Hoppa till sidans innehåll

Generell information om tävlingar, musik och liknande


 

Här har vi gjort ett försök till att samla information om diverse företeelser som förekommer inom konståkningsvärlden. Det är inte tänkt som någon uttömmande och allsmäktig sanning, utan mer som en liten vägledning till vad man kan stöta på och vad man som åkare och förälder kan tänka på under tiden som man utvecklas i sin åkning.

Test

Svenska Konståkningsförbundet (SKF) har ett testsystem som innebär att man med jämna mellanrum, inför domare, får visa upp sina färdigheter och framsteg och på så sätt klassificeras enligt ett och samma system över hela landet. Testet består av två delar, Basic och Fri. Inom Basic (som behandlar just baskunskaperna såsom steg, bågar, skär och liknande) finns fem nivåer, Grund - Test 4 och inom Fri (hopp, priuetter, kombinationer) finns sju, Grund - Test 6. Vilken nivå av test man klarat avgör sedan i vilka klasser man tävlar under säsongen. Man behöver dock inte test för att få tävla, det finns under säsongen alltid tävlingar som vänder sig till åkare som ännu inte kommit så långt i sin åkning. Tränare och styrelse håller koll när det anordnas tester och bedömer som regel också vilka åkare som är mogna för att testa in eller upp. För att få testa krävs att man har Licens, mer om det nedan.

Tävlingar

Under säsongen (September till Mars ungefär) får föreningen kontinuerligt inbjudningar till tävlingar runt om i distriktet och landet. Dessa inbjudningar utvärderas av styrelse och tränare och på samma sätt som med testen bedömer tränarna vilka tävlingar som är passande för vilka åkare. Åkarna blir tillfrågade och ska också då få reda på när de måste lämna svar. Har inte svar lämnats betecknas det som att man inte är intresserad och anmälan uteblir. Detta är mycket viktigt att notera. Det finns ett sista anmälningsdatum och anmälan är bindande. KKTV arrangerar ju ett par tävlingar själva och för att all organisation skall fungera är det viktigt att tiderna hålls.

En tävling kostar som regel mellan 300-600:- beroende på dess omfattning. KKTV betalar vissa startavgift per åkare och säsong, vad som gäller står i vår verksamhetsplan. De tävlingar som ska betalas av åkaren betalas till KKTV, som sedan betalar in avgiften och debiterar sedan åkaren. Det följer alltid med en tränare på tävlingarna för att hjälpa åkarna tillrätta och ge dem stöd, uppmuntran och tips under tävlingen. Här är det självfallet bra om åkare, tränare och föräldrar pratar sig samman före tävlingen för att smidigt lösa praktiska detaljer som samåkning och liknande.

Tänk på att det är nyttigt för din utveckling som åkare att tävla! Rutinen är viktig att ha och en källa till ständig förbättring både mentalt och fysiskt.

Musik och Program

För att ha ett program att tävla med behövs två saker; musik och koreografi. Hur lång musiken skall vara beror på i vilken klass du tävlar, likaså om du behöver även ett kortprogram. Hör med din tränare vad som gäller just för dig om du är osäker. Varifrån får man då musiken, programmet och koreografin? Det här är en av de viktigaste frågorna inom konståkningen innan man kommit igång in i ruljansen och en grundläggande princip är att man måste vara aktiv själv här. Tränaren kommer säkert att påpeka när ett program börjar behövas och då måste man hitta en musik som passar åkaren och som hon/han trivs med. Ofta finns "begagnad" musik att ta över från äldre åkare i klubben, men den kommer tyvärr inte av sig själv, fråga tränare, andra åkare, styrelse, alltid finns det någon som känner till någon som... Finns inget eller man helt enkelt vill ha ny musik går det självfallet också att ordna. Även här kan de mer erfarna krafterna i föreningen hjälpa till med kontakter. Musik kostar. 100:- per minut musik är inte oskäligt för ett begagnat stycke. Åkaren du köper det av har i sin tur betalat en gång i tiden.

Uppbyggnaden av programmet är sedan inget man kan ta för givet kan göras under ordinarie träningstid. Orsaken till det är att det kräver fullständig uppmärksamhet från tränaren varvid övriga i träningsgruppen då inte får den aktiva träning som även de är berättigade till. Ibland kan det falla sig så att fler tränare på isen kan samsas om grupperna om närvaron är låg och då kan programskapande ske, men det är inget man alltså kan räkna med. Tränaren är självfallet den som känner åkaren och dess kompetens och begränsingar bäst så om tränaren har tid och möjlighet är det naturligtvis en bra kombination. Ta kontakt med tränare och styrelse för att boka "privat" tid på isen, enkom för programskapande. Åter igen, inom föreningen finns gott om kontakter med proffesionella programmakare som också kan engageras. Även denna del av programmet kostar pengar. En generell prislapp är omöjlig att sätta, det avgörs av programmets längd, åkaren kompetens och tränarens status.

För åkare som ännu inte testat in anordnas sk "slinga-tävlingar", dvs tävlingar med lägre krav och där alla åkare från samma klubb kan åka till samma musik och enligt samma program. Dessa program brukar som regel klubben stå till tjänst med och öva på under träningstid då de är av en helt annan karaktär.

Licens

Som sagt ovan måste man ha en licens för att få testa. Denna licens krävs även sedan vid tävlingar som klassificeras efter SKF:s testsystem. KKTV sköter den administrativa biten av allt detta och åkaren får ett licenskort som bevis. Licensen kostar 270 kr per säsong beroende på vilken nivå åkaren befinner sig.

och till sist...

Sammandrag

Med jämna mellanrum hör ni säkert i ishallen att åkare är på "sammandrag" i helgen. Vad handlar detta om? Varför är inte jag med? Jo, sammandragen är Västergötlands Konståkningsförbunds elitsatsning i distriktet. En gång om året i början på säsongen får åkare testa in i den här satsningen efter uppgjorda kriterier för olika nivåer av kompetens. Klarar man det får man vara med på sammandragen (i olika omfattning beroende på inom vilken nivå man är med) och träna med andra åkare inom distriktet under säsongen. Sammanhållning och utveckling är ledorden och det är väldigt uppskattat. Det är väl definitivt något att satsa på att komma med på?!

 

en sak till bara:

För- och eftersäsong (och lite läger)

När säsongen är slut brukar KKTV leta efter extra istid runt om i trakterna för att ge de åkare som vill hålla igång under sommaren chans till det. Det är inte gott om öppna ishallar så som regel brukar dessa extra tider erbjudas i första hand till de högre träningsgrupperna. De senaste åren har vi varit i bland annat Kungälv och Skara.

En annan chans att hålla igång sitt åkande, träffa andra åkare och utvecklas är att åka på sommarläger. Det finns gott om läger att åka på, populärast i TKF har under de senare åren varit VKF:s eget i Lidköping samt Lysekils och Stenungsundslägret. Så fort inbjudningarna kommer hänger vi upp dem på tavlan. Läger bör du INTE missa! :)

Uppdaterad: 04 APR 2017 16:22GKN

 

ARV_logo_RGB

 

Jamlik_ishall_logo

untitled

 

blomsterhallen

Sjuntorps truck och maskin

Postadress:
KK Trollhättan-Vänersborg - Konståkning
Maria Johansson, Skoftebygatan 12
46154 Trollhättan

Kontakt:
Tel: 052070405, 0703562549
E-post: This is a mailto link

Se all info