Hoppa till sidans innehåll

Vi har pratat med Jan Karlsson TAKs stora fristilare

02 MAJ 2013 13:50
Trollhättan är ett klassiskt fristilsfäste i brottar-Sverige och TAK:s Jan Karlsson var den senaste svensken att ta olympisk fristilsmedalj när han erövrade silver i München 1972. Sedan dess har det varit tunnsått med blågula framgångar.
  • Skapad: 02 MAJ 2013 13:50

- Jag var landslagstränare efter att jag slutade som aktiv och vi hade ett bra fristilsgäng på gång. Men det märktes att brottningsförbundet hellre satsade på den grekisk-romerska stilen, förmodligen eftersom den internationella konkurrensen inte är lika tuff och att det är lättare att ta medaljer, säger den i dag 67-årige Jan Karlsson.

Sakta men säkert har intresset för fristilen ändå börjat återvända. Jan Karlsson tror att huvudorsaken är den kritik som den grekisk-romerska brottningen fått under flera OS för att det händer för lite i matcherna. I framtiden kanske bara fristilen, där grepp med hela kroppen är tillåtna, kommer att finnas kvar på det olympiska programmet.

- Genom att tjejerna bara brottas fristil har den fått större spridning i landet. Sedan har vi fått brottare med invandrarbakgrund som är uppvuxna med fristilen vilket naturligtvis är bra för sporten, menar Jan Karlsson.

 Själv tog han mellan 1964 och 1983 fantastiska 19 raka SM-guld i fristil men också nio SM-guld i grekisk-romersk stil. Internationellt erövrade Jan Karlsson totalt tio medaljer varav fem i vardera stilarna. Än så länge finns ingen arvtagare i sikte.

Skribent: Peter Fredriksson

VÅRA SPONSORER

trestad laser

butlers

citybingo_logo

thn energi

bjorndalens_elektriska

Lidstormsbilsjuntorpstruck

HGB

first hotell kung oscar

 

 

Facebook

Postadress:
Trollhättans AK - Brottning
Granngårdens motion, Lantmannavägen 92
46163 Trollhättan

Kontakt:
Tel: 0520496463
Fax: 052037290
E-post: This is a mailto link

Se all info

Facebook