, Klörupsvägen 48
23156 Trelleborg

Besöksadress:
Söderslättshallen, Klörupsvägen 48
23156 Trelleborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansli@trelleborgsko...

Se all info