Hoppa till sidans innehåll

MTB-Ungdom


Hej och välkomna till Trosabygdens Cyklister  MTB


 

Start_VT2020.jpg
Nu har vi tagit sommarlov och vi drar igång igen tisdagen 16/8. Stort tack för den här våren och tack till alla föräldrar som hjälpt oss hålla träningen igång. Roligt att se hur både nya och mer erfarna MTB-barn utvecklas. Välkomna tillbaka efter sommaren!

PS. Söndagen den 28/8 kör vi Sörmlandsserien i Trosa. Anmälan är gratis och görs direkt på plats på Bergs gård. Mer info kommer på Idrottonline. Vi ses! DS.

TbOK:s klubbstuga.  

Välkommen till MTB-cykelträning hos TbOK!

Vår ungdomsverksamhet riktar sig till alla, både till dig som är nyfiken på att prova på cykling i skog, i grupp, och till dig som har cyklat i många år och kanske tävlar eller vill börja tävla.

Träningen är på tisdagar, samling kl. 17:45 vid klubbstugan så att vi kan börja cykla kl. 18:00. Vi har gemensam samling och delar sedan in i grupper på plats enligt följande; nybörjargrupp (grön), fortsättning lätt (ljusblå), fortsättning (mörkblå), tävlingsförberedande grupp (röd) samt tävlingsgruppen (svart).

Träningen håller på till ca 19.15-19.30. 

Nytt för i år är att vi har satt ett tak på deltagare i varje grupp. Då vi är väldigt många barn, framförallt i nybörjargrupperna, och ett begränsat antal ledare, så kommer vi behöva styra upp verksamheten för att få bättre kvalité på träningarna och lättare att planera. Hur det ser ut i grupperna vet vi inte för tillfället men vi har en kölista och är ert barn intresserad av att börja så maila till This is a mailto link så sätter vi upp han/hon på kölistan. 

Vi söker fler ledare till grupperna så är det någon av er föräldrar som vill hjälpa till och säkra att vi kan fortsätta med träningen så hör av er till någon av oss ledare (se kontaktuppgifter nedan). 

Även om pandemin enligt experter är över så är det inte ok att komma på träning vid minsta förkylningssymtom. Vänligen respektera det tack!

Varanna vecka så kommer vi att ha träningen på Bergs Gård utanför Trosa. information om vart träningen är står i den kallelse man får när man är medlem. Mer info om Bergs Gård finns på: https://www.bergsgardtrosa.se/MTB-arena-Bergsleden. Klubben står för avgiften för att cykla där så det tillkommer ingen extra kostnad. 

Nedan kommer lite ”bra att veta-information” samt säkerhetsinformation så att cyklingen kan bli så bra och säker som möjligt:

Nybörjare:

  • För att få deltaga på cykelträningarna behöver barnet ha fyll 6 år och kunna cykla minst 1 km. Man ska även ha en cykel med fler än 3 växlar som är avsedd för skogscykling. Detta för att det för barnet ska bli enkelt att ta sig fram på stig i skogen. Det finns lånecyklar för de som vill prova på mtb-cykling om man inte har en egen cykel.
  • Föräldrar behöver närvaro under hela träningen. Det räcker med att man befinner sig vid klubbstugan, men vi ser helst att föräldrar följer med ut i skogen för att kunna hjälpa till att hålla koll på barnen. Helst på cykel, men vill man springa med så går det så klart bra det med. Som nybörjare kan det både vara svårt och läskigt att cykla i skogen och berhöver vi åka tillbaka med ett barn och lämna gruppen så kan en tränare bli ensam med flera barn.
  • För nybörjare över 10 år kommer vi för de första 5 träningarna kräva föräldrars närvaro. Detta för att få en möjlighet att se att utrustning och cykelkunskap är ok utan förälders närvaro. Som nybörjare är det ju inte så lätt att veta hur allt ska fungera.

Fortsättning lätt: 

  • Även här så kräver vi närvara av förälder under träningen, helst på cykel men det går bra att även vara vid klubbstugan.

Fortsättning:

  • Bonus om du som förälder kan vara med på träningen och då helst på cykel. Gruppen är stor och ju fler vuxna vi är desto bättre kan träningen bli.

Krav på cykel:

  • Bromsar och växlar: kontrollera innan träningen att ditt/dina barns växlar och framförallt bromsar fungerar som de ska. Kontrollera även att ditt barn kan nå bromshandtaget enkelt. På de flesta cyklar är bromshandtaget justerbart för detta. Fungerar tex inte bromsen tillfredställande så kan ni inte följa med ut i skogen av säkerhetsskäl. Säg till oss ledare om ni behöver hjälp med cykeln så kan vi hjälpa till att justera eller bistå med kontaktuppgift till en cykelverkstad, tex Team Sportia i Trosa.
  • Lysen: när det är mörkt på kvällarna så är det krav på att ha cykellysen. Även när det börjar skymma så blir det väldigt mörkt i skogen. Om du/ditt barn inte har lysen när det är mörkt kommer han/hon inte kunna följa med ut i skogen. Detta är för din/ditt barns egen säkerhet. Cykellyset måste kunna lysa upp och kan inte vara en liten diodlampa utan bör vara på ca 1000 lumen eller uppåt. Vi ledare kan bistå med tips på prisvärda lampor. Även ett litet baklyse bör finnas.

Cykelhjälm är givetvis ett krav! Kolla att den sitter åt på huvudet och att bandet under hakan inte är för långt. Kontrollera även att hjälmen inte är för gammal eller har skador. Hjälmen har gjort sitt om den är äldre än 5 år eller om den någon gång ramlat hårt i backen, även om det inte finns synliga sprickor. Säkerheten är viktig!

Lånecyklar: Det finns några lånecyklar vid klubbstugan så är du till exempel på gränsen till att behöva större cykel så kan du låna en större cykel och prova. Vi har 4 stycken 24 tums cyklar och 3 stycken 26 tums cyklar och en 27,5 tum. Kom i god tid om du behöver lånecykel så vi kan plocka fram och ställa in sadelhöjd. Efter träning tvättar du cykeln om den är skitig (finns cykeltvätt vid klubbstugan) och ställer sedan tillbaka i förrådet där du tog den.

Kontaktuppgifter: Sätt en tejpbit på barnets hjälm där ni skriver ett telefonnummer som vi kan nå någon av föräldrarna på. Detta är utifall det skulle hända något och vi snabbt behöver få tag på  förälder.

Så blir du medlem: Du får gärna vara med och prova 3 gånger gratis innan du blir medlem. Vill du/ditt barn sedan fortsätta så vill vi att du blir medlem. Det kostar endast 100 kr för ungdom per år och 300 kr för hela familjen.
Läs mer på: https://idrottonline.se/TrosabygdensOK/Blimedlem
Som medlem får du rabatterade cykelkläder och bland annat gå och bada gratis på Safiren vår och höst på lördagar kl 15-16, läs mer på TbOK:s hemsida: https://idrottonline.se/TrosabygdensOK.

Cykelkläder: Du kommer se att många har cykelkläder från TbOK och det är helt frivilligt om man vill ha sådana kläder. När man börjar går det bra att cykla i vanliga träningskläder. Om det är kyligt på kvällen så tänk på att ha överdragskläder men att byxorna inte är för vida nertill för då kan de fastna i drevet. Ha gärna cykelhandskar då det skyddar händerna mot kvistar och skrapsår om du trillar. Vill du ha TbOK:s cykelkläder så beställs dessa i början av året via Trimtex. Håll i sådana fall utkik på TbOK:s facebook-grupp för mer info om hur beställningen går till.

Hur vi förmedlar information: 

  • All kommunikation kommer att ske via TBOK:s hemsida på Idrottonline samt mail från samma sida.
  • Vi kommer att skicka ut kallelser inför varje träning som ni kommer att behöva svara på, huruvida ni planerar att vara med eller inte. Detta för att vi ska kunna se hur stora grupper det blir inför varje träning.

Om ni har frågor eller funderingar angående MTB ungdom TbOK så kontakta oss gärna:

Kontaktuppgifter ledare:

Nybörjare (grön):
Kristina Thunström: This is a mailto link

Fortsättning lätt (ljusblå):

Maria Hellgren: 0738008085

Fredrik Malm

Fortsättning (mörkblå):

Torkel Ingre: 073-1810371

Tävlingsförberedande (röd):

Andreas Blomquist: 073-2477366, This is a mailto link
Daniel Stjerna

Tävlingsgruppen (svart):
Tobias Alm

BONUS:
Du får deltaga på Trosabygdens OK:s gemensamma läger.

Du får köpa cykelkläder till reducerat pris. m.m.
Du kommer att få lära dig cykelvård, tvätta cykeln, byta däck o s v.
Vi kommer vara väldigt lyhörda vad du som ungdom vill.

Uppdaterad: 30 JUN 2018 10:54 Skribent: Maria Hellgren

 Cykeltjänst Södertälje

WikanderFastigheter

Finessa Varvet Trosa

Mats Eriksson Byggplåt AB i Trosa

 

Postadress:
Trosabygdens OK - Cykel
Mats Nyman, Herberts väg 4
61973 Vagnhärad

Kontakt:
Tel: +46704974725
E-post: This is a mailto link

Se all info