Hoppa till sidans innehåll

Cykellicens -Tävlingslicens


Svenska cykelförbundet har infört ett nytt system för licenshanteringen 2016, följ instruktionerna i länk: http://scf.se/forbundet/tavlingsverksamhet/tavlingslicens-chip-och-forsakringar/ för att ansöka om licens. Lite längre ned finns det också beskrivet...

Om ni inte lyckas skapa ett konto på swecyclingonline.se så beror det med största sannolikhet på att den e-mailadress som finns registrerad i IdrottOnline är felaktig. Kontakta i sådana fall Trosabygdens OK´s kassör: This is a mailto link  alt. This is a mailto link så hjälper vi dig att uppdatera din e-mailadress

Betalning görs via det BankGiro-nummer som står angivet i instruktionerna: http://scf.se/forbundet/tavlingsverksamhet/tavlingslicens-chip-och-forsakringar/

De som är bidrag-ersättningsberättigade (ungdomar upp t o m 20 år) kan sedan söka ersättning för licensen genom att fylla i mallen för  ersättning av anmälningsavgift
Här finns också  Bidrag startavgift och bränsle

 

Ansök om licens

  1. Gå till www.swecyclingonline.se, logga in uppe i det högra hörnet med den epostadress som är registrerad i föreningens medlemsregister samt välj idrott CYKEL. Om du får ett meddelande om att användaren hittas inte, kontakta först din förening och be dem att se över dina uppgifter i IdrottOnline.
  2. Klicka på ”Jag har glömt mitt lösenord/Jag är ny användare” (om du inte redan har ett lösenord)
  3. Du får ett aktiveringsmejl med instruktioner att följa (kan hamna i skräpkorgen) för att skapa ett eget lösenord. Får du upp ett meddelande om att din epost används av fler användare, gör så här.
  4. Gå tillbaka till inloggningsvyn och logga in med dina nya inloggningsuppgifter. Nu ser du en ikon med ditt namn längst upp till höger på skärmen. Klicka på namnet och välj ”Licenser”.
  5. Får du upp ett meddelande om att det saknas ett UCI-ID? Följ då instruktionerna här.
  6. Ska du tävla internationellt behöver du också beställa ett fysiskt licenskort och komplettera med foto. Du ska också skriva ut ett utlandstillstånd, som ligger som utskrivbar pdf i din profil. Licenskortet skickas till din hemadress. Det tar cirka fem arbetsdagar efter att licensen aktiverats.
  7. Behöver du licensen direkt ska du betala med kort! Med kortbetalning aktiveras licensen omgående. Vid fakturabetalning godkänns licensen någon dag efter att faktura har registrerats som betald. Fakturan skickas från Alektum via e-post. (kolla även i din skräpkorg)

Varför tävlingslicens?

En tävlingslicens är en ID-handling som berättigar dig att delta på tävlingar sanktionerade av SCF och UCI. Med licensen följer även en försäkring.

Försäkringen innebär att cyklisten försäkrad i sitt idrottsutövande både under tävling och träning nationellt och internationellt samt vid resor till och från sina cykelaktiviteter. Vid vissa sanktionerade tävlingar går det att lösa engångslicens till vissa klasser (Ungdom 11–16 år, Sport 17 år + och Elitmotion), förutsatt att man är medlem i en SCF-ansluten förening. Läs mer om idrottsförsäkringar här.

Genom att vara licensierad ställer du upp på tävling i enlighet med det regelverk som finns för cykelsporten (SCF, UCI, RF). Regelverket för cykelsporten har till syfte att skapa lika förutsättningar mellan utövande individer samt göra tävlandet så säkert som möjligt.

Nya avgifter 2019 – Gratis för barn under 11 år!

Vi vill få fler barn och ungdomar att vilja prova på att tävla, få fler barn att testa nybörjarklass. Därför har vi tagit bort licensavgiften helt för barn under 11 år. För ungdomar upp till 15 år förblir avgiften oförändrad, övriga får en högre avgift 2019 med anledning av högre försäkringspremier.

Licensavgiften varierar beroende på licenstyp. Här hittar du licenstyper och priser gällande licens 2019. För internationella tävlingar krävs uppvisande av ett fysiskt licenskort som du beställer i samband med licensansökan. Kortet kostar 100 kronor och inkluderar ett utlandstillstånd giltigt hela kalenderåret för hela världen.

Engångslicenser (information till tävlingsarrangören). 


Chip/transponder

SWE Cup och SM-arrangemang i mountainbike, landsväg och cykelcross genomförs med personlig transponder som monteras på cykeln. Transpondern heter ProChip Flex och är en leasingtransponder som säljs online av NGH Trading & Consulting AB, MyLaps. Mer information här.


Försäkringar

Alla som är engagerade inom cykelsporten har ett eget ansvar att kontrollera hur de är försäkrade.

Vi har sammanställt information om innehållet i de försäkringar som ingår i SCF medlemskap. Informationen är riktad till dig som är tävlingsarrangör, styrelsemedlem i förening, tävlingsaktiv eller förälder. Observera att grundförsäkringens del om olycksfall inte avser tävlingsaktiva idrottsutövare, de blir försäkrade genom licensförsäkringen. Läs mer här om försäkringar.

 

Tävlingsklasser:

Landsväg
Herrar
P10-12 (Pojkar 10-12 år)
Rätt att deltaga i klass P10-12 har cyklist som under kalenderåret fyller 10-12 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

P13-14 (Pojkar 13-14 år)
Rätt att deltaga i klass P13-14 har cyklist som under kalenderåret fyller 13-14 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

P15-16 (Pojkar 15-16 år)
Rätt att deltaga i klass P15-16 har cyklist som under kalenderåret fyller 15-16 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

J (Juniorer)
Rätt att deltaga i klass J har cyklist som under kalenderåret fyller 17-18 år och innehar Juniorlicens.

Sen (Seniorer)
Rätt att deltaga i klass Sen har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 19 år och innehar U23-, Elit eller Veteranlicens.

U23 (Under 23)
Rätt att deltaga i klass U23 har cyklist som innehar U23-licens.

Elit (Elit)
Rätt att deltaga i klass Elit har cyklist som innehar Elit- eller U23-licens.

H30 (Herrar 30 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass H30 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 30 år och innehar Veteranlicens.

H40 (Herrar 40 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass H40 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 40 år och innehar Veteranlicens.

H50 (Herrar 50 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass H50 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 50 år och innehar Veteranlicens.

H55 (Herrar 55 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass H55 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 55 år och innehar Veteranlicens.

H60 (Herrar 60 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass H60 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 60 år och innehar Veteranlicens.

H65 (Herrar 65 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass H65 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 65 år och innehar Veteranlicens.

H70 (Herrar 70 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass H70 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 70 år och innehar Veteranlicens.

H75 (Herrar 75 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass H75 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 75 år och innehar Veteranlicens.

HSport (Herrar 15 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass HSport har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 15 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

Elitmotion Herrar
Rätt att deltaga i klass Elitmotion Herrar har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 15 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

Ungdom Sport (Pojkar och Flickor 11-14 år)
Rätt att deltaga i klass Ungdom Sport har cyklist som under kalenderåret fyller 11-14 år och innehar tävlingslicens, PU eller FU, eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

Nyb (Pojkar Nybörjare 6-10 år)
Rätt att deltaga i klass Nyb har pojkar som under kalenderåret fyller 6-10 år. Innehav av tävlingslicens är inget krav. Cyklister som under året fyller 10 år och har löst årslicens får ej delta i nybörjarklass.

Damer
F10-12 (Flickor 10-12 år)
Rätt att deltaga i klass F10-12 har cyklist som under kalenderåret fyller 10-12 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

F13-14 (Flickor 13-14 år)
Rätt att deltaga i klass F13-14 har cyklist som under kalenderåret fyller 13-14 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

F15-16 (Flickor 15-16 år)
Rätt att deltaga i klass F15-16 har cyklist som under kalenderåret fyller 15-16 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

DamJ (Damjuniorer)
Rätt att deltaga i klass DamJ har cyklist som under kalenderåret fyller 17-18 år och innehar Juniorlicens.

DamE (Damer Elit)
Rätt att deltaga i klass DamE har cyklist som innehar DamElitlicens eller Veteranlicens.

D30 (Damer 30 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass D30 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 30 år och innehar Veteranlicens.

D40 (Damer 40 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass D40 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 40 år och innehar Veteranlicens.

D50 (Damer 50 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass D50 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 50 år och innehar Veteranlicens.

D60 (Damer 60 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass D60 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 60 år och innehar Veteranlicens.

DSport (Damer 15 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass DSport har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 15 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

Elitmotion Damer
Rätt att deltaga i klass Elitmotion Damer har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 15 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

Ungdom Sport (Pojkar och Flickor 11-14 år)
Rätt att deltaga i klass Ungdom Sport har cyklist som under kalenderåret fyller 11-14 år och innehar tävlingslicens, PU eller FU, eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

Nyb (Flickor Nybörjare 6-10 år)
Rätt att deltaga i klass Nyb har flickor som under kalenderåret fyller 6-10 år. Innehav av tävlingslicens är inget krav. Cyklister som under året fyller 10 år och har löst årslicens får ej delta i nybörjarklass.

Rätt att delta
Cyklist som under kalenderåret fyller 18 år äger rätt att delta i klass Senior, Elit, U23 och DamElit vid samtliga tävlingar förutom mästerskap och cuptävling då Juniorklass samma tävlingsdag har cup. Cyklist med DamElit-licens äger rätt att delta i klass J vid samtliga tävlingar förutom mästerskap.

MTB
Herrar
P10-12 (Pojkar 10-12 år)
Rätt att deltaga i klass P10-12 har cyklist som under kalenderåret fyller 10-12 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

P13-14 (Pojkar 13-14 år)
Rätt att deltaga i klass P13-14 har cyklist som under kalenderåret fyller 13-14 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

P15-16 (Pojkar 15-16 år)
Rätt att deltaga i klass P15-16 har cyklist som under kalenderåret fyller 15-16 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

J (Juniorer)
Rätt att deltaga i klass J har cyklist som under kalenderåret fyller 17-18 år och innehar Juniorlicens.

Sen (Seniorer)
Rätt att deltaga i klass Sen har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 19 år och innehar U23-, Elit eller Veteranlicens.

U23 (Under 23)
Rätt att deltaga i klass U23 har cyklist som innehar U23-licens.

Elit (Seniorer Elit)
Rätt att deltaga i klass Elit har cyklist som innehar Elit- eller U23-licens.

H30 (Herrar 30 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass H30 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 30 år och innehar Veteranlicens.

H40 (Herrar 40 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass H40 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 40 år och innehar Veteranlicens.

H50 (Herrar 50 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass H50 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 50 år och innehar Veteranlicens.

HSport (Herrar 15 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass HSport har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 15 år, vid Cross Country Långlopp dock lägst 17 år, och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

Elitmotion Herrar
Rätt att deltaga i klass Elitmotion Herrar har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 15 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

Ungdom Sport (Pojkar och Flickor 11-14 år)
Rätt att deltaga i klass Ungdom Sport har cyklist som under kalenderåret fyller 11-14 år och innehar tävlingslicens, PU eller FU, eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

Nyb (Pojkar Nybörjare 6 - 10 år)
Rätt att deltaga i klass Nyb har pojkar som under kalenderåret fyller 6-10 år. Innehav av tävlingslicens är inget krav. Cyklister som under året fyller 10 år och har löst årslicens får ej delta i nybörjarklass.

Damer
F10-12 (Flickor 10-12 år)
Rätt att deltaga i klass F10-12 har cyklist som under kalenderåret fyller 10-12 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

F13-14 (Flickor 13-14 år)
Rätt att deltaga i klass F13-14 har cyklist som under kalenderåret fyller 13-14 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

F15-16 (Flickor 15-16 år)
Rätt att deltaga i klass F15-16 har cyklist som under kalenderåret fyller 15-16 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

DamJ (Damjuniorer)
Rätt att deltaga i klass DamJ har cyklist som under kalenderåret fyller 17-18 år och innehar Juniorlicens.

DamE (Damer Elit)
Rätt att deltaga i klass DamE har cyklist som innehar DamElitlicens eller veteranlicens.

D30 (Damer 30 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass D30 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 30 år och innehar Veteranlicens.

D40 (Damer 40 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass D40 har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 40 år och innehar Veteranlicens.

DSport (Damer 15 år och äldre)
Rätt att deltaga i klass DSport har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 15 år, vid Cross Country Långlopp dock lägst 17 år, och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

Elitmotion Damer
Rätt att deltaga i klass Elitmotion Damer har cyklist som under kalenderåret fyller lägst 15 år och innehar tävlingslicens eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

Ungdom Sport (Pojkar och Flickor 11-14 år)
Rätt att deltaga i klass Ungdom Sport har cyklist som under kalenderåret fyller 11-14 år och innehar tävlingslicens, PU eller FU, eller tecknar engångslicens vid tävlingstillfället.

Nyb (Flickor Nybörjare 6-10 år)
Rätt att deltaga i klass Nyb har flickor som under kalenderåret fyller 6-10 år. Innehav av tävlingslicens är inget krav. Cyklister som under året fyller 10 år och har löst årslicens får ej delta i nybörjarklass.

Rätt att delta
Cyklist som under kalenderåret fyller 18 år äger rätt att delta i klass Senior, Elit, U23 och DamElit vid samtliga tävlingar förutom mästerskap och cuptävling då Juniorklass samma tävlingsdag har cup.

Dispens
På ansökan av sin förening kan cyklist erhålla tillstånd av SCF att tävla i annan klass än åldern berättigar till.
Cyklist som erhållit tillstånd att tävla i lägre klass skall då en (1) poäng enligt 15.1.006 erövrats i allmän tävling eller etapplopp omgående uppflyttas till rätt åldersklass.
Cyklist som av SCF anses icke kvalificerad för viss klass kan av SCF nedflyttas till lägre klass.

NYBÖRJARKLASS
Nybörjarklass skall alltid arrangeras vid tävlingar där ungdomsklass 10-12 år arrangeras.
Åldersindelning
Nybörjarklass har följande åldersindelning:
Pojkar som under kalenderåret fyller 6, 7, 8, 9 resp 10 år,
Flickor som under kalenderåret fyller 6, 7, 8, 9 resp 10 år.
Varje åldersklass tävlar för sig. På resultatlista skall ej tider anges.

Cykelutrustning
Valfri cykel.

Licens
Deltagande i nybörjarklass kräver ej innehav av tävlingslicens.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:25 Skribent: Per-Erik Bång

Postadress:
Trosabygdens OK - Cykel
J-Å Mahlin, Ringvägen 22
61072 Vagnhärad

Kontakt:
Tel: 015610717, +4615626321
E-post: This is a mailto link

Se all info